از نخستین ساعتهای بامداد جمعه یکم دی تالاب میقان اراک آتش گرفت. هر دم بر وسعت آتشسوزی اضافه شد، تا آن حد که به دلیل ورود دود ناشی از این حریق به آسمان اراک، هوای این شهر در وضعیت ناسالم قرار گرفت. برای مهار آتش، آتشنشانی به بالگرد نیاز داشت اما از بالگرد خبری نبود. سرانجام بعد از ۱۶ ساعت عملیات نفسگیر حریق مهار شد. در این حریق بیش از ۵۰ هکتار از اراضی تالاب میقان و نیزارهای این منطقه طعمه آتش شدند.
تالاب میقان که در گذشته به نمکزار فراهان معروف بوده در ۱۷ کیلومتری شمال شرقی اراک و جنوب غربی داوودآباد و در دشت فراهان در استان مرکزی واقع شده. مساحت این تالاب در حدود ۱۰۰ تا ۱۱۰ کیلومتر مربع متغیر است و حدود ۱۶۵۵ متر از سطح دریا ارتفاع دارد و آب دریاچه هم شور است. بیش از ۶۰ درصد از پرندگان استان مرکزی و ۱۶ درصد از کل پرندگان ایران در تالاب میقان زندگی میکنند. به همین جهت آتشسوزی تالاب میقان، نه تنها زندگی این پرندگان را به مخاطره انداخته، بلکه سلامت محیط زیست ایران را هم تهدید میکند.
به گزارش خبرگزاری کار ایران (ایلنا) حریقی که از نخستین ساعات بامداد امروز تالاب میقان را در برگرفته بود، رو به گسترش بود تا اینه سرانجام بعد از ۱۶ ساعت مهار شد.
سعید فرخی مدیرکل مدیریت بحران استان مرکزی که در محل حادثه حضور دارد به رسانههای داخلی گفته بود:
«گروههایی از آتشنشانی، منابع طبیعی و محیط زیست در محل آتشسوزی در نیزارهای تالاب میقان مستقر شدهاند و در حال تلاش برای مهار حریق هستند.»
به گفته این مقام مسئول آتشسوزی تالاب میقان در اثر بیاحتیاطی فرد یا افرادی در روشن کردن آتش به وجود آمده است. این منطقه باتلاقیست و به همین جهت اطفای حریق، آن هم به این گستردگی با تجهییزات زمینی به سختی امکانپذیر است. مدیریت بحران استان مرکزی درخواست اعزام بالگرد کرده بود، اما از بالگرد خبری نبود. به همین جهت حریق گسترش یافت تا آن حد که دود ناشی از آن به آسمان اراک رسیده و هوا را ناسالم کرده است.
#تالاب_میقان #اراک در آتش میسوزد pic.twitter.com/o1KGPTI1ws
— haftan هفتان (@irani1368) 22. Dezember 2017
مرکز پایش محیط زیست استان مرکزی اعلام کرده که هوای اراک در وضعیت ناسالم قرار گرفته است.
سرانجام اما رضا میرزایی، معاون پایش و نظارت اداره کل محیط زیست استان مرکزی اعلام کرد که حریق تلاب میقان بعد از ۱۶ ساعت عملیات نفسگیر مهار شد. در این حریق بیش از ۵۰ هکتار از اراضی تالاب میقان و نیزارهای این منطقه طعمه آتش شدند.
تالاب میقان از نظر گردشگری، یکی از مراکز مهم طبیعتگردی و پرندهنگری ایران به شمار میآید. در تقویم ایرانی روز ۱۵ آبان به دلیل تجمع درناها در تالاب میقان، روز درنا نامگذاری شده است.
پرندگان مهاجر در فصل بهار و پاییز از سیبری به تالاب میقان میآیند که سپس به سوی مناطق گرمسیر جنوبی و آفریقا پر بکشند.
پانویس: