جان کری، وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا و محمد جواد ظریف، همتای ایرانی او و کاترین اشتون، نماینده عالی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی و امور امنیتی به طور غیرمنتظرهای شامگاه ۲۱ نوامبر با هم ملاقات کردند. پیش از این در خبرها آمده بود که جان کری وین را به مقصد پاریس ترک کرده است. از نتیجه گفتوگوهای روز جمعه خبری نیست، چیزی که مشخص است تداوم مذاکرات در روز شنبه است. پس خبر اصلی این است: مذاکرات در وین ادامه مییابد.
به گزارش خبرگزاری اتریش قدرتهای جهانی پیشنویس تازه توافقنامه جامع هستهای را در اختیار محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران قرار دادهاند. خبرگزاری اتریش میگوید خبرنگارهایش در حاشیه مذاکرات هستهای در وین از این موضوع آگاه شدهاند.
خبرگزاری اتریش گزارش داده است که قدرتهای جهانی شرایط لغو تحریمهای اقتصادی را با مذاکرهکنندگان ایرانی به صراحت در میان گذاشتهاند و از ایران خواستهاند که تا پایان مهلت تعیین شده نگرانیهای جامعه جهانی از برنامه هستهایاش را از میان بردارد.
به گزارش خبرگزاری اتریش، سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه با جان کری، همتای آمریکاییاش یک گفتوگوی تلفنی انجام داده و با او توافق کرده است که مذاکرات در سطح وزاری خارجه ادامه پیدا کند.
کانون اختلاف نظرهای طرفین، «زمانبندی لغو تحریمها» و «میزان غنیسازی اورانیوم» است. رآکتور اراک و آینده بخش تحقیقات و توسعه در برنامه اتمی ایران از دیگر نکات مورد بحث یا مناقشه هستند.
یکی دیگر از اختلافات مهم حل نشده در کنار موارد پیشگفته، مدت زمان توافق نهایی با ایران است. ایران میگوید اعتبار توافق تا پایان ریاست جمهوری حسن روحانی باشد که در صورت انتخاب دوباره روحانی، به معنای یک بازه شش ساله خواهد بود اما آمریکا به دنبال توافقی ۲۵ ساله است.
گفتوگو پشت درهای بسته
از روز سهشنبه، ۱۷ نوامبر/ ۲۸ آبان و در آستانه مهلت نهایی تعیین شده برای حل و فصل پرونده اتمی ایران در روز ۲۴ نوامبر، آخرین تلاشهای طرفین مذاکرهکننده برای رسیدن به توافق نهایی هستهای آغاز شده است.
همه این گفتوگوها پشت درهای بسته صورت میگیرند و جزئیات آنها ناروشن است.
در سومین روز مذاکرات وین، یوکیا آمانو مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد که هنوز اطمینانی به غیرنظامی بودن برنامه اتمی ایران وجود ندارد. او خواستار همکاری بیشتر ایران با تحقیقاتی شد که درباره فعالیتهای هستهای این کشور صورت میگیرند.
در همین روز، علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران نیز اعلام کرد که هیچ بازرسی ویژهای از سایتهای هستهای کشورش پذیرفته نمیشود.
روز پنجشنبه، بیش از ۴۰ سناتور آمریکایی در نامهای به باراک اوباما خواستار گنجانده شدن برنامه موشکی ایران در مذاکرات هستهای شدند. بحث بر سر برنامه موشکی ایران، از موضوعات چالش برانگیز مذاکرات «وین شش» بود که پیشرفت بر سر پیشنویس توافق جامع را متوقف ساخت.
خبرگزاریها به نقل از محافل نزدیک به هیاتهای مذاکرهکننده غربی، تمدید مذاکرات را محتملترین نتیجه گفتوگوهای وین بر میشمرند و از احتمال امضای یک توافق موقت دیگر مینویسند. مقامات ایرانی اما موضوع تمدید مذاکرات را رد کردهاند.
نهضت بمب هسته ای حق مسلم ماست ادامه دارد!
hamid / 22 November 2014