مرکز آمار جمهوری اسلامی ایران از کاهش دو دهم درصدی نرخ بیکاری در پائیز امسال خبر داد. اما این گزارش نشان می‌دهد که نرخ بیکاری در برخی از استان‌ها افزایش چشمگیری دارد و نزدیک به ۴۰ هزار شغل صنعتی از دست رفته است.

amar
پراکندگی نرخ بیکاری در پائیز؛ مرکز آمار جمهوری اسلامی ایران

مرکز آمار جمهوری اسلامی ایران نرخ بیکاری پائیز را ۱۰.۷ درصد اعلام کرد که در مقایسه با تابستان ۱۳۹۴دو دهم درصد کاهش را نشان می‌دهد.

برپایه این گزارش، کرمانشاه، کهکیلویه و بویراحمد و چهارمحال و بختیاری سه استانی هستند که بیشترین جمعیت بیکار را دارند. نرخ بیکاری در کرمانشاه ۱۸.۶ درصد اعلام شده که به نسبت یک فصل پیش ۳.۴ درصد افزایش یافته است. همچنین نرخ بیکاری در کهکیلویه و بویراحمد با ۳.۱ درصد افزایش به ۱۷ درصد رسیده است.

کرمانشاه و کهکیلویه و بویراحمد در شرایطی دارای بیشترین نرخ بیکاری هستند که در شمار استان‌های برخوردار از نفت و گاز قرار دارند. کهکیلویه و بویراحمد رتبه نخست تولید سرانه داخلی ایران را با احتساب نفت در اختیار دارد.

این گزارش نرخ بیکاری چهارمحال و بختیاری را ۱۶.۷ درصد اعلام کرده که بیانگر رشد هفت دهم درصدی این شاخص است. علاوه بر این نرخ بیکاری در استان‌های خوزستان، لرستان، کرمان، زنجان، بوشهر، اردبیل، گیلان، مازندارن، یزد و کردستان هم روند صعودی داشته است.

این گزارش نشان می‌دهد که نرخ بیکاری در ۱۱ استان کمتر از میانگین کشوری این شاخص است و ۱۹ استان نیز دارای نرخ بیکاری بالا‌تر از میانگین هستند. استان مرکزی با پنج درصد، آذربایجان شرقی با ۶.۷ و تهران با ۷.۶ درصد، کمترین جمعیت بیکار را دارند.

کاهش اشتغال صنعتی

برپایه این گزارش، نزدیک به ۴۰ هزار نفر از شاغلان بخش صنعت کاسته شده و ۱۰۰ هزار نفر به شاغلان بخش خدمات افزوده شده است. همچنین ۴۱۵ هزار نفر نیز از شاغلان بخش کشاورزی کاسته شده است.

نتایج این گزارش نشان می‌دهد که تداوم رکود اقتصادی، صنایع ایران را با بحران روبرو کرده است. پیش از این بانک مرکزی جمهوری اسلامی، از بازگشت اقتصاد به رکود اقتصادی و کاهش رشد اقتصادی به شش دهم درصد خبر داده بود.

همچنین گزارش یک موسسه پژوهشی وابسته به سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی در تابستان امسال، نشان می‌داد که اقتصاد ایران در مسیر بازگشت به رکود اقتصادی قرار دارد. این گزارش «کمبود نقدینگی و سرمایه در گردش» و «بحران تقاضا» را از دلایل اصلی کاهش رشد اقتصادی دانسته بود.

کاهش قیمت نفت در یک‌سال گذشته دولت ایران را با کاهش منابع درآمدی و کسری بودجه روبرو کرده است. بنا بر گزارش تفریغ بودجه سال ۹۳، دولت نزدیک به ۶۰ درصد از اعتبار طرح‌های عمرانی را تامین کرده است. همچنین بانک مرکزی چندی پیش از عدم توانایی دولت در تامین اعتبار طرح‌های عمرانی خبر داده بود.

علاوه بر این قانون هدفمندی یارانه‌ها، دولت را به اختصاص ۳۰ درصد از درآمدهای حاصل از هدفمندی یارانه‌ها به بخش تولید موظف کرده است. اما به گفته رئیس دیوان محاسبات، دولت تنها نیم درصد از این درآمد را به بخش صنعت پرداخت کرده است.

نماینده بانه و سقز در مجلس شورای اسلامی ۲۹ دی، نرخ بیکاری در غرب ایران را بسیار بالا‌تر از نرخ رسمی دانسته و از نهادهای دولتی خواسته بود که نرخ بیکاری واقعی را اعلام کنند. فعالان کارگری هم نرخ بیکاری رسمی را غیرواقعی می‌دانند. براساس تعریف مرکز آمار جمهوری اسلامی ایران، هر فردی که در طول هفته آمارگیری یک ساعت کار کند، شاغل محسوب می‌شود.

در همین زمینه

رکود اقتصادی و افزایش نرخ بیکاری لرستان و فارس

«۹۰ درصد معادن کرمان نیمه تعطیل شدند»

تعطیلی ۲۰۰ واحد صنعتی و بیکاری سه هزار نفر در زنجان

نرخ بیکاری جوانان زاگرس‌نشین؛ بیش از ۵۰ درصد

تعطیلی ۲۰۶ واحد تولیدی در کرمانشاه