واشنگتن پست اعلام کرد که جمهوری اسلامی ايران برای کمک به حکومت بشار اسد نيروهای ويژه سپاه قدس را به اين کشور فرستاده و ابزارهای کنترل اينترنت را در اختيار آن قرار داده است.

واشنگتن پست در گزارش خود به نقل از ديپلمات‌های آمريکايی نوشته است حکومت ايران برای کمک به مقابله رژيم سوريه با تظاهرکنندگان مخالف، کمک‌های ويژه‌ای کرده است.

در اين گزارش آمده است نيروهای کارآزموده ويژه از گردان قدس سپاه پاسداران برای سرکوب اعتراضات به سوريه اعزام شده‌اند.

گردان قدس نيروی ويژه و زيرشاخه‌ای سپاه پاسداران ايران است که گفته می‌شود فعاليت‌های نظامی برون‌مرزی را انجام می‌دهد. اين نيرو در جريان جنگ ايران و عراق بنياد گذاشته شد و از زمره تعليم‌ديده‌ترين نيروهای سپاه به‌شمار می‌رود.

به نوشته واشنگتن پست نيروهای گردان قدس نيروهای امنيتی سوريه را آموزش می‌دهند و در کنار آن روش‌های نظارت بر اينترنت را در اختيار آنان قرار می‌دهند.

اين روزنامه نوشته است: «ورود نيروهای ايران سير مداوم کمک‌های اين کشور را به سوريه تکميل می‌کند. اين کمک‌ها نه تنها شامل اسلحه و لباس‌های محافظ برای نبرد با شورشيان، که دستگاه‌هايی با تکنولوژی بالا برای کنترل اينترنت نيز می‌شود.»

در هفته‌های اخير موج دستگيری‌ها در سوريه به‌طور عمده از کاربران اينترنت بوده است

يک «منبع آگاه» به واشنگتن پست گفته است افزايش کنترل اينترنت به نيروهای امنيتی سوريه کمک می‌کند تا «کاربران شبکه‌های اجتماعی فيس‌بوک و توئيتر را رديابی کنند.»

به نوشته اين روزنامه ايران در سرکوب اعتراضات شهروندان خود تجربه‌هايی در اين زمينه دارد. در تابستان ۲۰۰۹ (۱۳۸۸) تظاهرات‌های اعتراضی عليه نتايج انتخابات دهمين دوره رياست جمهوری در ايران با سرکوب و بازداشت‌های گسترده معترضان روبه‌رو گرديد.

از اسفندماه سال گذشته ده‌ها هزار نفر از شهروندان سوريه‌ای با اعتراضات خود خواهان اصلاحات سياسی و دمکراسی شدند که در ادامه با سرکوب‌های حکومتی خواسته برکناری بشار اسد نيز مطرح شد.

در اين مدت فراخوان‌های مخالفان حکومت سوريه برای برگزاری تظاهرات‌ها، به شکل عمومی از طريق شبکه‌های اينترنتی فيس‌بوک و توئيتر انجام گرفته است.

از آن‌جا که حکومت بشار اسد رسانه‌های جمعی در اين کشور را به شدت تحت کنترل خود دارد اين شبکه‌ها از اهميت حياتی برای جنبش شهروندان برخوردار است.

واشنگتن پست نوشته است در ماه فوريه گذشته حکومت سوريه در اقدامی شگفت‌آور محدوديت‌های دسترسی به فيس‌بوک را لغو کرد و حالا برخی از صاحب‌نظران مايل‌اند چنين روندی را در شرايط جديد مورد بررسی قرار دهند.

با تجهيزات ايران، مقامات سوريه می‌توانند کاربران فيس‌بوک با نام‌های مستعار را يافته و پشت ميله‌های زندان بيفکنند.

در هفته‌های اخير موج دستگيری‌ها در سوريه به‌طور عمده از کاربران اينترنت بوده است.

اندرو تابلر، صاحب‌نظر در مسائل سوريه به واشنگتن پست گفته است: «هدف از آزادسازی فيس‌بوک، امکان کنترل بيشتر آن است که هزاران بازداشت را در پی خواهد داشت.»

به نوشته اين روزنامه جمهوری اسلامی ايران و سوريه دو هم‌پيمان نزديک در خاورميانه به‌شمار می‌روند و حکومت ايران از حفظ رژيم بشار اسد منافع حياتی دارد. سوريه نقشی استراتژيک در سياست‌های منطقه‌ای جمهوری اسلامی در برابر اسرائيل ايفا می‌کند.

روز گذشته در جريان تظاهرات اعتراضی پس از نماز جمعه در شهرهای مختلف سوريه دست‌کم هشت نفر کشته شدند.

در واکنش به اين وقايع، سران هشت کشور صنعتی جهان در نشست دو روزه پاريس با اعلام اين‌که از کشتار افراد شرکت‌کننده در اعتراضات مسالمت‌آميز «وحشت‌زده» هستند، خواستار پايان دادن هرچه سريع‌تر به سرکوب معترضان شدند.