اقتصاد ایران کم‌سابقه‌ترین رشد منفی را در زمستان سال گذشته تجربه کرد. بخش نفتی که محرک و منبع درآمد اصلی ایران به شمار می‌رود با رشد منفی ۲۵ درصد روبرو شد. رشد اقتصادی بخش صنعت نیز ۱۲,۲ درصد برآورد شده است. این وضعیت موجب افزایش شمار بیکاران و از دست رفتن مشاغل موجود شده است.

کارخانه کارتن‌سازی مشهد یکی از واحدهای تولیدی تعطیل شده در ایران است- عکس: آرشیو

جواد حسین‌زاده، معاون اقتصادی و محاسبات مرکز آمار ایران دوشنبه ۲۷ خرداد رشد اقتصادی در سال ۱۳۹۷ را با محاسبه نفت منفی ۴,۹ درصد و بدون محاسبه نفت ۲,۴ درصد اعلام کرد.

به گفته او رشد اقتصادی در فصل زمستان با احتساب نفت منفی ۸,۴ درصد و بدون نفت منفی ۴,۱ درصد ثبت شده است.

در چهار ماه پایانی سال گذشته تنها در بخش کشاورزی رشد اقتصادی مثبت (۱,۴ درصد) گزارش شده است. رشد اقتصادی برای گروه صنعت منفی ۱۵ و خدمات منفی ۲,۱ درصد به ثبت رسیده که بیانگر شدت گرفتن رکود اقتصادی است.

در تازه‌ترین گزارش مرکز آمار ایران هم رشد اقتصادی بخش نفت برای فصل زمستان، منفی ۲۵,۲ درصد اعلام شده است که کم‌سابقه‌ترین رشد اقتصادی در سه دهه اخیر است.

اقتصاد ایران از تابستان سال گذشته، پس از خروج امریکا از توافق هسته‌ای با دور تازه‌ای از بحران دست به گریبان شده است. شرکت‌های خارجی و شرکای اقتصادی ایران که پس از توافق هسته‌ای، قرارداد همکاری مشترک با ایران امضاء کرده بودند، برای در امان ماندن از مجازات نقض تحریم‌ها علیه ایران، ایران را ترک کردند.

ایران پس از آن با وجود تلاش‌های فراوان برای جایگزینی شرکت‌های چینی و اندونزیایی، تا به حال نتوانسته است به توافق جدیدی برای توسعه میادین نفت و گاز دست یابد.

علاوه بر این صادرات نفت ایران نیز طی یکسال گذشته روند نزولی داشته است. در ماه مارس ۲۰۱۹/ اسفند و فروردین ۱۳۹۷/۱۳۹۸ صادرات نفت ایران به کمترین میزان در چهل سال گذشته رسید. آژانس بین‌المللی انرژی صادرات نفت ایران در این ماه را ۸۴۰ هزار بشکه گزارش کرده است.

کارگران بیکار شدند

پس از بخش نفت که سهم ویژه‌ای در اقتصاد ایران دارد، بخش صنعت با بالاترین رشد منفی روبرو بود. رشد این بخش در زمستان سال گذشته ۱۲,۲ درصد اعلام شده است.

معاون اقتصادی و محاسبات مرکز آمار با اشاره به جزئیات رشد اقتصادی در فصل زمستان ۹۷ گفت: رشد بخش نفت منفی ۲۵.۲ درصد و رشد بخش صنعت منفی ۱۲.۲ درصد شد.

شاخص رشد اقتصادی بخش صنعت در ۱۲ ماه سال گذشته نیز منفی ۶,۵ درصد و ساختمان منفی ۴,۵ درصد گزارش شده است.

رشد منفی صنعت ساختمان و بخش تولید در ماه‌های گذشته موجی از بیکاری در این دو حوزه را به دنبال داشته است.

منابع دولتی تا به حال آمار مشخصی از شمار کارگرانی که شغل خود را از دست داده‌اند، منتشر نکرده‌اند اما احمد توکلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام جمهوری اسلامی گفته است که در ۹ ماه نخست سال قبل ۷۴۴ هزار کارگر از کار اخراج شدند.

هادی ساداتی نایب رئیس «کانون کارگران ساختمانی»، اردیبهشت امسال گفته بود که رکود در بخش ساختمان موجب بیکاری ۶۰ درصد کارگران ساختمانی  شده است.

به گفته او ۷۸۰ هزار کارگر صنعت ساختمان در سال گذشته به دلیل رکود بیکار شدند.

این گزارش نشان می‌دهد در دو سال گذشته شاخص رشد اقتصادی ایران که دولت حسن روحانی برای جهش آن برنامه‌ریزی کرده بود، با محاسبه نفت ۱۳,۲ درصد و بدون نفت ۸,۷ درصد سقوط کرده است.

دولت حسن روحانی در قانون بودجه ۱۳۹۷ دست‌یابی به رشد اقتصادی ۶ درصدی را پیش‌بینی کرده بود.

مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی پیش‌بینی کرده است که رشد اقتصادی در سال جاری نیز به روند نزولی ادامه دهد به منفی ۵,۵ درصد برسد.


در همین زمینه: