بار ديگر مردم معترض سوريه به خيابانها آمده و عليه حکومت بشار اسد و برای آزادی شعار دادند. چندين کشته در تظاهراتهای امروز گزارش شده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، امروز جمعه ۱۷ تيرماه برای دومين هفته پياپی در شهر حماه نزديک به ۵۰۰ هزار نفر در اعتراض به حکومت اين کشور به خيابانها آمدند.
عبدالکريم ريحاوی، رئيس ليگ حقوق بشر سوريه گفت: «هيچ خبری از حضور نيروهای امنيتی در اين تظاهرات گزارش نشده است.»
از چندين روز پيش به اين سو حکومت سوريه ۸۰ تانک را در دروازه اين شهر مستقر کرده است.
شهر حماه سابقه طولانی در مخالفت با حکومت خاندان اسد دارد. در سال ۱۹۸۲ زمانی که حافظ اسد، پدر بشار اسد در سوريه حکمرانی میکرد شورش سازمانيافته اسلامگرايان گروه اخوان المسلمين در اين شهر توسط حکومت سرکوب شد و ۱۵ هزار تن در آن کشته شدند.
اين بار حکومت سوريه از اعزام نيروهای نظامی خود به درون شهر حماه دوری گزيد.
در تظاهراتهای امروز در شهرهای مختلف دستکم هشت تن کشته و دهها نفر زخمی شدند
روز گذشته حضور سفيران کشورهای فرانسه و آمريکا در حماه توجه جهانيان را به مقاومتهای اين شهر که در ۲۱۰ کيلومتری شمال دمشق قرار دارد، جلب کرد.
اريک شواليه، سفير فرانسه به يکی از بيمارستانهای اصلی در اين شهر رفت و با پزشکان، زخمیشدگان و خانوادههای آنان ديدار کرد.
وزارت امور خارجه فرانسه با اعلام اين خبر گفت: «او برای نشان دادن تعهد فرانسه در همبستگی با قربانيان و شهروندان به آنجا رفته بود.»
رابرت فورد، سفير آمريکا نيز در همين روز به اين شهر رفت و خشم حکومت سوريه را برانگيخت. حکومت سوريه وی را متهم ساخت که با «خربکارانی که به خشونتها دامن زدند» ملاقات کرده است.
وزارت امور خارجه آمريکا گفت که رابرت فورد برای اعلام همبستگی با ساکنان حماه به اين شهر رفته است. همچنين يک مقام بلندپايه وزارت امور خارجه آمريکا گفت وی «برای برقراری تماس با مخالفان حکومت» به آنجا سفر کرده است. رابرت فورد امروز جمعه همچنان در حماه بود.
يکی از مخالفان حکومت بشار اسد به خبرگزاری فرانسه گفت دو گمانه در مورد سفر آقای فورد به حماه زده میشود؛ يا سفير آمريکا «در تلاش برای ايجاد ارتباط با مخالفان و ايفای نقش ميانجی ميان آنان و حکومت برای انتقال دمکراتيک قدرت است» و يا اينکه «در نظر دارد برای بالا بردن روحيه مردم به آنها نشان دهد که آمريکا پشتيبان آنان است.»
جمعه گذشته نيز ۵۰۰ هزار نفر در مرکز شهر حماه گرد آمده و خواهان آزادی بيشتر شدند. اين گردهمايی مهمترين تظاهرات در چهار ماه اعتراضات مردمی عليه حکومت بشار اسد بود.
حکومت با برکناری احمد خالد عبدالعزيز از مقام فرمانداری اين شهر به اين تظاهرات پاسخ گفت. گفته میشود وی حاضر به پذيرش فرمان حکومتی برای سرکوب تظاهرات مردم، نشده بود.
محمد عبدالله از فعالان مخالف به رويترز گفته است: «رئيس (بشار اسد) میداند که توسل به خشونت نظامی عليه تظاهرکنندگان مسالمتجو در شهر نمادينی چون حماه به معنای از دست دادن پشتيبانیهای روسيه و چين خواهد بود.»
امروز همچنين در شهرهای بانياس، لاذقيه، حلب و حمص نيز تظاهراتهای ديگری برگزار شد.
به گزارش منابع مختلف در اين تظاهراتها دستکم هشت تن کشته و دهها نفر زخمی شدند.
عبدالکريم ريحاوی، رئيس ليگ حقوق بشر سوريه به خبرگزاری فرانسه گفت: «دستکم پنج نفر در محله الخالديه شهر حمص توسط نيروهای امنيتی کشته شدند. دو نفر ديگر در محله ميدان دمشق و يک تن ديگر در محله دمير در شرق پايتخت سوريه به قتل رسيدند.»
امروز ميشل کيلو و انور البونی، دو تن از رهبران مخالف در داخل سوريه، اعلام کردند که در مذاکرات درنظر گرفته شده توسط حکومت برای روز يکشنبه، شرکت نخواهند کرد.
آنها گفتند حکومت میبايست پيش از اين اقدام به سرکوب تظاهرات مردم پايان دهد.
به گفته فعالان حقوق بشر از اسفندماه سال گذشته که اعتراضات مردمی در سوريه آغاز شد، تا کنون بيش از ۱۳۰۰ شهروند اين کشور جان خود را از دست داده و هزاران نفر خانه و کاشانه خود را ترک گفته و به ترکيه پناه بردهاند.