بهگزارش رویترز، آژانس بینالمللی انرژی اتمی سهشنبه ۲۹ آبان / ۱۹ نوامبر در گزارش محرمانهای به کشورهای عضو این نهاد ناظر سازمان ملل اعلام کرد ایران پیشنهاد داده است که اگر شورای حکام آژانس قطعنامهای علیه تهران صادر نکند، ذخایر اورانیوم غنیشده خود با خلوص تا ۶۰ درصد را گسترش ندهد.
این گزارش افزوده است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی راستیآزمایی کرده و ایران «اجرای اقدامات مقدماتی [در اینباره] را آغاز کرده است».
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی که هفته گذشته به ایران سفر کرد، در گزارش فصلی خود که بهدست رسانهها رسیده گفته است ایران تا ۵ آبان / ۲۶ اکتبر حدود ۱۸۲,۳ کیلوگرم ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی داشته که ۱۷,۶ کیلوگرم بیشتر از ماه اوت است.
بهگزارش رویترز، گروسی افزوده است که در جریان سفر هفته گذشته خود به تهران «امکان عدم گسترش بیشتر ذخایر اورانیوم غنیشده ایران تا سطح ۶۰ درصد مورد بحث قرار گرفت».
با این حال یک دیپلمات ارشد گفت پیشنهاد ایران که سقف ذخیره را در حدود ۱۸۵ کیلوگرم تعیین میکند، مشروط به لغو قطعنامه برنامهریزیشده قدرتهای غربی علیه ایران در نشست این هفته شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی است.
نشست شورای حکام امروز چهارشنبه ۳۰ آبان / ۲۰ نوامبر برگزار میشود. این نشست میزان همکاری جمهوری اسلامی با آژانس را مورد بررسی قرار میدهد.
فرانسه، آلمان و بریتانیا قصد دارند قطعنامهای علیه ایران به این نشست پیشنهاد کنند. این کشورها با پشتیبانی آمریکا میخواهند همکاری کم ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را مورد انتقاد قرار دهند.
یک دیپلمات به آسوشیتدپرس گفته است که اگر چنین قطعنامهای تصویب شود ایران به پیشنهاد عدم گسترش بیشتر ذخایر اورانیوم غنیشده خود عمل نخواهد کرد.
خبرگزاریهای ایران روز چهارشنبه ۳۰ آبان / ۲۰ نوامبر از گفتوگوی تلفنی عباس عراقچی و ژان نوئل بارو، وزیران خارجه ایران و فرانسه خبر دادند. بنا به این گزارشها، آنها درباره آخرین تحولات مربوط به مذاکرات هستهای و منطقه تبادل نظر کردند و عراقچی به همتای فرانسوی خود گفته است که قطعنامه پیشنهادی سه کشور اروپایی در شورای حکام «ناموجه و تحریکآمیز» است.
عباس عراقچی گفته است که این اقدام سه کشور اروپایی «در تقابل آشکار با فضای مثبت ایجادشده در تعاملات ایران و آژانس تلقی میشود و صرفاً به پیچیدهتر شدن موضوع خواهد انجامید».
عراقچی همچنین در یک گفتوگوی تلفنی دیگر با رافائل گروسی گفته است:
در صورتی که طرفهای مقابل بیتوجه به حسن نیت و رویکرد تعاملی ایران، اقدامات غیرسازنده را در نشست شورای حکام از طریق صدور قطعنامه در دستورکار قرار دهند، ایران به نحو مقتضی و متناسب پاسخ خواهد داد.
وزیر خارجه ایران شامگاه شنبه ۲۶ آبان / ۱۶ نوامبر نیز در گفتوگو با صداوسیمای جمهوری اسلامی گفته بود: «ممکن است کشورهای اروپایی که هنوز در برجام هستند دنبال کار اسنپبک (مکانیسم ماشه) بروند».
او تهدید کرده بود که در صورت تصویب قطعنامه پیشنهادی سه کشور اروپایی در شورای حکام، جمهوری اسلامی «پاسخ متقابل» خواهد داد.
براساس توافق هستهای (برجام)، اگر جمهوری اسلامی به تعهدات اتمی خود عمل نکند «مکانیسم ماشه» از سوی هر طرف این توافق به اجرا گذاشته میشود و تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران بهشکل خودکار بار دیگر اعمال خواهد شد.
تاریخ انقضای برجام ۲۶ مهر ۱۴۰۴ / ۱۸ اکتبر ۲۰۲۵ است و محدودیتهای اتمی علیه جمهوری اسلامی از آن زمان پایان مییابد.
عراقچی در مصاحبه تلویزیونی خود گفته بود: «اگر تا قبل از آن [تاریخ]، مذاکرات برای توافق جدید انجام نشود ما با یک شرایط بحرانی مواجه خواهیم بود».