عکاس هلندی هانس آیکلبوم (Hans Eijkelboom)، یکی از طولانیترین پروژههای عکاسی را ۲۲ سال پیش آغاز کرد و اکنون نتیجه کار او در کتاب «مردم قرن بیستویک» منتشر شده است. او هر روز به مدت دو ساعت در خیابانهای شلوغ کلانشهرهای جهان در اروپا، ایالات متحده آمریکا و چین پرسه زده است و از مردم عکس گرفته است.
آنچه که جالب و عجیب است نیاز مردم برای شبیه به هم بودن و در حین حال متفاوت بودن است. انگار که انسانها نیاز دارند شبیه سایر انسانها لباس بپوشند تا به شکل قبیلهای احساس تعلق کنند.
یکی از شاخصهای جوامع مدرن یا لااقل ادعای این جوامع، تأکید به فردیت است. اما این فردیت در لباس پوشیدن حداقل درگرو تصمیمهای جهان مد، کمپانیهای چندملیتی تولید لباس و رسانههایی است که عرف لباس پوشیدن هر فصل را مشخص میکنند.
تمرکز بر فردگرایی در حالی مورد تردید قرار میگیرد که انسانها در انتخاب پوشاک خود مدام سلیقه هم را تکرار میکنند؛ فصلی همه لباس جین میپوشند، فصلی دیگر پیراهن شطرنجی و زمستان که میشود کلاههای خز را می پوشند.
اما خود هانس آیکلبوم بر این باور است که فردیت همچنان خود را نشان میدهد. او میگوید اگر به مرکز شهر آمستردام بروید انسانهایی را میبینید که همه تیشرت پوشیدهاند و روی تیشرتها پیامهای سیاسی، اجتماعی یا طنز نوشته شده است. اگر به اینها نگاه از دور کنید، همه اینها آدمهایی هستند ک تیشرتهای حاوی پیام پوشیدهاند. اما پیام روی تیشرتها نهایت، پیام فردیت تکتک این افراد است.
[tribulant_slideshow gallery_id=”190″]