دستیار ویژه در امور حقوق شهروندی معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری می‌گوید در طرح ارتقای امنیت اجتماعی فقط با زنان مقابله جدی شده است و نباید در مصوبه «طرح جامع عفاف و حجاب»، حدود عفاف و حجاب و تعیین مصادیق به اصطلاح بدحجابی، به نیروی انتظامی به عنوان پلیس سپرده می‌شد.

طرح ارتقای امنیت اجتماعی یا ایجاد مزاحمت برای زنان و اعمال خشونت آشکار علیه آنان؟ (عکس: آرشیو)

به دنبال گسترده‌ شدن دامنه واکنش‌ها با خشونت ماموران گشت ارشاد با یک زن در پارکی در تهران، شهناز سجادی، دستیار امور حقوق شهروندی معاونت زنان گفته: «ممکن است در زمان جلب متهم مقاومتی رخ دهد، اما این برخورد باید متناسب با مقاومت فرد و نوع جرم باشد.»

به گفته سجادی، برخورد فیزیکی با زن و کشاندن روی زمین برای بردن به اداره پلیس از سوی گشتی که فلسفه وجودی آن با توجه به عنوانی که دارد ارشادی بوده است، صحیح نیست.

او اینگونه برخوردها را برای نظام جمهوری اسلامی و ماموران نیروی انتظامی، در سطح ملی و بین المللی «هزینه‌ساز» خوانده است.

سجادی تاکید کرده که در زمان آغاز اجرای طرح ارتقای امنیت اجتماعی ( طرح گشت ارشاد)گفته شده بود که مامورین آموزش لازم را دیده‌اند و در این طرح ابعاد روانشناسی و جامعه شناسی با شیوه‌های ایجابی ترغیب و تشویق رعایت شده است.

این گفته‌ها در حالی مطرح شده که سرتیپ پاسدار حسین اشتری، فرمانده نیروی انتظامی اعلام کرده که طرح امنیت اخلاقی پلیس با جدیت پیگیری خواهد شد. به گفته فرمانده نیروی انتظامی پلیس در اجرای ماموریت‌هایش به دلیل فضاسازی‌ها و هوچی‌گری‌ها کوتاه نمی‌آید.

سخنگوی نیروی انتظامی هم از زنان خواسته که «شئونات اجتماعی» را رعایت کنند. همچنین صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه دوشنبه ۳ اردیبهشت گفته: «نباید اجازه داد هر کسی در مقابل اقدامات قانونی نیروی انتظامی مقاومت کند یا مأموری را مورد اهانت قرار دهد.» لاریجانی تاکید کرده بود که «نیروی انتظامی به هیچ عنوان نباید یک قدم هم عقب‌نشینی کند. زیرا در این صورت سنگ روی سنگ بند نمی‌شود.»

طرح حجاب و عفاف بر اساس مصوبه ١٤ دی ماه ٨٤ شورای عالی انقلاب فرهنگی اجرایی شده و دو مقوله «تذکر» و «برخورد قانونی» را به عنوان وظیفه و الزام مامورین انتظامی طبق ضوابط قانونی یعنی در چارچوب اصول قانون اساسی، آیین دادرسی کیفری و مقررات قانون تعزیرات تعیین کرده است.

شهناز سجادی جلب زنان را بدون حکم قضایی، توام با کشمکش خوانده که در جامعه بازتاب دارد و خلاف ضوابط قانونی و دور از شان جامعه اسلامی، پلیس و زنان است. او گفته بخش قابل توجهی از زنان مورد برخورد گشت ارشاد، «نجیب، متدین و با تحصیلات عالیه» بوده‌اند و نباید در این مصوبه حدود عفاف و حجاب و تعیین مصادیق به اصطلاح بدحجابی به نیروی انتظامی به عنوان پلیس، سپرده می‌شد.

دستیار ویژه در امور حقوق شهروندی معاونت زنان، تعریف مشخصی از حجاب در ماده ٦٣٨ قانون تعزیرات و مصوبه مذکور وجود ندارد که درست است زیرا مدل حجاب شرعی در مکان و زمان مختلف، متفاوت، متنوع  و عرفی بوده است.

او در عین حال «حجاب شرعی» را به مانند سایر قوانین الزامی خوانده و تنها ورود نیروهای پلیس در این امر و نحوه برخورد با آن و حواشی ایجاد شده را چالش اصلی دانسته است. به گفته سجادی، برای کاهش بسیاری جرایم مهم و خطرناک که امنیت جان و مال و نوامیس شهروندان را تهدید می‌کند و از نظر آماری هم در جامعه قابل توجه است،  گشت‌های منظم و مستمر با آن تعداد مامور  و هیبت مشابه گشت ارشاد وجود ندارد و در طرح ارتقای امنیت اجتماعی ظاهراً فقط با زنان مقابله جدی شده است.

او وجود مامورین زن را منطقی و شرعی خوانده و گفته پلیس زن می‌تواند، از ابزار لطافت روح و محبت وجودی خود در انجام وظیفه خود استفاده ببرد.