احمد توکلی، نماینده پیشین مجلس که به اصول‌گرایان نزدیک است، موضوع پرداخت‌های نامتعارف به مدیران دولت و آنچه به پرونده «حقوق‌های نجومی» معروف شده است را بار دیگر در نامه‌ای به رییس مجلس مطرح کرده است.

ahmad-tavakoli-iran-dec-2016

توکلی در نامه مورخ ۳۰ آذر خطاب به علی لاریجانی و نمایندگان مردم ایران در مورد «اشرافی‌گری مدیران در کشور» نوشته است: «یکی از اصلی‌ترین اصول علمی مبارزه با فساد شفاف‌سازی است… جمهوری اسلامی ایران برای مقابله با فساد راهی به‌جز شفاف‌سازی حداکثری ندارد.»

فشار سیاسی بر دولت

محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت حسن روحانی، روز ۲۷ آذر – سه روز پیش از نامه احمد توکلی – پوشش مسئله حقوق‌های نجومی را اغراق‌آمیز توصیف کرده بود. نوبخت گفت که مطرح کردن این موضوع حاصل مناقشات سیاسی در ایران است.

پیش‌تر هم توکلی سعی کرده بود که قوه قضاییه را مجاب کند تا پرونده پرداخت‌های نامتعارف در دولت را سریع‌تر بررسی کنند.

کمیسیون تلفیق مجلس، در لایحه برنامه ششم توسعه از دولت خواسته است که ظرف مدت چهار ماه، سامانه ثبت حقوق و مزایای مدیران را راه‌اندازی کند و این کار به نظر توکلی خوب است.

نوبخت هم می‌گوید که در بودجه سال ۱۳۹۶ تمام حقوق‌ها در سامانه الکترونیک دولت مشخص خواهد شد و دستگاه‌های دولتی حساب‌های شفاف در خزانه‌داری کل خواهند داشت.

پرداخت‌های فراقانونی به کارمندان دولت

توکلی معتقد است که  سامانه ثبت حقوق‌های کارمندان دولت کافی نیست و راه برای شفاف نبودن در سیستم اداری ایران باز است. این سامانه قرار است پرداخت‌های همه کارمندان دولت را مشخص کند اما پرداخت‌هایی فراقانونی که کارمندان دولت دریافت می‌کنند را شامل نخواهد شد.

توکلی با نقل بند ۱۵ گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس درباره دریافتی‌های نجومی که ۱۵ تیرماه ۱۳۹۵ در مجلس خوانده شد به فضای غیر شفاف در ساختار اداری در ایران اشاره می‌کند و می‌گوید همان‌طور که این گزارش ارزیابی کرده «بدون اعمال موازین شفافیت در مناسبات مالی»، راهکار مناسب قانونی به جایی نخواهد رسید.

توکلی پیشنهاد داده است که ابتدا مصادیق تخلفات مالی مشخص شوند و سپس قوه قضاییه در جهت برگشت اموال حیف‌ومیل شده، محاکمه و مجازات متناسب با تخلف اقدام کند. اما او همچنین تدابیر مناسب و نظام‌مند برای ایجاد شفافیت در نظام مالی دولتی را لازم می‌داند.

احمد توکلی اکنون رئیس هیئت‌مدیره سازمانی است که خودش بنا نهاده: «دیده‌بان شفافیت و عدالت». این دیده‌بان بیشتر اما تمرکزش بر فساد در دولت حسن روحانی است. به او انتقاد شده که در حوزه فساد در قوه قضاییه، شهرداری و شورای شهر تهران اقدام چشم‌گیری نکرده است.

در آبان ماه ۱۳۹۵، سازمان «شفافیت و عدالت» گزارشی در بررسی پرونده املاک واگذاری شده در شهرداری تهران منتشر کرد و اعلام کرد که تخلف شهرداری و شورای شهر تهران محرز است. دفتر محمدباقر قالیباف، شهردار تهران در نامه‌ای به احمد توکلی، گفت که نتایج تحقیق این سازمان درباره واگذاری غیرقانونی املاک شهرداری تهران به گروهی از مدیران و مسئولان، «اشکالات حقوقی» دارد.

بیشتر بخوانید: قالیباف نتایج تحقیق درباره واگذاری املاک شهرداری تهران را نپذیرفت

توکلی بارها گفته است که فساد در ایران «سیستمی شده است، مردم نیز به دستگاه‌های رسیدگی‌کننده خوش‌بین نیستند. کسی که گذاشته‌اند مواظب این فسادها باشد، خود در جهت منافع شخصی‌اش کار کند.»

در سال جاری، اسنادی از فیش‌های حقوقی مدیران بیمه مرکزی و دریافت پاداش‌های چند میلیون تومانی اعضای هیئت بانک‌های رفاه، صادرات، ملت، سینا، خاورمیانه، اعضای هیئت عامل صندوق توسعه ملی و همچنین شرکت فرابورس و شرکت بورس انرژی منتشر شد که به پرونده «حقوق‌های نجومی» معروف شد.

در همین زمینه:

برگزیده مطالب «زمانه» در مورد پرونده حقوق‌های نجومی