حسن روحانی و ابراهیم رئیسی، کاندیداهای اصلی انتخابات ریاست جمهوری ایران به مشهد رفتند تا یکی از آخرین کارزار انتخاباتی خود را پیش از برگزاری دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری برگزار کنند. دو آوردگاه انتخاباتی در شهری که تندروها در دو سال اخیر بیشترین محدودیتها را ایجاد کردند. روحانی در سخنان خود از سپاه و بسیج خواست که در امور سیاسی دخالت نکنند و رئیسی گفت دیپلماسی تنها ارتباط با چند کشور نیست و باید مقتدر بود.
روحانی: سپاهیها و بسیجیها را بیشتر از فرماندهانشان دوست دارم
حسن روحانی در سخنان خود به چند نهاد زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی تاخت. او گفت سپاه پاسداران و بسیج “باید سر جای خود و مسئول کار خود باشد” و بر اساس وصیت آیتالله خمینی “درهیچ حزب و گروهی وارد نشوند و خود را از بازیهای سیاسی دور نگه دارند.”
با نزدیک شدن روز برگزاری انتخابات، بهنظر میرسد این تأکید روحانی بیم از آن باشد که نیروهای نظامی در انتخابات پیش رو دخالت کنند.
روحانی با بیان اینکه “من سپاهیها و بسیجیها را بیشتر از فرماندهانشان دوست دارم” بار دیگر از این نیروهای مسلح خواهش کرد وصیت خمینی را پاس بدارند.
دخالت نظامیان در انتخابات همواره نگرانی بخشی از نیروهای سیاسی در ایران بوده است. این در حالی است که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، وظیفه سپاه پاسداران و نیروهای بسیج را “حراست از همه دستاوردهای نظام” میداند.
روحانی در بخش دیگری از سخنان خود از قوه قضائیه نیز انتقاد کرد و گفت: “ما نمی گوییم که قوه قضائیه نباشد، (…) ما میگوییم که این قوه باید بر اساس قانون اساسی عمل کند.”
در ایران رئیس قوه قضائیه توسط رهبر جمهوری اسلامی منصوب میشود. این قوه در چهار سال گذشته موضع مخالف دولت گرفته است.
روحانی درباره صدا و سیما نیز گفت این سازمان باید زیرنظر سه قوه قرار بگیرد. او افزود: “ما نمیگوییم که صدا و سیما نباشد (…) ما فقط یک تقاضا داریم و میگوییم که صدا و سیما بر اساس قانون اساسی عمل کند.” رئیس صدا و سیما در ایران نیز توسط رهبر جمهوری اسلامی منصوب میشود.
حسن روحانی از رقبای خود در رقابتهای انتخاباتی درباره سیاست خارجی آینده پرسید و گفت آنها از سیاست خارجی حرفی نمیزنند و نمیگویند در دوره بعدی چه روابطی با دنیا خواهند داشت.
او با اشاره به روی کار آمدن دونالد ترامپ در آمریکا گفت: “زمانی که در آمریکا این آقای جدید به روی کار آمد در اتاق فکرهاشان گفتند که یک لبه گازانبر درست شد و لبه دیگر این گازانبر در اردیبهشت و در ایران ایجاد خواهد شد.”
روحانی گفت اگر روی کار بیاید “لبه گازانبر خارجی را هم کند خواهد کرد”.
حسن روحانی همچنین از مسئولان شهر مشهد بهدلیل ایجاد محدودیتها در این شهر و لغو کنسرتها انتقاد کرد و خطاب به آنها گفت: “به مردم مشهد گفتید اگر هنر میخواهید از مشهد بیرون بروید. حال می خواهید ایران را بگیرید و به مردم بگویید از کشور بروید بیرون؟”
مردم حاضر در گردهمایی در این لحظه علیه احمد علمالهدی، امام جمعه این شهر که برگزاری کنسرتها در این شهر را ممنوع کرده است شعارهایی سر دادند اما روحانی از آنها خواست تا احترام او را نه دارند.
روحانی در حالی از مسئولان شهر مشهد انتقاد میکند که وزارت ارشاد اسلامی او نتوانست در مقابل فشار این نیروها بایستد و در برابر ممنوعیت کنسرتها تمکین کرد.
