نشست بینالمللی برای حل بحران سوریه قرار است روز شنبه ۱۴ نوامبر / ۲۳ آبان در وین از سر گرفته شود. یک دیپلمات غربی میگوید این نشست کار انتخاب «هیأت واحد» اپوزیسیون سوریه را در مذاکره برای گذار سیاسی در سوریه آغاز خواهد کرد.
بهگزارش خبرگزاری فرانسه، این منبع دیپلمات در بیروت که نامش منتشر نشده است، گفت: «هر کشور حاضر در نشست وین فهرست نامهای مورد نظر خود را معرفی میکند و بعد تعداد افراد به ۲۰ یا ۲۵ نفر کاهش مییابد تا در دو کمیسیون، یکی برای اصلاحات سیاسی و دیگری برای مسائل امنیتی، تقسیم شوند. آنها تحت هدایت استفان دی میستورا، فرستاده ویژه سازمان ملل برای حل بحران سوریه فعالیت خواهند کرد.»
بهگفته این دیپلمات، چهار کمیسیونی که پیش از این فرستاده ویژه سازمان ملل مطرح کرده بود به دو کمیسیون کاهش خواهند یافت. چهار کمیسیون قرار بود بدون داشتن قدرت تصمیمگیری ایدههایی را بیابند در حالیکه در این دو کمیسیون «بحثهای واقعی» صورت خواهد گرفت.
استفان دی میستورا در پایان ماه ژوئیه سال جاری در سازمان ملل پیشنهاد تشکیل چهار کمیسیون برای بحث بر سر مسائل سوریه را مطرح کرد که نتایج مذاکرات آنها الزامآور نخواهند بود.
این دیپلمات همچنین گفته است که کمیتهای متشکل از نمایندگان ۹ کشور از فردا، پنجشنبه ۱۲ نوامبر / ۲۱ آبان روی فهرست نیروهای اپوزیسیون سوریه، گروهها و سازمانهایی که «تروریست» محسوب میشوند و همچنین مسائل انسانی کار را آغاز خواهند کرد.
بهگفته او روز جمعه در سطح بالاتری گفتوگوها پیش خواهد رفت و در روز شنبه ۲۰ وزیر از کشورهای مختلف دیدار خواهند کرد. اما همه چیز در این روز حل نخواهد شد و برای حل چنین بحرانی زمان بسیاری لازم است.
روسیه و ایران در مورد گروههایی که اپوزیسیون محسوب میشوند و یا «تروریست» نامیده میشوند با آمریکا، همپیمانهای اروپاییاش و کشورهای عربی توافق ندارند.
این منبع غربی میگوید روسیه فهرستی از ۳۸ تن از مخالفان حکومت اسد، از جمله احمد جبرا، احمد معاذ الخطیب، هادی البحرا ـ سه رئیس پیشین ائتلاف ملی سوریه ـ و همچنین خالد الخوجه، رئیس کنونی این ائتلاف، تهیه کرده است.
در این فهرست همچنین نمایندگان اپوزیسیون داخل سوریه و دو نماینده اخوان المسلمین، محمد طیفور و محمد حبش، حضور دارند. نام گروهی از مخالفان تاریخی اسد همچون میشل کیلو، نویسنده و فعال مدنی نیز در فهرست روسها آمده است.
بهگفته منبع غربی عربستان سعودی فهرستی با ۲۰ نام و مصر فهرستی با ۱۰ نام ارائه خواهند کرد. این منبع تأکید کرد که «زمان بسیاری لازم است تا به فهرستی دست یافت که مورد قبول همه طرفها باشد».
بهنظر میرسد راهی طولانی در پیش خواهد بود. سمیر نشار، عضو ائتلاف ملی سوریه میگوید: «هر دولت نمایندگان خود را به نام اپوزیسیون سوریه برای رسیدن به یک توافق منطقهای و بینالمللی اعزام خواهد کرد. مایه تأسف است که این انتخاب منافع سوریه را نمایندگی نمیکند. این رویه به حلوفصل بحران سوریه منجر نخواهد شد.»
امروز (چهارشنبه ۲۰ آبان) حسین امیرعبداللهیان، معاون عربی و آفریقایی وزارت امور خارجه ایران اعلام کرد که جمهوری اسلامی هنوز برای شرکت در نشست روز شنبه تصمیم نگرفته است.
او گفت اگر ایران در نشست وین شرکت کند با حضور محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه نخواهد بود، زیرا او حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران را در سفر اروپایی همراهی خواهد کرد.
امیرعبداللهیان همچنین گفت: «مشارکت ایران در نشست وین به پاسخ دادن واشنگتن در مورد رفتارهای یکجانبهاش بدون مشورت با دیگر طرفهای شرکتکننده بستگی دارد.»
در این زمینه: سند سری: طرح ۱۸ ماهه روسیه برای سوریه