رهبران کشورهای گروه ۲۰، اقتصادهای بزرگ جهان دوشنبه شب ۲۸ آبان / ۱۸ نوامبر در بیانیه مشترک خود خواستار «آتشبس جامع» در غزه و لبنان شدند و در همین حال بر لزوم همکاری در زمینه تغییرات اقلیمی، کاهش فقر و اخذ مالیات از اَبَرثروتمندان تأکید کردند.
این مجمع اقتصادی روز دوشنبه در میانه تشدید تنشهای جهانی و بازگشت دونالد ترامپ، رئیسجمهوری منتخب ایالات متحده آمریکا به کاخ سفید، در ریودوژانیرو آغاز شد و رهبران کشورها به دنبال توافقی چندجانبه در مورد موضوعات نگرانکننده بودند.
پس از اینکه واشنگتن به کییف مجوز استفاده از موشکهای دوربرد ایالات متحده را داد، جنگ اوکراین در روز نخست اجلاس دو روزه رهبران گروه ۲۰ در دستور کار قرار گرفت.
آنها در بیانیه نهایی خود، در مورد اوکراین به توافق محدودی دست یافتند و از «همه ابتکارهای مرتبط و سازنده که از صلح جامع، عادلانه و پایدار حمایت کنند» استقبال کردند و در همینحال بار دیگر «تهدید یا استفاده از زور برای دستیابی به قلمروی ارضی» را محکوم کردند اما هیچ اشارهای به «تجاوز روسیه» نکردند.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه به دلیل صدور حکم بازداشتش از سوی دادگاه کیفری بینالمللی که کشورهای عضو این دادگاه را ملزم به بازداشت او میکند، در این اجلاس حضور نداشت اما سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه بهنمایندگی از مسکو در نشست گروه ۲۰ شرکت کرد.
رهبران گروه ۲۰ همچنین در راستای قطعنامه پیشنهادی سازمان ملل متحد مبنی بر توقف دائمی جنگ غزه در ازای آزادی همه اسیران در دست حماس، از «آتشبس جامع» در غزه حمایت کردند.
بیانیه «نگرانی عمیق» خود را در مورد وضعیت فاجعهبار انسانی در غزه اعلام و نسبت به تشدید درگیریها در لبنان ابراز نگرانی کرد و خواستار آتشبسی شد که به شهروندان امکان دهد تا به سلامت به خانههای خود در دو طرف خط آبی بازگردند؛ خطی که لبنان را از اسرائیل و بلندیهای جولان اشغالی جدا میکند.
لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا، رئیس جمهوری چپگرای برزیل، فقر شدید و گرسنگی در جهان را در کانون توجه نشست گروه ۲۰ قرار داد و بیانیه پایانی این گروه نیز بر همکاری برای اعمال مالیات مؤثر بر دارایی «افراد [ثروتمند] با ارزش خالص فوقالعاده بالا» تأیید کرد.
لولا داسیلوا که خود در فقر بزرگ شده است، اجلاس را با رونمایی از یک ابتکار جهانی با هدف مقابله با فقر و گرسنگی آغاز کرد. او تأکید کرد که چنین چالشهایی «نتیجه کمبودها یا پدیدههای طبیعی نیستند» بلکه «محصول تصمیمهای سیاسی»اند.
۸۱ کشور، از جمله ۱۹ کشور از اعضای گروه ۲۰، ائتلاف جهانی علیه گرسنگی و فقر را امضا کردند. بانکهای چندجانبه و خیریههای بزرگ نیز از آن حمایت کردهاند.
آرژانتین بهرهبری خاویر میلی، رئیس جمهوری راست افراطی تنها کشور گروه ۲۰ بود که از ائتلاف جهانی علیه گرسنگی و فقر حمایت نکرد.
آرژانتین همچنین با چندین نکته در بیانیه نهایی گروه ۲۰ مخالف بود، از جمله محتوای مربوط به برنامه قبلی توسعه پایدار سازمان ملل در سال ۲۰۳۰، که خاویر میلی از آن بهعنوان «برنامه فراملی با ماهیت سوسیالیستی» یاد کرده است.
لولا داسیلوا همچنین در سخنرانی افتتاحیه خود تأثیر گسترده تغییرات آبوهوایی را برجسته کرد. با این حال، در بیانیه نهایی هیچ پیشرفتی در مسائل اقلیمی دیده نمیشود. رهبران کشورها تنها بر نیاز «تقویت قابل توجه بودجه اقلیمی از میلیاردها به تریلیونها و از همه منابع» تأکید کردند.
آنها بدون آنکه تصریح کنند که چه نهادی این بودجه را تأمین خواهد کرد، بر لزوم اینکه کشورهای ثروتمند تا پایان اجلاس تغییرات اقلیمی سازمان ملل (کاپ ۲۹) در آذربایجان باید به کشورهای فقیرتر کمک مالی کنند، توافق کردند.