وزرای خارجه عربستان سعودی و متحدانش در قاهره گرد هم میآیند تا درباره چگونگی پیشبرد سیاستهای خود در مقابل قطر تصمیمگیری کنند. قطر شرایط این کشورها را «غیرقابل قبول» دانسته بود.
بهگزارش خبرگزاری فرانسه، نشست وزرای امور خارجه عربستان سعودی، امارات متحده عربی، بحرین و مصر صبح روز چهارشنبه ۵ ژوئیه / ۱۴ تیر در پایان مهلت تعیین شده این کشورها برای قطر آغاز شد.
عربستان سعودی و متحدانش با وساطت امیر کویت مهلت قطر را برای برآوردن ۱۳ درخواست این کشورها به مدت دو روز تمدید کرده بودند.
عربستان سعودی و سپس بحرین دوشنبه ۵ ژوئن اعلام کردند که برای حفاظت از منافع ملی، مبارزه با افراطیگری، و دخالت قطر در مسائل داخلی کشورشان رابطه سیاسی خود با این کشور را قطع میکنند. ساعتی بعد امارات متحده عربی و مصر هم روابط سیاسی خود با قطر را قطع کردند. راههای زمینی و حریم هوایی این کشورها بر روی قطر مسدود شده است. عربستان سعودی و متحدانش سپس فهرستی از ۱۳ درخواست خود از قطر را ارائه کرده و مهلتی را تا یکشنبه ۲ ژوئیه / ۱۱ تیر برای برآورده کردن این خواستهها تعیین کردند. از جمله کاهش روابط قطر با ایران، انحلال پایگاه نظامی ترکیه در قطر و تعطیلی شبکه الجزیره. این مهلت بعد تا روز چهارشنبه تمدید شد.
«خواستههای غیرقابل قبول»
قطر روز دوشنبه ۳ ژوئیه / ۱۲ تیر در پیامی به کویت که نقش میانجی در این مناقشه را دارد به درخواستهای چهار کشور عربی پاسخ داد. عربستان سعودی و متحدانش روز چهارشنبه از دریافت پاسخ قطر خبر دادند.
اگر چه محتوای پاسخ قطر به طرفهای مقابل رو نشده است اما اظهارات شیخ محمد بن آل ثانی، وزیر امور خارجه قطر شکی باقی نمیگذارد که دوحه این شروط را رد کرده است.
شیخ محمد بن آل ثانی روز گذشته، سهشنبه ۴ ژوئیه / ۱۳ تیر در نشست رسانهای خود با همتای آلمانی خود زیگمار گابریل اعلام کرد که «فهرست درخواستها غیرواقعی و غیرقابل قبول است».
وزیر امور خارجه قطر گفت این فهرست «در مورد تروریسم نیست، برای پایان دادن به آزادی بیان است». دوحه میگوید همسایگانش در حال تلاش برای تضعیف اختیاراتش در سیاست خارجی هستند.
خبرگزاری رسمی قطر اعلام کرد که روز سهشنبه امیر کویت پیامی به قطر فرستاد اما از محتوای این پیام چیزی نگفت.
روز سهشنبه همچنین انور قرقاش یکی از وزرای دولت امارات متحده عربی در صفحه توئیتر خود نوشت: «ما در برابر یک نقطه عطف تاریخی قرار داریم که هیچ ربطی به موضوع حاکمیت و اختیارات ندارد.» او افزود که قطر باید بین «حفظ [روابط با همسایگانش] و یا جدایی» یکی را انتخاب کند.
شیخ عبدالله بن زايد، وزیر امور خارجه و همکاری بینالمللی امارات متحده عربی نیز روز سهشنبه در دیدار با زیگمار گابریل اعلام کرد که «هنوز زود است که درباره اقداماتی که پس از پاسخ قطریها انجام خواهد گرفت، حرفی بزنیم، لیکن هر اقدامی که انجام شود، در چهارچوب قوانین بینالمللی خواهد بود».
شیخ عبدالله بن زايد بار دیگر قطر را به حمایت از تروریسم متهم کرد و گفت: «قطر به تروریستها فرصت داد، به آنها پناه داد و آنها را تحریک کرد، لذا به قطر میگوییم دست از حمایت از تروریسم بردارید، دوحه نباید پناهگاه تروریستها باشد.»
او اظهار امیدواری کرد که قطر «راه خردمندانه» را برگزیند.
دعوت به گفتوگو
از سوی دیگر دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا که در گذشته به قطر حمله کرده بود، روز یکشنبه ۲ ژوئیه / ۱۱ تیر بر «اهمیت متوقف کردن تأمین مالی تروریسم» تأکید کرد و آن را یک هدف «ضروری» برای «بیاعتبار ساختن ایدئولوژی افراطگرایی» نامید.
آمریکا و دیگر کشورهای غربی و همچنین شورای امنیت سازمان ملل دو طرف مناقشه را دعوت به گفتوگو برای حل اختلافات خود کردهاند.
رهبران بریتانیا، آلمان و فرانسه نیز از قطر، عربستان سعودی و متحدانش خواستهاند این بحران را از طریق مسالمتآمیز به پایان برسانند.
بیشتر بخوانید: