مديرکل حقوقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت لايحه پيوستن ايران به قانون کپیرايت به دولت ارائه شده است.
احمدعلی محسنزاده، مديرکل حقوقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی امروز سهشنبه ۱۵ فروردين در گفتوگو با خبرگزاری دانشجويان ايران (ايسنا) افزود: “ايران تاکنون عضو هيچ کنوانسيونی در حوزه قانون کپیرايت و ثبت حقوق معنوی مؤلفان نبوده است اما اکنون برای نخستين قدم، لايحه اين قانون به دولت ارائه شده است.
وی همچنين از برگزاری دومين همايش حقوق مالکيت ادبی و هنری و حقوق مرتبط با قانون کپیرايت در پنجم ارديبهشتماه خبر داد.
نخستين همايش حقوق مالکيت ادبی، هنری و حقوق مرتبط در ارديبهشت ماه ۱۳۸۹ برگزار شده بود.
پيشتر در زمستان سال گذشته بهمن دری، معاون امور فرهنگی وزير ارشاد از برنامه ايران برای پيوستن به پيمان جهانی برن خبر داده و در مورد اين لايحه گفته بود موضوع مالکيت معنوی آثار و کتابهای نويسندگان در آن مورد توجه قرار گرفته است.
همشهری آنلاين: مسأله مورد بررسی در دولت، چندان ارتباطی به معاهده برن يا همان قانون کپیرايت که بينالمللی است، ندارد
وی افزوده بود: “در برخی از تبصرههای اين لايحه به حقوق نويسندگان خارجی هم پرداخته شده است.”
اين در حالی است که تارنمای همشهری آنلاين در اينباره نوشت: “مسأله مورد بررسی در دولت، چندان ارتباطی به معاهده برن يا همان قانون کپیرايت که بينالمللی است، ندارد زيرا اين موافقتنامه بينالمللی در مورد حق تکثير و حق مؤلف است که نخستين بار در شهر برن سوئيس در سپتامبر سال ۱۸۸۶ (شهريور ۱۲۶۵ شمسی) تصويب شد.”
همشهری آنلاين افزوده است دولت در حال بررسی لایحه مستقلی برای پیوستن ایران به پیمان جهانی برن است.
احمدعلی محسنزاده همچنين با اشاره به ضرورت پيوستن ايران به پيمان جهانی رم (کنوانسيون حمايت از اجراکنندگان، توليدکنندگان آثار صوتی و سازمانهای پخش برنامه)، لايحه درخواست الحاق ايران به پيمان برن را بهعنوان پيشنياز آن ذکر کرد.
مديرکل دفتر حقوقی وزارت ارشاد افزود: “در صورت الحاق ايران به پيمان جهانی برن، تمام مؤلفان، مصنفان و توليدکنندگان آثار ادبی و هنری از حق مالکيت معنوی و هنری و حقوق مرتبط نه تنها در ايران بلکه در تمام کشورهای عضو اين پيمان برخوردار خواهند شد.”
محسنزاده همچنين تصويب درخواست الحاق ايران را به کنوانسيونهای برن و رم را پيشنياز پيوستن ايران به سازمان تجارت جهانی (wto) برشمرد.
ايران در سال ۱۳۸۰ به پيمان مادريد برای ثبت بينالمللی علائم ملحق شد ولی عضو کنوانسيون برن و هيچيک از کنوانسيونهای بينالمللی مربوط به حق تکثير نيست.
ايران در سازمان تجارت جهانی تنها يک ناظر است و به همين علت آثار پديدآمده در ايران بوسيله افراد مقيم ايران در کشورهای ديگر محافظت نمیشوند.