روحانی در پایان سخنان خود در حالی که مردم شعار رفع حصر خانگی را سر داده بودند خطاب به جمعیت حاضر گفت: “خیلی سربسته، خیلی سربسته همه آن چیزهایی که شما می گویید و می خواهید فقط با حضور پررنگ شما پای صندوق انتخابات به وجود خواهد آمد.”
رئیسی: آن سند دیپلماسی التماس را نقد خواهیم کرد
سخنان رئیسی بیشتر انتقاد از عملکرد دولت یازدهم در بخش اقتصاد بود. او در آغاز سخنان خود کوتاه شدن سایه جنگ را “بهدلیل حضور مردم” دانست و گفت: “سایه جنگ فقط با نیروی مقتدر و پرنشاط دفع میشود.”
رئیسی با اشاره به توافق هستهای گفت: “آن سندی که شما نتوانستید از دشمن با دیپلماسی التماس نقد کنید، در دولت کار و کرامت نقد خواهیم کرد، ما با کمک مردم تحریمها را برخواهیم داشت.”
نامزد اصولگرایان در انتخابات ریاست جمهوری در زمینه سیاست خارجی همچنین گفت: “مگر دیپلماسی برقراری ارتباط با چند کشور است، ۱۸۰ کشور در جهان وجود دارد.”
او جزئیات دیگری از سیاست خارجی مد نظر خود ارائه نکرد. در مناظرههای تلویزیونی نیز کاندیداهای انتخابات بهجز حرفهای کلی سخنی درباره برنامه خود در مورد سیاست خارجی آینده ایراد نکردند.
رئیسی همچنین گفت کشور با مشکلات جدی مواجه است، معیشت مردم نگرانکننده است، “بیش از ۵۰ درصد” از ظرفیت صنعتی کشور تعطیل یا نیمهتعطیل است و “بسیاری از منابع کشور بهجای بهکار رفتن در چرخه تولید کشور به چند نفر از افراد بد حساب تسهیلات داده میشود؟”
او از بیکاری جوانان و فساد اداری حرف زد و بار دیگر وعده انتخاباتی خود مبنی بر ایجاد سالانه یک میلیون شغل جدید را که گروهی از اقتصاددانان آن را ناممکن خوانده بودند تکرار کرد.
رئیسی حتی به “حقوق شهروندی” مورد نظر روحانی در دولت یازدهم نیز اشاره کرد و آن را محدود به معیشت و اقتصاد دانست و گفت: “حق شهروندی آن است که جوانی به سبب بیکاری در برابر خانوادهاش خجالت زده نباشد و سفره فقرا هر روز کوچکتر نشود.”
ابراهیم رئیسی بار دیگر پاسخ قبلی خود در برابر این سخن منتقدان را که چرا آستان رضوی مالیات نمیپردازد، تکرار کرد و گفت: “پولی که آستان باید مالیات بدهد ۱۰ برابر آن را به فقرا و نیازمندان کمک کرده است.”
آستان قدس رضوی که رئیسی مسئول آن است از جمله نهادهای حکومتی در ایران است که از پرداخت مالیات معاف است و هیچ نظارتی بر دخل و تصرف آن وجود ندارد. این نهاد یکی از غولهای بزرگ اقتصادی در ایران است.
حاشیههای دو گردهمایی در مشهد
گردهمایی طرفداران حسن روحانی در ورزشگاه تختی مشهد برپا شد و روحانی صبح چهارشنبه ۲۷ اردیبهشت از اردبیل راهی مشهد شد تا در این میتینگ انتخاباتی سخنرانی کند.
حسن قاضیزاده هاشمی، وزیر بهداشت، شهیندخت مولاوردی معاون امور زنان و خانواده رئیسجمهوری، محمدرضا نعمتزاده وزیر صنعت و معدن و رضا صالحی امیری وزیر ارشاد اسلامی در این سفر روحانی را همراهی کردند.
دهها هنرمند، از جمله رسول صدرعاملی، ابوالحسن داودی، امیرشهاب رضویان، مسعود جعفری جوزانی، کیومرث پوراحمد، سالار عقیلی، مهدی فخیمزاده و حسین پارسایی نیز به مشهد رفتند تا در این گردهمایی شرکت کنند.
در سوی دیگر گردهمایی حامیان ابراهیم رییسی در میدان شهدای مشهد برگزار شد. رئیسی بههمراه مصطفی میرسلیم، کاندیدای مؤتلفه اسلامی در انتخابات ریاست جمهوری وارد مشهد شد. میرسلیم در اینباره گفت: “در سفر مشهد با حجتالاسلام رئیسی توافق کردیم که حضور هر دو نفر ما در انتخابات ضروری است.”
سایتهای طرفدار رئیسی از “سونامی حامیان رئیسی در زیر باران بهاری” و “حضور صدها هزار نفر” نوشتند.
علی غلامی، سخنگوی ستاد رئیسی مسئولان و وزارت کشور را متهم به جانبداری از حسن روحانی کرد و گفت قرار بود میتینگ انتخاباتی رئیسی در محل برگزاری گردهمایی طرفداران روحانی برگزار شود اما مسئولان به بهانه امنیت با آن مخالفت کردند.
برخی سایتهای طرفدار حسن روحانی نیز از توزیع بستههای تبلیغاتی ابراهیم رئیسی که در آنها تصاویر او همراه با مواد خوراکی و آب میوه و حتی کت و شلوار بستهبندی شده بود و گفته میشود آنها را آستان رضوی توزیع کرده است.
در گردهمایی انتخاباتی روحانی قرار بود سالار عقیلی و و حجت اشرفزاده، دو خواننده موسیقی ایرانی برنامه زنده اجرا کنند اما شرکت اشرفزاده با حاشیههایی همراه بود.
اشرفزاده در گفتوگو با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفت به او اجازه برگزاری چند ترانه در مشهد را ندادهاند.
او گفت میداند که احمد علمالهدی، امام جمعه مشهد کنسرت را در این شهر ممنوع کرده اما اجرای او کنسرت محسوب نمیشود.
سایتهای حامی رئیسی خبر ممنوعیت اجرای اشرفزاده را بهنقل از کانال تلگرامی ستاد انتخاباتی حسن روحانی منتشر کرده اما نوشتند حجت اشرفزاده در مصاحبهای ادعای ستاد روحانی را تکذیب کرده است. این سایتها از قول اشرفزاده نوشتند: “هیچ مسئول امنیتی برای عدم اجرای برنامهام در مشهد با من تماس نگرفته است.”
خبرگزاری تسنیم که از طرفداران رئیسی است نیز یک فایل صوتی با صدای اشرفزاده منتشر کرد که در آن او ستاد حسن روحانی را مسئول برگزار نشدن برنامه خود دانسته بود.
کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری طبق قانون از فردا، پنجشنبه ۲۸ اردیبهشت تبلیغات انتخاباتی خود را قطع خواهند کرد.
انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری ایران همزمان با پنجمین دوره انتخابات شوراهای شهر و روستا روز جمعه ۲۹ اردیبهشت برگزار خواهد شد.
در پایان خرداد سالهای ۸۷ و ۸۸ رییس وقت دیوان محاسبات به مجلس گزارش داد که نیمی از درامدهای نفتی سالهای ۸۶ و ۸۷ به خزانه واریز نشده. از الهام سخنگوی دولت پرسیدند, او خندید و گفت بروش خودش واریز خواهدشد ! در حالی که روش این است که از همان آغاز به خزانه واریز شود. آن همه پول کجا رفت و کجا بود؟ بعد چه شد ؟ کی رسیدگی کرد و نتیجه چه شد؟ همه خاموش ماندند !
روزنامه های سوم و چهارم تیرماه هر دو سال گزارش دادند از جمله روزنامه اعتمادی ملی.
چند ماه بعد در سال ۸۸ سر و صدا بلند شد که یک تریلی ۱۸/۵ میلیارد دلار ارز و طلا که از ایران میرفت در مرز به دست مرزبانان ترکیه افتاد. احمدی نژاد تکذیب کرد ولی ادوغان تأیید.
اینکه چرا در این انتخابات کسی سخنی در این زمینه ها نمیگوید نشان میدهد که پول را برای چه کسی خارج میکردند. بهمین دلیل روحانی جرأت نمیکند.
ولی چرا گزارشگران و نویسندگان خارج کشور در این باره چیزی نمی گویند؟ اگر برخی هم گاهی اشاره ای در باره ۱۸/۵ میلیارد دلار می کنند, آن را ۱۸ میلیارد دلار میخوانند !
شهروند درجه سه / 17 May 2017
روحانی بجای اینکه به مطالبات مردم ایران نزدیک شده و برای گرفتن رای این مطالبات را نمایندگی کند باز هم با دریوزگی به پیشگاه ولی فقیه و نهادهای تابعه اش رفت و تلاش زیادی کرد تا به تریج قبای رهبر برنخورد . روحانی بخوبی میداند که رای مردم هیچ اثری در اعلام نتایج نخواهد داشت و این بیت خامنه ایست که تصمیم گیری نهائی را انجام میدهد به همین دلیل با مسکوت گذاشتن مطالبات مردم به سمت خامنه ای رفت آقای روحانی انتخابات محل شعارهای توخالی نیست شما باید مطالبات رای دهنده ها را نمایندگی کنید شما هیچ برنامه ای برای وضع معیشت مردم کار مردم آزادیهای مردم نهادهای صنفی مردم و … ندارید شما حتی توانائی ایجاد اشتغال ندارید ۱۰۰ هزار شغل ایجاد می کنید و ۵۰۰ هزارتا تعطیل میشود آزادی زنان را در چارچوب رئیسی و رهبر حرکت می کنید فرهنگ و موسیقی و بطور کلی هنر در محدودیتهای پدرزن رئیسی مانده است و … از اینرو فحاشی به برخی نهادها برای شما رای سازی نخواهد کرد . زیرا همانطور که خودتان میدانید این ترامپ و خامنه ای هستند که در مورد ریاست جمهوری شما تصمیم می گیرند نه رای مردم و نه صندوقهای رای .
فرهاد - فریاد / 18 May 2017
مردم عاصی شده اند از کاهش قدرت خرید/ پیشنهاد این است تمام این 80 ملیارد تومکان درآمد هدفمندی (که دولت نصفش به مردم داده) برای چند سال آینده مثلا 5 آینده، یکجا پیش خرید سهام سرمایه کند و آنرا امسال 1396میان مردم تقسیم کند، که میشود هر نفر 5 میلیون تومان به همه/ در نتیجه خانوادهای فقیر پرجمعیت میتواننند دهها میلیون تومان گیرشان بیاد (توزیع منابع مولد ثروت زا). در این صورت قدرت خرید مردم به صورت یارانه درآمدی سرمایه افزایش میابد بودن افزایش تورم، بلکه هم کمک به تولید و اشتغال میشود و هم قدرت خرید مردم افزایش میابد/ این سهام یارانه درآمدی، میتواند مثلا وثیقه وام بانکی قرار گیرد برای تامین مسکن و یا ازدواج و یا خرید … و کلی از صنایع و بازارهای سرمایه ای و تولیدی راه بیاندازد/ بودجه هدفمندی یارانه، یک سرمایه عظیم است که متاسفانه با این تزریق قطره چکانی، عملا بی تاثیر است.
arta / 18 May 2017
دكتر محمد ملكى:به نظر بنده دو فردی که به عنوان کاندیداهای نهایی در برابر هم قرار گرفتهاند، از نظر ماهیتی و کلی تفاوتی با هم ندارند. یکی از آنها کسی است که حدود 37 تا 38 است که در کشتارها و زندان کردنها و به ویژه در دهه 60 و سال 67 در کمیته مرگ عضویت داشته و از جنایتکاران زمان است. نفر دیگر نیز که رئیسجمهور فعلی است، از اول انقلاب عضو کمیسیون امنیت بوده و در همه کشت و کشتارهای مملکت دست و دخالت داشته است. در این چهار سال هم دیدیم که هیچ کار مثبتی انجام نداده است و علاوه بر اینکه به قولهایی که در زمینههای آزادی، برابری، عدالت، آزاد کردن زندانیان عمل نکرد، بلکه در سه سال اول حضور او در قدرت، براساس آمارهایی که خودشان ارائه کردهاند، بیش از 3 هزار نفر اعدام شدهاند.
