کانون مدافعان حقوق بشر در نامه خود، با اشاره به اتفاقاتی که در روز بازدید سفرای کشورهای مختلف از زندان اوین رخ داده، از خانم جهانگیر خواسته است تا ضمن درج اين مطلب در پرونده حقوق بشر دولت ايران، مراتب را به روشهاى ممكن به اطلاع دولتهايى كه سفراى خود را روانه چنين بازديدى كردهاند، برساند.
به گزارش سایت کانون مدافعان حقوق بشر، متن نامه کانون مدافعان حقوق بشر به گزارشگر ويژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ايران که به امضای شیرین عبادی، رییس این کانون رسیده، به شرح زیر است:
سركار خانم اسماء جهانگير، گزارشگر ويژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ايران؛
به استحضار مىرساند كه روز چهارشنبه ۵ جولاى ۲۰۱۷ برابر با ۱۴ تيرماه ۱۳۹۶، پنجاه سفير از كشورهاى مختلف، ظاهراً به قصد همكارى مشترك حقوقى- قضایی در ايران از زندان اوين در تهران بازديد كردند.
خبر اين بازديد همزمان با اظهار نظر برخى از اين سفرا در مصاحبه با تلویزيون رسمى ايران كه با تحسين سيستم قضايى ايران در اداره زندانها همراه بود، باعث حيرت بسيارى از ناظران اجتماعى و حقوق بشرى در ايران شد. از اين رو كانون مدافعان حقوق بشر در پى كشف حقيقت، تصميم به كنكاش در مورد اين رخداد و نوشتن اين نامه به حضرتعالى جهت روشنگرى شما، ساير فعالان حقوق بشر و نيز افكار عمومى گرفت.
آنچه در اين روز روى داد به اين شرح است:
ساعت هشت صبح روز چهارشنبه ٥ جولاى، مسئولان قضايى تعداد دستكم بيست زندانى سياسى و مالى را از زندان اوين به بهانه اعزام به دادسرا و دادگاه، از بند ٤ اين زندان خارج كردند. اين زندانيان كه بابت احضار ناگهانى به دادسرا و بدون آمادگى پيشين در حيرت بودند را سوار بر اتوبوس كرده، و آنها خيلى زود به جاى دادسرا از سلولهاى انفرادى در بند 2-الف سر در مىآورند. غروب همين روز اين زندانيان، به بندهايشان در زندان اوين بر مىگردند، بدون اين كه بدانند در فاصله اين غيبت، ٥٠ سفير از كشورهاى مختلف براى بازديد از زندان اوين، به اين مكان اعزام شدهاند.
درواقع زندان اوين در اين روز از هر زندانى معترض يا منتقدى خالى شده و آنهايى كه مانده بودند نيز ياراى بازگويى واقعيت را نداشتند. سؤال اينجاست كه اگر زندان اوين مكانى مناسب و امن و استاندارد با مبانى حقوق بشر است، به چه علتى مسئولان زندان دستكم بيست زندانى كه به شرايط موجود معترضند را از زندان بيرون مىبرند تا كسى روايتى به جز نمايش دلخواه مسئولان قضايى را بازگو نكند.
بهاين ترتيب سفراى بازديدكننده از زندان اوين، تنها از بخش محدودى از زندان كه از جمعيت عادى زندان خلوتتر شده، ديدن كردهاند، بخشى كه از پيش با پاكسازى زندانيانى كه در برابر نقض حقوقشان ساكت نبودند، آماده پذيرش ايشان شدهاند.
عجيب اين است كه سفراى محترم حتى از بند زنان سياسى هم بازديد نكردهاند، در حالى كه در آن روز ٢٤ زن زندانى سياسى- عقيدتى در زندان بودهاند، از جمله نرگس محمدى- مدافع حقوق بشر-، نازنين زاغرى- زندانى دوتابعيتى ايرانى، انگليسى- آزيتا رفيعزاده، آتنا دائمى كه بدون شك سخنان قابل توجهى براى بازگو كردن به اين سفرا داشتند.
و عجيبتر اينكه صدا و سيماى جمهورى اسلامى تنها چند ساعت بعد از اين بازديد، با برخى سفراى بازديدكننده مصاحبه و آن را پخش كرده و در انتها خبرنگار سيما اعلام مىكند كه اين بازديد، سندى بر رد ادعاى مدافعان حقوق بشر است كه همواره از شرايط بد و نامناسب زندان اوين و وجود سلولهاى انفرادى سخن گفتهاند.
كانون مدافعان حقوق بشر به اين وسيله از آن مقام محترم خواهشمند است كه ضمن درج اين مطلب در پرونده حقوق بشر دولت ايران، مراتب را به روشهاى ممكن به اطلاع دولتهايى كه سفراى خود را روانه چنين بازديدى كردهاند، برسانيد.
شيرين عبادى
رئيس كانون مدافعان حقوق بشر
۷ جولای ۲۰۱۷ برابر با ۱۶ تیر
منبع اصلی: سایت كانون مدافعان حقوق بشر
در همین زمینه
سفرای خارجی را به بازدید زندان اوین بردند