رهبر جمهوری اسلامی ایران ۱۹ دی در یک سخنرانی در شهر قم، همه را به مشارکت در انتخابات فراخواند. او گفت حتی کسانی هم که نظام را قبول ندارند‌، برای حفظ و اعتبار کشور در آن شرکت کنند.

این دومین مرتبه است که خامنه‌ای مخالفان را برای مشارکت در انتخابات خطاب قرار می‌دهد. در خرداد ۹۲ هم از آنها خواست برای نشان دادن علاقه و دوستی به کشورشان در انتخابات شرکت کنند.

دعوت اول، چهار سال پس از دستکاری و تاراج آراء انتخابات ۸۸ بود. حسن روحانی در این سال با ۵۰/۱ درصد آرا رئیس جمهور شد و نرخ مشارکت را ۷۲درصد اعلام کردند. تفاوت نرخ در انتخابات ۹۲ و ۸۸ طبق آمارهای رسمی: ۱۲ درصد.

آیا خامنه‌ای با در نظر گرفتن چنین ریزشی، مخالفان را به آبروداری و حفظ اعتبار کشور دعوت می‌کند؟ چرا او تنها در زمان تثبیت مشروعیت نظام، مخالفان را به حساب می‌‌آورد؟ تلقی رهبر جمهوری اسلامی از مخالفان و مواضع‌‌شان چیست که چنین انتظاری از آنها دارد؟

این دعوت در حالی صورت می‌گیرد که زیرمجموعه‌های عملیاتی و تدارکاتی رهبری، در منکوب کردن منتقدان و مخالفان، به آدرس همیشگی او یعنی “نفوذ” و “دشمن” مراجعه می‌کنند.

Election_1394

بر این پایه در “زمانه” بر آن شدیم که نظر جمعی از  تحلیلگران، فعالان سیاسی‌، منتقدان و مخالفان جمهوری اسلامی را بپرسیم:

• شما نظام را قبول دارید؟ اگر نه چرا؟
• آیا حاضرید بنا به دعوت رهبر در انتخابات شرکت کنید؟ اگر آری با چه شرط‌‌هایی؟
• شما اعتبار کشور را در چه می‌دانید؟

پاسخ‌ها متنوع هستند، کوتاه یا با توضیح بیشتر، متوجه هر سه پرسش‌، یا با تمرکز بر موضوع انتخابات.

برای خواندن اظهار نظر‌ها، روی هر یک از عنوان‌ها کلیک کنید. این نظرات تکمیل می‌‌شوند.

در تئاتر انتخابات شرکت نمی‌کنم

ebadi shirin

شیرین عبادی- مردم آزادند به کسی که شورای نگهبان می‌گوید رای دهند و من به کسی‌ توصیه نمی‌کنم بازیگر این نمایش شود زیرا نتیجه آن‌ احترام به عقاید مردم نیست بلکه هدف نهایی رای آوردن در سازمان ملل است. مجلس بعدی هم با وجود حکم حکومتی، نمی‌تواند تغییرات مفیدی انجام دهد.

دعوت خامنه‌ای از مخالفان اعتراف به کثرت آنهاست

ابوالحسن بنی‌صدر

ابوالحسن بنی‌صدر – دعوت خامنه‌ای را تحقیر مردم و توهین به آنها می‌دانم. رای دادن وسیله اعمال حق حاکمیت است. یک ملت وقتی می‌تواند بگوید حاکمیت را از آن خود می‌داند که به تحقیر شرکت در انتخابات غیرآزاد و سالب حق حاکمیت خود تن در ندهد.

انتخابات با دخالت شورای نگهبان معنا و مفهوم ندارد

lahiji-160x160

عبدالکریم لاهیجی- من به مثابه يك جمهورى‌خواه و دموكرات با اين نظام که یک حكومت گروهى – مذهبی (اليگارشى) است مخالفم. انتخابات در اين نظام با دخالت شوراى نگهبان و اجبار مردم به رأى دادن به كانديداهاى مورد قبول اين شورا معنا و مفهوم ندارد.

●با مشارکت، نسبت ‌آمار اقتدارگرایان سقوط می‌کند

ملیحه محمدی

ملیحه محمدی – قید “مخالفان نظام” نشانگر حق مشارکت نیست. حق مشارکت دو سویه است و این دعوت فقط شامل رأی‌دهندگان می‌شود و نه داوطلبان ورود به قدرت سیاسی. اما معتقدم امروز رأی‌دهندگان توانسته‌اند به عنوان یک نیروی اثرگذار مطرح باشند.

انتخابات را فرصت ایجاد شکاف در نظام می‌بینم

shariatmadarihassan

حسن شریعتمداری- افزایش چشمگیر نامزدها، که در میان آن‌ها افراد سرشناس و نسبتا مزاحمی نیز برای حاکمیت وجود دارند، تنور انتخابات را می‌تواند داغ و انتخابات را رقابتی، ولی کنترل کار را نیز دشوارتر کند.

