رسانههای جهان از تغییر مسیر آشکار ایالات متحده آمریکا در پیوند با جنگ اوکراین خبر دادند. اوکراین ماههاست که خواستار استفاده از سلاحهای غرب علیه اهدافی در اعماق روسیه است تا بتواند بهتر از خود در برابر حملات روسیه دفاع کند. جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا پیش از این چنین کمکی را رد کرده بود. او نگران بود که ایالات متحده و سایر کشورهای ناتو با روسیه درگیر شوند.
دلیل تجدید نظر بایدن، تقویت روسیه با اعزام هزاران سرباز از کره شمالی عنوان شده است. نیویورک تایمز و دیگر رسانههای آمریکایی این دلیل را به طور مشترک گزارش دادهاند.
سه منبع آگاه روز یکشنبه ۲۷ آبان / ۱۷ نوامبر به خبرگزاری فرانسه گفتند که دولت بایدن محدودیتهایی را که تاکنون مانع از استفاده اوکراین از تسلیحات ارائهشده توسط ایالات متحده برای حمله به عمق خاک روسیه میشد، برداشته است. این منابع بدون آنکه جزئیاتی را به دلیل نگرانیهای امنیتی عملیاتی فاش کنند، افزودند که کییف قصد دارد نخستین حملات دوربرد خود را در روزهای آینده انجام دهد.
نیویورک تایمز به نقل از مقامات آمریکایی نوشته است که انتظار میرود موشکهای ATACMS ایالات متحده ابتدا در منطقه مرزی کورسک روسیه مورد استفاده قرار گیرند، جایی که سربازان کره شمالی برای حمایت از نیروهای روسیه مستقر شدهاند.
این موشکها با حداکثر برد چند صد کیلومتر به اوکراین اجازه میدهند تا به پایگاههای تدارکاتی ارتش روسیه و فرودگاههایی که بمبافکنهایش از آنجا پرواز میکنند، حمله کنند.
جو بایدن تنها تا ۲۰ ژانویه در سمت ریاست جمهوری آمریکا باقی خواهد ماند و بنابراین زمان کمی برای گذاشتن آخرین مهر خود بر جنگ اوکراین دارد.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین با احتیاط از این خبر استقبال کرد و تنها به این نکته بسنده کرد که این سلاحها «خود سخن خواهند گفت».
وسلی کلارک، فرمانده سابق ناتو در اروپا، به شبکه سیانان گفت که اقدام بایدن در کمک به اوکراین از نظر نظامی «خیلی کم» بود و «خیلی دیر» انجام شد. با این حال، این اقدام ممکن است بتواند در مذاکرات به اوکراین کمک کند. کلارک گفت اگر اوکراین بتواند منطقه کورسک روسیه را با کمک آمریکا حفظ کند در هر مذاکرهای بهعنوان وزنه تعادل در برابر مناطق تحت اشغال روسیه در شرق اوکراین از آن بهره خواهد برد.
این تصمیم ایالات متحده میتواند سایر متحدان، بهویژه بریتانیا را وادار به پیروی از آن کند. اولاف شولتس، صدراعظم آلمان که کشورش دومین تأمینکننده بزرگ کمکهای نظامی به اوکراین از زمان آغاز تهاجم روسیه در فوریه ۲۰۲۲ است، تاکنون از ارائه موشکهای دوربرد تاوروس به کییف خودداری کرده است.
لهستان، همسایه اوکراین و یکی از قویترین حامیان آن از تصمیم آمریکا استقبال کرد.
رادوسلاو سیکورسکی، وزیر امور خارجه لهستان در شبکه ایکس نوشت: «رئیسجمهور بایدن به ورود نیروهای کره شمالی به جنگ و حمله موشکی گسترده روسیه، با زبانی که ولادیمیر پوتین میفهمد پاسخ داد.»
یکی از پرسشهای متعدد در اینباره این است که آیا دونالد ترامپ، جانشین جو بایدن از تغییر رویه ایالات متحده به سود اوکراین حمایت خواهد کرد یا خیر.
جان بولتون، مشاور امنیتی سابق ترامپ برعکس این را انتظار دارد. او در گفتوگو با سیانان گفت: «تنها دو ماه تا روی کار آمدن دونالد ترامپ باقی مانده است. شکی نیست که چه اتفاقی خواهد افتاد: به احتمال زیاد کمک به اوکراین کاهش خواهد یافت.»
اما گمانهزنیهایی نیز وجود دارد که بر مبنای آنها ترامپ پیش از اینکه کییف و مسکو را برای مذاکره تحت فشار بگذارد، از آخرین تلاش نظامی بزرگ اوکراین حمایت خواهد کرد. ترامپ تاکنون تنها اعلام کرده است که میخواهد اوکراین و روسیه را در سریعترین زمان ممکن به پای میز مذاکره بکشاند تا به جنگ پایان دهند.
مسلم به نظر میرسد که تغییر مسیر بایدن بحث را در سایر کشورهای عضو ناتو دامن خواهد زد. کاملاً قابل تصور است که بریتانیا و فرانسه نیز به اوکراین اجازه استفاده از سلاح علیه اهدافی در روسیه را بدهند. بحث در آلمان در مورد تحویل و استفاده از موشکهای کروز دوربرد تاوروس نیز با تصمیم جو بایدن آغاز شده است.