حسن روحانی و ابراهیم رئیسی، کاندیداهای اصلی انتخابات ریاست جمهوری ایران به مشهد رفتند تا یکی از آخرین کارزار انتخاباتی خود را پیش از برگزاری دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری برگزار کنند. دو آوردگاه انتخاباتی در شهری که تندروها در دو سال اخیر بیشترین محدودیت‌ها را ایجاد کردند. روحانی در سخنان خود از سپاه و بسیج خواست که در امور سیاسی دخالت نکنند و رئیسی گفت دیپلماسی تنها ارتباط با چند کشور نیست و باید مقتدر بود.

میتینگ‌های انتخاباتی حسن روحانی و ابراهیم رئیسی در مشهد
میتینگ‌های انتخاباتی حسن روحانی و ابراهیم رئیسی در مشهد

روحانی: سپاهی‌ها و بسیجی‌ها را بیشتر از فرماندهانشان دوست دارم

حسن روحانی در سخنان خود به چند نهاد زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی تاخت. او گفت سپاه پاسداران و بسیج “باید سر جای خود و مسئول کار خود باشد” و بر اساس وصیت آیت‌الله خمینی “درهیچ حزب و گروهی وارد نشوند و خود را از بازی‌های سیاسی دور نگه دارند.”

با نزدیک شدن روز برگزاری انتخابات، به‌نظر می‌رسد این تأکید روحانی بیم از آن باشد که نیروهای نظامی در انتخابات پیش رو دخالت کنند.

روحانی با بیان این‌که “من سپاهی‌ها و بسیجی‌ها را بیشتر از فرماندهانشان دوست دارم” بار دیگر از این نیروهای مسلح خواهش کرد وصیت خمینی را پاس بدارند.

دخالت نظامیان در انتخابات همواره نگرانی بخشی از نیروهای سیاسی در ایران بوده است. این در حالی است که علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، وظیفه سپاه پاسداران و نیروهای بسیج را “حراست از همه دستاوردهای نظام” می‌داند.

روحانی در بخش دیگری از سخنان خود از قوه قضائیه نیز انتقاد کرد و گفت: “ما نمی گوییم که قوه قضائیه نباشد، (…) ما می‌گوییم که این قوه باید بر اساس قانون اساسی عمل کند.”

در ایران رئیس قوه قضائیه توسط رهبر جمهوری اسلامی منصوب می‌شود. این قوه در چهار سال گذشته موضع مخالف دولت گرفته است.

حسن روحانی در میتینگ انتخاباتی مشهد
حسن روحانی در میتینگ انتخاباتی مشهد

روحانی درباره صدا و سیما نیز گفت این سازمان باید زیرنظر سه قوه قرار بگیرد. او افزود:‌ “ما نمی‌گوییم که صدا و سیما نباشد (…) ما فقط یک تقاضا داریم و می‌گوییم که صدا و سیما بر اساس قانون اساسی عمل کند.” رئیس صدا و سیما در ایران نیز توسط رهبر جمهوری اسلامی منصوب می‌شود.

حسن روحانی از رقبای خود در رقابت‌های انتخاباتی درباره سیاست خارجی آینده پرسید و گفت آن‌ها از سیاست خارجی حرفی نمی‌زنند و نمی‌گویند در دوره بعدی چه روابطی با دنیا خواهند داشت.

او با اشاره به روی کار آمدن دونالد ترامپ در آمریکا گفت: “زمانی که در آمریکا این آقای جدید به روی کار آمد در اتاق فکرهاشان گفتند که یک لبه گازانبر درست شد و لبه دیگر این گازانبر در اردیبهشت و در ایران ایجاد خواهد شد.”

روحانی گفت اگر روی کار بیاید “لبه گازانبر خارجی را هم کند خواهد کرد”.

حسن روحانی همچنین از مسئولان شهر مشهد به‌دلیل ایجاد محدودیت‌ها در این شهر و لغو کنسرت‌ها انتقاد کرد و خطاب به‌ آن‌ها گفت: “به مردم مشهد گفتید اگر هنر می‌خواهید از مشهد بیرون بروید. حال می خواهید ایران را بگیرید و به مردم بگویید از کشور بروید بیرون؟”

مردم حاضر در گردهمایی در این لحظه علیه احمد علم‌الهدی، امام جمعه این شهر که برگزاری کنسرت‌ها در این شهر را ممنوع کرده است شعارهایی سر دادند اما روحانی از آن‌ها خواست تا احترام او را نه دارند.