بنابراین از نظر کلی هر کدام پیروز انتخابات شود، فرقی ندارد. فرق زمانی رخ خواهد که به مردم آزادی، حق اظهار نظر بدهند، مردم را آزاد بگذارند و به زندگی مردم برسند و جلوی این همه دزدی و جنایت را بگیرند و یک تحول اساسی و زیربنایی به خصوص در قانون اساسی به وجود بیاورند و یک قانون اساسی جدید بنویسند و از مردم نظر بخواهند که آیا این نظام را میخواهند یا خیر
Farid / 18 May 2017
امروز شش کاندیدا از فیلترهای شورای نگهبان عبور کردهاند. مروری بر بیوگرافی این شش نفر روشنگر آن است که هرکدامشان در برهههای حساس کشور از سال ۶۰ تاکنون بر چه مسندی بودهاند و دستشان به چه آغشته است! قطعاً با مروری بر اینان و دگرمردان حاضر در عرصهی سیاست خواهیم فهمید که چرا جای احزاب و منتخبان واقعی مردم خالی است! خواهیم دانست که چرا جواب نقادی و ابراز باور و عقاید متفاوت از حکومت، زندان است و اجبار به جلای وطن. خواهیم دانست که چرا احزاب را نابود کردهاند و زیر یک پرچم و با یک رأی و هدف، بازی رقابت راه انداختهاند. شناخت و یادآوری آنچه از سر گذراندهایم و خروج از این خلسه و استحاله، شاید تنها چارهایست که دیگر مضحکه و خام حضور در نمایش و جنگ قدرت مترسکها نباشیم و الزامی به انتخاب بد از میان بد و بدتر برایمان نباشد. باشد که روزی شاهد حضور احزاب و منتخبی با عقاید و باورهای مختلف در عرصهی انتخابات کشورمان باشیم. تا آن روز به جهت نبود فضای باز سیاسی و تحمیل کاندیدای گزینشی و ممانعت از حضور احزاب و عدم پاسخگویی به چرایی از میان برداشتن احزاب و گروهها و تا حضور کاندیدایی از تمامی ایدئولوژیها، مذاهب و قومیتهای ایرانی، از شرکت در چنین انتخاباتی که نه «حماسهی حضور» بلکه نمایش اقتدار تکروی، سرکوب و استبداد است و تنها صرف هزینهای جهت عوامفریبیست خودداری میکنیم و فعالانه تا ایجاد فضایی باز جهت فعالیت آزاد کلیهی احزاب در ایرانی آزاد و رها از یوغ استبداد تلاش خواهیم کرد.
گلرخ ابراهیمی ایرایی
بند زنان زندان اوین – اردیبهشت ۱۳۹۶»
neda / 18 May 2017
51% یا 99% ، هر دو مقام یکی است و اگر قرار به اجرای قانون باشد، قدرتش فرقی نیمکند. کسانی که می گیوند51% زورش کمتر از مثلا 70% است، معنی قدرت دموکراسی درک نکرده اند. فله ای و کیلویی قدرت می سنجند.
/ در نظام دمکراسی، سیستم معلوم میکند ،
واقعا باروشان شده مشارکت رمدم. هیمن الانم همه میدانند یک اقلیت با خیمه شب بازی انتخابات قدرت چند دهه در دست دارد. / صدها انسان لایق و مدعی کاندیداتوری حذف میکنندف 6 نفر از نورچشمی هایشان معرفی میکند که با اتلاف وقت مردم و بیت المال 4 نفرشان عملا از دور قبل انتخابات خارج می شوند! حتی جرات ندارند صبر کنند نظر مردم در موردشان چیست.
این انصراف ها، تمسخر دموکراسی، و توهین به ملت و خسارت به بیت المال است. /کلا این انتخابات جز رقابت برای تقسیم رانت قدرت نیست و همین شوراها، یک بستر برای پرورش هزارن فاسد است.
tanhaei / 18 May 2017