از ساعت هشت صبح جمعه ۲۵ اسفند / ۱۵ مارس به‌وقت محلی مراکز رأی‌گیری برای انتخابات ریاست جمهوری روسیه در بخش اروپایی این کشور از جمله مسکو و استان مسکو، مناطق فدرال شمال غربی، مرکزی، ولگا، جنوبی و قفقاز شمالی آغاز شد و تا ساعت ۲۰ جمعه ادامه خواهد داشت. شعبه‌های رأی‌گیری در دو روز شنبه و یکشنبه نیز در همین ساعت‌ها باز خواهند بود.

خبرگزاری اسپوتنیک روسیه نوشته است که ناظران ۱۰۶ کشور به‌منظور برگزاری انتخابات ریاست جمهوری روسیه تأییدیه دریافت کرده‌اند.

در این انتخابات به‌جز ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری کنونی روسیه، سه کاندیدای دیگر به نام‌های لئونید اسلوتسکی، نیکولای خاریتونوف، ولادیسلاو داوانکوف شرکت دارند. هیچ‌یک از نامزدهای رقیب پوتین از اپوزیسیون اصلی مخالف سیاست‌های او نیستند. بوریس نادژدین و یکاترینا دونتسووا، نامزدهای جدی مخالف پوتین و مخالف جنگ در اوکراین، پذیرفته نشدند. آن‌ها با این‌که ده‌ها هزار امضای طرفداران خود را برای شرکت در انتخابات جمع‌آوری کرده بودند اما به‌گفته مقامات برگزاری انتخابات بخشی از امضاهای جمع‌آوری‌شده آن‌ها نادرست بود.

در واقع هیچ شکی در پیروزی پوتین وجود ندارد. او می‌خواهد برای پنجمین بار در سمت خود باقی بماند.

برای کرملین مهم‌تر از نتیجه انتخابات، حضور رأی‌دهندگان پای صندوق‌های رأی است. پوتین در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۸، ۷۶,۷ درصد آرا را به‌دست آورد. در آن زمان میزان مشارکت رأی‌دهندگان ۶۷,۵ درصد بود. اکنون هدف فراتر رفتن از این تعداد است؛ برای نشان‌دادن آن‌که تمام روسیه پشت رئیس جمهوری خود ایستاده است.

به‌گزارش وب‌سایت خبری «مدوزا» مستقر در لتونی که به دو زبان روسی و انگلیسی منتشر می‌شود اعضا و هواداران حزب حاکم «روسیه واحد» باید ۱۰ نفر از اطرافیان خود را به پای صندوق‌های رأی بیاورند. یکی از اعضای حزب به مدوزا گفت: «در عمل، همه به این هدف نمی‌رسند، اما کسی هم به خاطر آن مجازات نمی‌شود».

«مدوزا» گزارش کرده است که کارمندان شرکت‌های دولتی و شرکت‌های مرتبط با دولت باید دو تا سه رأی‌دهنده را جذب کنند. شرکت‌کنندگان همچنین می‌توانند به‌صورت آنلاین در انتخابات رأی دهند. این امر کنترل رفتار در رأی‌گیری را آسان می‌کند. به‌گزارش «مدوزا» در مناطقی که رأی‌گیری آنلاین وجود ندارد، شرکت‌ها کدهای QR برای کارمندان صادر می‌کنند و سپس در مرکز رأی‌گیری اسکن می‌شوند. اگرچه در برخی جاها این کُدها اصلاً ردیابی نخواهند شد، اما به اشتراک‌گذاری کدها از نظر روانی مؤثر خواهد بود و مردم مطمئن نیستند که آیا کدهای QR آن‌ها بررسی می‌شود یا خیر.

وب‌سایت روسی «اینسایدر »که مخالف پوتین است فشار بسیار شدیدتری را گزارش کرده است. به‌گزارش این وب‌سایت از کارمندان یک مؤسسه تحقیقاتی وابسته به دولت خواسته شده که «در انتخابات فعالانه شرکت کنند» و «رأی خود را به رئیس جمهوری فعلی بدهند.»

رسانه آنلاین «۷x۷» به نقل از دانشجویان دانشگاه آموزشی دولتی ورونژ از فشار مدیریت دانشگاه گزارش کرده است. به دانشجویان پرسش‌نامه‌ای داده شده بود که در آن از آن‌ها پرسیده می‌شد به چه کسی می‌خواهند رأی بدهند. به این دانشجویان اکیداً توصیه شد که به ولادیمیر پوتین رأی بدهند.

همچنین گزارش شده است که برخی از معلمان در استان سوردلوفسک با تهدید اخراج مجبور شدند پرسش‌نامه‌هایی را درباره آشنایان خود درباره این‌که می‌خواهند به چه کسی رأی دهند پُر کنند.

۱۱۲ میلیون نفر در روسیه واجد شرایط رأی دادن هستند. افزون بر این حدود دو میلیون روس در خارج از کشور نیز می‌توانند در انتخابات شرکت کنند. به‌گفته مؤسسه نظرسنجی دولتی Wziom، پوتین می‌تواند ۸۲ درصد آرا را به خود اختصاص دهد و انتظار می‌رود مشارکت رأی‌دهندگان در انتخابات ۷۱ درصد باشد. مؤسسه مستقل «لوادا» نیز برای پوتین بیش از ۸۰ درصد رأی پیش‌بینی می‌کند.

در این میان شمار آرای باطله جالب خواهد بود. مؤسسات نظرسنجی این آرا را بین یک تا سه درصد تخمین زده‌اند.

اپوزیسیون خواستار بی‌اعتبار کردن اوراق رأی‌گیری شده است. میزان حمایت از این موضوع در میان مردم می‌تواند در روز یکشنبه، سومین روز انتخابات آشکار شود. یولیا ناوالنایا، بیوه منتقد فقید کرملین، الکسی ناوالنی، از مردم روسیه خواسته است تا ظهر روز یکشنبه رأی بدهند. شعار آنها «ظهر علیه پوتین» است. گفته می‌شود ایجاد صف‌ها در ظهر یکشنبه نشانه اعتراضی است که مقامات به سختی می‌توانند در برابر آن دست به اقدامی بزنند.