روحانی در حالی از مسئولان شهر مشهد انتقاد می‌کند که وزارت ارشاد اسلامی او نتوانست در مقابل فشار این نیروها بایستد و در برابر ممنوعیت کنسرت‌ها تمکین کرد.

روحانی در پایان سخنان خود در حالی که مردم شعار رفع حصر خانگی را سر داده بودند خطاب به جمعیت حاضر گفت: “خیلی سربسته، خیلی سربسته همه آن چیزهایی که شما می گویید و می خواهید فقط با حضور پررنگ شما پای صندوق انتخابات به وجود خواهد آمد.”

رئیسی: آن سند دیپلماسی التماس را نقد خواهیم کرد

سخنان رئیسی بیشتر انتقاد از عملکرد دولت یازدهم در بخش اقتصاد بود. او در آغاز سخنان خود کوتاه شدن سایه جنگ را “به‌دلیل حضور مردم” دانست و گفت: “سایه جنگ فقط با نیروی مقتدر و پرنشاط دفع می‌شود.”

رئیسی با اشاره به توافق هسته‌ای گفت: “آن سندی که شما نتوانستید از دشمن با دیپلماسی التماس نقد کنید، در دولت کار و کرامت نقد خواهیم کرد، ما با کمک مردم تحریم‌ها را برخواهیم داشت.”

ابراهیم رئیسی در میتینگ انتخاباتی مشهد
ابراهیم رئیسی در میتینگ انتخاباتی مشهد

نامزد اصولگرایان در انتخابات ریاست جمهوری در زمینه سیاست خارجی همچنین گفت: “مگر دیپلماسی برقراری ارتباط با چند کشور است، ۱۸۰ کشور در جهان وجود دارد.”

او جزئیات دیگری از سیاست خارجی مد نظر خود ارائه نکرد. در مناظره‌های تلویزیونی نیز کاندیداهای انتخابات به‌جز حرف‌های کلی سخنی درباره برنامه خود در مورد سیاست خارجی آینده ایراد نکردند.

رئیسی همچنین گفت کشور با مشکلات جدی مواجه است، معیشت مردم نگران‌کننده است، “بیش از ۵۰ درصد” از ظرفیت صنعتی کشور تعطیل یا نیمه‌تعطیل است و “بسیاری از منابع کشور به‌جای به‌کار رفتن در چرخه تولید کشور به چند نفر از افراد بد حساب تسهیلات داده می‌شود؟”

او از بیکاری جوانان و فساد اداری حرف زد و بار دیگر وعده انتخاباتی خود مبنی بر ایجاد سالانه یک میلیون شغل جدید را که گروهی از اقتصاددانان آن را ناممکن خوانده بودند تکرار کرد.

رئیسی حتی به “حقوق شهروندی” مورد نظر روحانی در دولت یازدهم نیز اشاره کرد و آن را محدود به معیشت و اقتصاد دانست و گفت: “حق شهروندی آن است که جوانی به سبب بیکاری در برابر خانواده‌اش خجالت زده نباشد و سفره فقرا هر روز کوچکتر نشود.”

ابراهیم رئیسی بار دیگر پاسخ قبلی خود در برابر این سخن منتقدان را که چرا آستان رضوی مالیات نمی‌پردازد، تکرار کرد و گفت: “پولی که آستان باید مالیات بدهد ۱۰ برابر آن را به فقرا و نیازمندان کمک کرده است.”

آستان قدس رضوی که رئیسی مسئول آن است از جمله نهادهای حکومتی در ایران است که از پرداخت مالیات معاف است و هیچ نظارتی بر دخل و تصرف آن وجود ندارد. این نهاد یکی از غول‌های بزرگ اقتصادی در ایران است.

حاشیه‌های دو گردهمایی در مشهد

گردهمایی طرفداران حسن روحانی در ورزشگاه تختی مشهد برپا شد و روحانی صبح چهارشنبه ۲۷ اردیبهشت از اردبیل راهی مشهد شد تا در این میتینگ انتخاباتی سخنرانی کند.