قبول دعوت خامنه‌ای رای دادن به حقارت است

ژاله وفا

ژاله وفا – قبول این دعوت را “رای دادن” به ناتوانی و حقارت و جهل خود و هموطنانم می‌دانم. خامنه‌ای اگر به ورشکستگی دستگاهش و مخالفت مردم با نظام مافیایی و آلوده به فسادش و به قوت جنبش تحریم واقف نبود مجبور نمی‌شد در استیصال چنین دعوت سخیفی بکند.

 با انحصار مخالفم، مشارکت مفید است

فرخ نگهدار

فرخ نگهدار – قشر مدرن کشور به تجربه و به‌درستی دریافته‌ که در توازن قوای فعلی، شرکت مفیدتر از عدم شرکت است، آقای خامنه‌ای هم به تجربه و به درستی دریافته است که خوشرویی با قشر مدرن بیش از ترشرویی با آنان منافع نظام را تامین می‌کند.

قادر نیستم رای خود را بفروشم

شهرنوش پارسی پور

شهرنوش پارسی‌پور- بخاطر نگرانی از درگیری‌های منطقه علاقه‌ ندارم که جمهوری اسلامی سقوط کند. یک راه‌ جلوگیری از این سقوط شرکت در انتخابات ولو فرمایشی است اما هرچه فکر می‌کنم می‌بینم حتی به این دلیل هم قادر نیستم رای خودم را بفروشم.

وارد بازی مهندسی استبداد دینی نمی‌شوم

Mostafavi

مهران مصطفوی – خامنه‌ای بخوبی می‌داند که مخالفان نظام به چند درصد خلاصه نمی‌شوند وگرنه از آنها نمی‌خواست که رای بدهند. من شرکت در چنین بازی‌هائی که استبداد دینی آن را مهندسی می‌کند، برای ایران خطرناک می‌دانم و وارد آن نمی‌شوم.

در انتخابات یک حکومت زن‌ستیز و دیگرستیز شرکت نمی‌کنم

elahe Boghrat

الاهه بقراط – حکومت اسلامی در ایران به دلیل دامنه‌ سرکوب‌های فراگیر و مداوم‌اش سبب سرافکندگی من به عنوان یک زن ایرانی و یک انسان است. من در رفراندوم «آری» به آن هم شرکت نکردم و هیچ دلیلی ندارد در شرایط کنونی، عقیده‌ خود را تغییر دهم.

دعوت خامنه‌‌ای بیشتر به شوخی می‌ماند

b.khaligh_0_2

بهروز خلیق – اگر خامنه ای می خواهد دعوت او جدی گرفته شود، بايد در گام نخست برنامه مهندسی کردن انتخابات را کنار بگذارد، نظارت استصوابی را به عنوان ابزار بلوک قدرت برای حذف دیگران، ملغی سازد و آزادی بيان و مطبوعات و آزادی فعاليت احزاب مخالف را تامين کند.

انتخابات برگ انجیری است برای پوشاندن استبداد ولی‌فقیه

محمدرضا شالگونی

محمدرضا شالگونی – جمهوری اسلامی نه تنها مثل سایر حکومت‌های استبدادی حق حاکمیت مردم را سرکوب می‌کند، بلکه از نادرترین حکومت‌های جهان است که با صراحت تمام و به صورت تئوریک، نفی حق حاکمیت و آزادی‌های مردم را دلیل وجودی خود اعلام می‌کند.

مخالفان نباید بازیچه مشروعیت مردمی نظام شوند

Houdashtian

عطا هودشتیان- معیار ما تنها عمل رژیم است. هرگاه درعمل جمهوری اسلامی گشایشی را در داخل متحقق نمود، مخالفان نیز برایش کف خواهند زد. لیکن تا آن زمان، نمی‌بایست بازیچه طرح‌های نظام قرار گرفت و به نام دفاع از کشور و میهن، به استحکام رژیم یاری رساند.

اگر اپوزیسیون جدی بود …

foad taban

فواد تابان- اگر اپوزيسيون ايران از خود يک شخصيت حقيقتا استوار و پابرجا نشان می‌داد، همين دعوت عوام‌فريبانه و سردستی رهبر حکومت بهترين فرصت بود که به صورت متحد و يکپارچه او را تحت فشار قرار بدهد و بر حقوق مخالفان پافشاری و آن را طلب کنند.


گزیده‌ای از مقالات مرتبط با انتخابات ۱۳۹۴

شورای نگهبان و تضمین مشی فرمایشی خبرگان

http://www.radiozamaneh.com/u/wp-content/uploads/2015/01/32.jpg

علی افشاری – دولت روحانی اختیار و اراده لازم برای مقاومت در برابر شورای نگهبان و باز کردن عرصه رقابت‌های انتخاباتی را ندارد. می‌توان گفت پروژه تغییر ترکیب مجلس خبرگان به بن‌بست برخورده است.

