بهروز صمدبیگی – کمتر از دو هفته مانده به برگزاری دور دوم انتخابات مجلس نهم، صفبندیها و یارگیریها برای انتخاب رییس مجلس جدید علنی شده است.
شاید این برای نخستینبار باشد که نمایندگان مجلس به طور علنی به پیشواز رایگیری ریاست یکی از قوای سهگانه میروند و اردو و مهمانی برگزار میکنند. رقابت اصلی هم میان غلامعلی حداد عادل با سابقه ریاست مجلس هفتم و علی لاریجانی رییس مجلس هشتم در جریان است.
رییس زن بهتر است!
محمدجواد ابطحی نماینده خمینی شهر یک سه ضلعی برای رقابت ریاست مجلس ترسیم میکند و محمد حسن ابوترابی فرد را هم دارای شانس میداند. او البته خبر داده که آقاتهرانی هم مورد نظر برخی افراد و گروهها قرار دارد اما تاکنون جواب مثبت نداده است.
محمدرضا باهنر و نایب رییس فعلی هم این چهار گزینه و رقابت میان آنها را تایید میکند و میگوید که: “گروهها و جناحهای مختلف برای به دست آوردن ریاست مجلس نهم تلاش میكنند و این فعالیتها به صورت غیرعلنی است اما بزودی علنی میشود.”
نخستینبار حضور ۱۵۰ برگزیده مجلس نهم در کاروانهای “راهیان نور” نگاهها را به رقابت انتخاب رییس معطوف کرد. زیرا صدا و سیما و روزنامه جامجم در پوششی گسترده به سخنرانی حداد عادل پرداختند.
اما دستکم بخشی از فعالیتهای نمایندگان و گروههای سیاسی برخلاف نظر باهنر از دید رسانهها و افکار عمومی پنهان نمانده است.
سید جلال یحیی زاده نماینده اصولگرای تفت در اینباره میگوید: “برای اولین بار است که میبینم طرفداران لاریجانی و حداد عادل این چنین تلاش میکنند تا یکی از آنها رییس مجلس شوند. برای رییس مجلس شدن این دو نفر رایزنیهایی زیادی وجود دارد که به طور آشکار دیده میشود درحالیکه به عقیده من بهتر بود مثل دور قبل عمل میشد. هرچند ممکن است این هم در برنامه باشد.”
اشاره این نماینده به روال دور قبل، انتخاب حداد عادل به ریاست مجلس هفتم است. او پس از کسب رای اول مردم تهران در انتخاباتی کمرمق، بیحاشیه و بیجنجال، به ریاست رسید تا حضورش به عنوان رییس فراکسیون اقلیت مجلس اصلاحطلب ششم و داشتن پیوند فامیلی با رهبر جمهوری اسلامی دارای معنا و پیام، تعبیر شود.
اما همین موضوع، بحث “سرلیست بودن” در دور دوم انتخابات و بالارفتن شانس “نفر اول پایتخت بودن” را به یک مجادله جدید در میان اصولگرایان تبدیل کرده است.
تا جایی که اسدالله بادامچیان از دیگر اعضای اصولگرای مجلس هشتم و عضو لیست جبهه متحد اصولگرایان توضیح بدهد: “انتخاب سرلیست چندان موضوع مهمی نیست، ولی برخی به دلیل هوای نفس و برخی امیال شخصی، آن را محل چالش اصولگرایان كردهاند.
در مجالس هشت دوره پس از پیروزی انقلاب اسلامی بحث سرلیستی و رأی اول تهران به جز در مجلس هفتم مورد توجه واقع نشد. برای نمونه در مجلس اول، نفر اول تهران فخرالدین حجازی بود، ولی آقای هاشمی رفسنجانی ریاست مجلس را بر عهده گرفت. در زمان مجالس دیگر همچون مجالس ششم و هشتم نیز موضوع همینگونه بود.”
در دوره ریاست حداد عادل، مجلس کمترین زاویه ممکن را با دولت داشت. چرا که پدر داماد آیتالله خامنهای میگوید: “رهبری، ستیز و اختلاف بین قوای سهگانه مخصوصا مجلس و دولت را نمی پسندند.”
در این بین روحالله حسینیان از چهرههای مشهور قضایی و امنیتی که در مجلس هشتم عضویت دارد و از سوی “جبهه پایداری” برای مجلس نهم کاندیدا شده ، اعلام کرد: ” پیشنهاد شخص من در جبهه پایداری این است که ما این بار ریاست مجلس را به عهده خانمها بگذاریم.
ما نسبت به ریاست آقایان حداد و لاریجانی ذهنیت منفی داریم؛ در ریاست آقای حداد نگران این هستیم که ریاستش در دست یکعده افراد خاص از جمله آقای توکلی بیفتد و …از آقای لاریجانی هم نگرانیهایی داریم و میترسیم باز هم مدیریت مجلس هشتم ادامه یابد.”
حسینیان با تاکید بر این که “علی لاریجانی در برخی مسائل قاطعتر است و حداد محافظهکار” در ادامه پیشنهاد غیرمنتظرهاش گفته است: “برای این که بگوومگوهایی که غرب علیه نظام جمهوری اسلامی دارد، خنثی شود، پیشنهاد میکنم هم برای تجربه و هم نشان دادن اعتقاد به ارزش زنان، رئیس و نایب رئیس اول و دوم و کل کارپردازان و منشیها به عهده خانمها گذاشته شود.”
