سفير روسيه در افغانستان هشدار داده است که ممکن است با خروج ناتو از افغانستان، اين کشور بار ديگر به به پايگاه تروريسم جهانی تبديل شود.
آندره آوتيسيان، سفير روسيه در افغانستان در يک سفر کاری به شهر مزارشريف در شمال اين کشور گفت با توجه به واقعيتهای موجود، دليلی وجود ندارد که افغانستان پس از خروج نيروهای خارجی ناامن نشود.
انتظار میرود بيشتر نظاميان عضو سازمان پيمان آتلانتيک شمالی يا ناتو که شمار آنها در حال حاضر بيشتر از ۱۰۰ هزار تن برآورد میشود، تا پايان سال ۲۰۱۴ از افغانستان خارج شوند.
سفير روسيه در کابل بر موضع اين کشور در مخالفت با ايجاد احتمالی پايگاهای نظامی آمريکا در افغانستان تأکيد کرد و آن را به ضرر افغانستان، کشورهای منطقه و روسيه خواند
وی گفت: “تا تهديد تروريستی و مواد مخدر در افغانستان و منطقه به قوت خود باقی است، لازم است که همزمان با خروج نيروهای خارجی، در زمينه يک پليس و ارتش قدرتمند در افغانستان کار شود تا امنيت اين کشور توسط نيروهای امنيتی اين کشور تأمين شود.”
وی که در يک نشست مشترک خبری با عطا محمد نور، والی ولايت بلخ سخن می گفت، افزود روسيه نگران است که در صورت بازگشت تروريسم جهانی به افغانستان، با خطر مستقيم مواجه خواهد شد.
عطا محمد نور، والی بلخ نيز در سخنانی از برخی از پروژههايی که در گذشته به کمک اتحاد جماهير شوروی سابق صورت گرفته است به نيکويی ياد کرد و خواستار کمک روسيه در زمينه بازسازی اين پروژهها گرديد که طی ساليان جنگ داخلی آسيب ديدهاند.
آندره آوتيسيان گفت روسيه دوست افغانستان و آماده کمک به اين کشور است اما تأکید کرد که اين کشور هرگز به افغانستان نيروی نظامی نخواهد فرستاد.
او از آمادگی اين کشور برای کمک به بازسازی بزرگراه سالنگ که کابل را به مزار شريف در شمال افغانستان متصل میکند وهمچنان بازسازی نيروگاه برق مزار شريف خبرداد اما خاطر نشان کرد عملی شدن اين پروژهها وابسته به بهبود اوضاع امنيتی است.
سفير روسيه در کابل اما در مورد کشت، توليد و قاچاق مواد مخدر افغانستان گفت راه حل از اين معضل، مبارزه مشترک جهانی است و روسيه به عنوان کشوری که از اين پديده آسيب میبيند حاضر است در اين مبارزه سهم بگيرد.
با وصف اين نگرانیها، سفير روسيه در کابل بر موضع اين کشور در مخالفت با ايجاد احتمالی پايگاهای نظامی آمريکا در افغانستان تأکيد کرد و آن را به ضرر افغانستان، کشورهای منطقه و روسيه خواند.
افغانستان و آمريکا اخيرا يک توافقنامه همکاریهای بلند مدت استراتژيک امضا کردند که بر پايه آن افغانستان به عنوان “متحد عمده خارج (غير عضو) ناتو” شناخته شده است و انتظار میرود روابط دو کشور در زمينه های مختلف به ويژه امنيتی توسعه يابد.
اما آمريکا طبق اين سند متعهد شده است که در صدد ايجاد پايگاه نظامی دائمی در افغانستان نيست و در پی حضوری نيست که تهديدی را متوجه همسايگان افغانستان سازد.