بیش از ۴۰ درصد بافت شهری بندرعباس، مرکز استان هرمزگان، را حاشیهنشینی یا بافت فرسوده تشکیل میدهد. یک مقام دولتی میگوید که حاشیهنشینی به یک مسئله «امنیتی» تبدیل شده است.
عباس امینیزاده شهردار بندرعباس پنجشنبه ۱۸ آبان به خبرگزاری تسنیم گفت که «حاشیهنشینی و بافتهای فرسوده شهری اساسیترین مشکل این شهر است».
به گفته او ۴۲ درصد از شهر بندرعباس «حاشیهنشین» و یا «بافت فرسوده شهری» است.
امینیزاده وضعیت ساکنان این مناطق را «بحرانی» توصیف کرد و گفت: «اگر در سکونتگاههای غیررسمی و بافت حاشیهای شهر بندرعباس بحرانی ایجاد شود و یا زلزلهای رخ دهد، مشکلات اساسی ایجاد خواهد شد».
شهردار بندرعباس اعتبار لازم برای بازسازی و ساماندهی «سکونتگاههای غیررسمی» را ۱۷ هزار میلیارد تومان اعلام کرد.
در پیوند با همین موضوع محمدعلی طالبی مدیر طرح بازآفرینی پهنه شمال شرق ایران سهشنبه ۱۶ آبان به خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، گفت که «حاشیهنشینی به یک مسئله امنیتی تبدیل شده است».
به گفته طالبی در سراسر ایران ۲۷۰۰ محله حاشیهنشین، بافت فرسوده، سکونتگاه غیررسمی و لکههای ناکارآمد شهری شناسایی شده که فاقد امکان دسترسی به خدمات شهری و ایمنی است.
او جمعیت ساکن در این مناطق را ۲۲ میلیون نفر اعلام کرد. پیشتر عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی ایران جمعیت حاشیهنشین شهری را ۱۱ میلیون و جمعیت ساکن در بافت فرسوده شهری را ۸ میلیون نفر اعلام کرده بود.
طالبی مناطق حاشیهنشین و سکونتگاههای غیررسمی را نماد «فقر شهری» عنوان کرد و «عدم تامین سرانهها، بیکاری، آسیبهای اجتماعی، سازههای غیرمقاوم، و عدم دسترسی به امکانات بهداشتی و رفاهی» را از اساسیترین مشکلات این مناطق برشمرد.
او در بخش دیگری از این گفتوگو از شناسایی ۹ محله حاشیهنشین در شهر کاشمر واقع در استان خراسان خبر داد و گفت که ۱۳ هزار نفر از جمعیت این شهر ساکن مناطق حاشیهای هستند. مرکز آمار ایران سال گذشته جمعیت کاشمر را ۱۰۲ هزار نفر اعلام کرد.
بهروز بنیادی نماینده کاشمر در مجلس شورای اسلامی، اردیبهشت امسال از سکونت بیش از ۱۲۰۰ خانوار در مناطق حاشیهنشین این شهر خبر داده و از دولت خواسته بود که به این موضوع رسیدگی فوری کند.
براساس اعلام مقامهای دولتی ایران، مشهد با یک میلیون و ۲۸۲ هزار نفر بیشترین جمعیت حاشیهنشین را دارد.