طرفداران حسن روحانی در میتینگ انتخاباتی مشهد
طرفداران حسن روحانی در میتینگ انتخاباتی مشهد

حسن قاضی‌زاده هاشمی، وزیر بهداشت، شهیندخت مولاوردی معاون امور زنان و خانواده رئیس‌جمهوری، محمدرضا  نعمت‌زاده وزیر صنعت و معدن و رضا صالحی امیری وزیر ارشاد اسلامی در این سفر روحانی را همراهی کردند.

ده‌ها هنرمند، از جمله رسول صدرعاملی، ابوالحسن داودی، امیرشهاب رضویان، مسعود جعفری جوزانی، کیومرث پوراحمد، سالار عقیلی، مهدی فخیم‌زاده و حسین پارسایی نیز به مشهد رفتند تا در این گردهمایی شرکت کنند.

در سوی دیگر گردهمایی حامیان ابراهیم رییسی در میدان شهدای مشهد برگزار شد. رئیسی به‌همراه مصطفی میرسلیم، کاندیدای مؤتلفه اسلامی در انتخابات ریاست جمهوری وارد مشهد شد. میرسلیم در این‌باره گفت: “در سفر مشهد با حجت‌الاسلام رئیسی توافق کردیم که حضور هر دو نفر ما در انتخابات ضروری است.”

سایت‌های طرفدار رئیسی از “سونامی حامیان رئیسی در زیر باران بهاری” و “حضور صدها هزار نفر” نوشتند.

علی غلامی، سخنگوی ستاد رئیسی مسئولان و وزارت کشور را متهم به جانبداری از حسن روحانی کرد و گفت قرار بود میتینگ انتخاباتی رئیسی در محل برگزاری گردهمایی طرفداران روحانی برگزار شود اما مسئولان به بهانه امنیت با آن مخالفت کردند.

برخی سایت‌های طرفدار حسن روحانی نیز از توزیع بسته‌های تبلیغاتی ابراهیم رئیسی که در آن‌ها تصاویر او همراه با مواد خوراکی و آب میوه و حتی کت و شلوار بسته‌بندی شده بود و گفته می‌شود آن‌ها را آستان رضوی توزیع کرده است.

در گردهمایی انتخاباتی روحانی قرار بود سالار عقیلی و و حجت اشرف‌زاده، دو خواننده موسیقی ایرانی برنامه زنده اجرا کنند اما شرکت اشرف‌زاده با حاشیه‌هایی همراه بود.

اشرف‌زاده در گفت‌وگو با خبرگزاری کار ایران (ایلنا) گفت به او اجازه برگزاری چند ترانه در مشهد را نداده‌اند.

طرفداران ابراهیم رئیسی در میتینگ مشهد
طرفداران ابراهیم رئیسی در میتینگ مشهد

او گفت می‌داند که احمد علم‌الهدی، امام جمعه مشهد کنسرت را در این شهر ممنوع کرده اما اجرای او کنسرت محسوب نمی‌شود.

سایت‌های حامی رئیسی خبر ممنوعیت اجرای اشرف‌زاده را به‌نقل از کانال تلگرامی ستاد انتخاباتی حسن روحانی منتشر کرده اما نوشتند حجت‌ اشرف‌زاده در مصاحبه‌ای ادعای ستاد روحانی را تکذیب کرده است. این سایت‌ها از قول اشرف‌زاده نوشتند: “هیچ مسئول امنیتی برای عدم اجرای برنامه‌ام در مشهد با من تماس نگرفته است.”

خبرگزاری تسنیم که از طرفداران رئیسی است نیز یک فایل صوتی با صدای اشرف‌زاده منتشر کرد که در آن او ستاد حسن روحانی را مسئول برگزار نشدن برنامه خود دانسته بود.

کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری طبق قانون از فردا، پنج‌شنبه ۲۸ اردیبهشت تبلیغات انتخاباتی خود را قطع خواهند کرد.

انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری ایران همزمان با پنجمین دوره انتخابات شوراهای شهر و روستا روز جمعه ۲۹ اردیبهشت برگزار خواهد شد.

بیشتر بخوانید، در صفحه ویژه انتخابات