هیجان انتخاباتی فعالان سیاسی در یک جامعه سیاست‌گریز؟

IRAN-VOTE-PARLIAMENT

بیتا محمدی – آیا مردم ایران نسبت به رد صلاحیت‌ها بی‌تفاوت هستند؟ عده‌ای می‌گویند مردم غیرسیاسی شده‌اند، و عده‌ای می‌گویند هیچ گاه تا این حد سیاسی نبوده‌اند. گزارشی میدانی در باره انتخابات و روحیه مردم.

پاتک رد صلاحیت فله‌ای به سونامی ثبت‌نام ‌

election

علی افشاری – رویکرد آشتی‌جویانه و سازشکارانه اصلاح‌‌طلبان و تعدیل خواسته‌ها تاثیری بر رفتار انقباضی شورای نگهبان و اراده سیاسی هدایت‌کننده آن نداشت. طرفداران دولت اعتدال هم رد صلاحیت شده‌اند.

● دعوت “رهبر” از مخالفان برای شرکت در انتخابات جدی است؟

انتخابات-2

سهراب مبشری – تحت رهبری آقای خامنه‌ای، انتخابات در جمهوری اسلامی که از آغاز نیز بدون رعایت موازین بین‌المللی برگزار می‌شد، از این هنجارها فاصله بیشتری گرفته است.

● خامنه‌ای و چرایی استمداد از مخالفان

خامنه‌ای

علی افشاری – خامنه‌ای می‌خواهد انتخابات مجلس را به مانور مشروعیت و استحکام نظام تبدیل کند و در این راه از هراس موجود در جامعه نسبت به تسری ناامنی‌های منطقه به مرزهای ایران بهره می‌برد.

خامنه‌ای به دنبال تکرار مجلس نهم

انتخابات

مهدی تاجیک- وقتی رهبر جمهوری اسلامی از واژه «باید» برای همسانی حال و هوای مجلس فعلی و مجلس آینده استفاده می‌کند این دستور برای نهادهای زیر نظر او معنای مشخصی دارد.

انتخابات: تحمیل به جای تحریم

entkhabat

عمار ملکی- پس از برگزاری انتخابات نسبتا «سالم» در سال ۹۲، به نظر می‌رسد که وجود انتخابات رقابتی مورد پذیرش جناح‌های مختلف درون حاکمیت قرار گرفته است. حال چه باید کرد؟

جدال انتخاباتی اصلاح‌طلبان و اصول‌گرایان افراطی

انتخابات-2

اکبر گنجی- اگر خامنه‌ای از طریق نظارت استصوابی و دخالت سپاه و بسیج و نیروی انتظامی رقبا و منتقدان را کنار زند، انتخابات بیش از پیش از او و جمهوری اسلامی مشروعیت‌زدایی خواهد کرد.

خمینی جوان و میراث خمینی پیر

khomeini-hasan

حمید مافی- خمینی جوان برای حکومت حکم بازی دو سر برد را دارد، اگر رد صلاحیت شود نشانه قاطعیت شورای نگهبان است و هموار کننده راه برای رد صلاحیت دیگران و اگر پیروز نشانه «تجدید

سایه روشن‌ سیاست‌ورزی حسن خمینی

hasan-khomeiny-khatami

علی افشاری – حسن خمینی که می‌کوشد نسخه المثنی پدر بزرگش باشد و با تکیه به او خود را به عرصه سیاست عرضه کند، در شرایطی در آینده می‌تواند دردسر ساز شود.

آیا تغییر در ترکیب مجلس ممکن است؟

انتخابات

حمید رضایی- تنور بحث درباره انتخابات مجلس در میان روشنفکران و فعالان سیاسی تا حد محسوسی گرم شده است. در شهرهای بزرگ ولی هنوز مردم به صورت آشکار و جدی درگیر این بحث نشده‌اند.

انتخابات: فرصت تغییر در بالا یا راهکار تثبیت ساختارها؟

political-party-election-vote

حمید رضایی- آیا شرکت در انتخابات و تقویت تیم طرفدار دولت حسن روحانی در مجلس، به نوعی دفاع از توافق هسته‌ای و دور کردن خطر جنگ و تحریم از جامعه ایران است؟

خوراک انتخاباتی با سیب‌زمینی‌های فاسد

Mehdi-Kouchakzadeh

مهدی تاجیک – مهدی کوچک‌زاده از سیب‌زمینی‌های فاسد شده، خوراکی برای استعفای خود از مجلس فراهم کرد اما حواسش هم بود که چاشنی لازم را به این خوراک اضافه کند: جلب توجه مردم با موضوع معیشت.

مجموعه گزارش‌های روز در باره انتخابات مجلس خبرگان و مجلس شورای اسلامی را اینجا دنبال کنید.