از شلمچه تا شهریار
نخستینبار حضور ۱۵۰ برگزیده مجلس نهم در کاروانهای “راهیان نور” (اردوهای بازدید از مناطق جنگی دوران جنگ 8 ساله با عراق) نگاهها را به رقابت انتخاب رییس معطوف کرد. چرا که صدا و سیما و روزنامه جامجم در پوششی عجیب و گسترده به حضور نمایندگان جدید و سخنرانی حداد عادل پرداختند.
روزنامه جامجم که با تیتر یک “تجدید میثاق نمایندگان منتخب با شهدا و رهبری در شلمچه” به استقبال این گردهمایی سیاسی رفته بود با انتشار عکس چفیه بر دوش حداد عادل، از امضای میثاقنامه توسط نمایندگان خبر داد.
میثاقنامهای که در آن آمده بود: “وحدت نیروهای انقلاب حول محور ولایت مطلقه فقیه را اساسیترین رمز پیروزی انقلاب دانسته و همواره با بیزاری جستن از منافقان قدیم و جدید، یعنی فتنهگران و منحرفان، در اتحاد و وحدت نیروهای انقلاب تلاش میكنیم.”
روحالله حسینیان : پیشنهاد من این است که ما اینبار ریاست مجلس را به عهده خانمها بگذاریم. ما نسبت به ریاست آقایان حداد و لاریجانی ذهنیت منفی داریم.
از نامداران این جمع، اسماعیل کوثری و حسین فدایی نمایندگان فعلی مجلس بودند. روزنامه شرق هم در اشاره به این مذاکرات نوشت که “همواره تلاش شد تا ربط این سفر و لابی برای تعیین رییس مجلس آینده پوشانده شود. اما مگر میشود بنا بر ادعای حدادعادل ۱۵۰نفر از نمایندگان مجلس نهم دور هم بنشینند و راجع به شغل آیندهشان حرفی نزنند؛ و مگر میشود از شغل آینده گفت اما از رییس نگفت.”
پس از آن بود که حامیان ریاست علی لاریجانی در مقابل نشست “شلمچه” به چارهاندیشی در “شهریار” پرداختند. اینبار ۱۸۰ نماینده دعوت شدند اما فقط ۶۰ نماینده در باغ گیلاس شهریار پشت درهای بسته درباره ترکیب هیات رئیسه آینده مجلس چانهزنی کردند.
حسین گروسی و ابراهیم نكو، نمایندگان شهریار و رباطكریم میزبان بودند و چهرههایی مانند مسعود پزشکیان و علیرضا محجوب هم حضور داشتند.
ابتدا سعی شد تجملاتی بودن این نشست و برگزاریاش در یک باغ- رستوران مجلل مورد انتقاد رسانهای رقیبان قرار بگیرد اما چون احتمال پاتک در مورد هزینه سفر و چگونگی هماهنگی حضور ۱۵۰نماینده در مسافرت به جنوب وجود داشت، جنگ خیلی زود مغلوبه شد و دو طرف ترجیح دادند همچنان با چراغ خاموش به تلاشهای خود ادامه بدهند.
اما هیچ بعید نیست که این رقابت در رزوهای آینده به رسانههای اصولگرا کشیده شده و آتش آن تندتر و تندتر شود. هنوز انتخابات برگزار نشده بود که هفتهنامه ۹دی به علی لاریجانی تاخت و حتی او را به جعل و تحریف سخنان رهبری متهم کرد تا نویسندهاش بازداشت و روانه زندان شود.
انتخاب بین دو رویکرد
حدادعادل با پادرمیانی برای منتفی شدن استیضاح وزیر کار و رفاه، بار دیگر روزهای ریاستش بر مجلس را یادآوری کرد. روزهایی دلخواه محمود احمدینژاد که مجلس کمترین زاویه ممکن را با دولت داشت. چرا که پدر داماد آیتالله خامنهای معتقد است: “رهبری، ستیز و اختلاف بین قوای سهگانه مخصوصا مجلس و دولت را نمی پسندند.”
پس از یارکشی حداد در اردوی راهیان نور، اینبار نوبت طرفداران لاریجانی بود تا با جمع شدن در باغ گیلاسی در شهریار، به چانهزنی درباره رئیس مجلس بپردازند.
از سویی، علی لاریجانی نیز چهرهای است که به ولایتپذیری مشهور است و بقاعده از جهت تایید رهبری نباید مشکلی داشته باشد، اما در مجلس تحت ریاست او برای نخستینبار در سی سال گذشته رییسجمهوری به پاسخگویی فراخوانده شده و اعتراضاتی علیه محمود احمدینژاد صورت گرفت که موجب خشم رهبر جمهوری اسلامی شد و در جلسهای خصوصی به هیات رئیسه مجلس تذکر داد.
باید دید دور دوم انتخابات مجلس در ۱۵ اردیبهشت، چه چهرههایی را از روز نهم خرداد روی صندلیهای مجلس مینشاند و برگزیدگان گرایش به مجلسی مطیعتر و کمسروصداتر را برمیگزینند یا مجلسی که گاهی در برابر تندرویهای دولت واکنشی هم نشان بدهد.
مگر فرقي هم ميکند؟!…..
هردو مطيع و مطاع دفتر ميباشند و مجلس سيرک آقايان است ..
کاربر مهمان / 24 April 2012