دو بانک داده درباره مبتلایان به کووید‌ـ‌۱۹ و جان‌باختگان این بیماری به «زمانه» ارسال شده است که از پنهانکاری و ارائه آمار نادرست از سوی حکومت جمهوری اسلامی حکایت دارند. این داده‌ها اطلاعاتی هم در مورد بیماری‌های پیش‌زمینه‌ای مبتلایان به ویروس جدید کرونا در اختیار قرار می‌دهند. بنا به این آمار، نرخ مرگ در میان بیمارانی که سابقه سرطان، بیماری‌های ریوی و قلبی، دیابت و سیستم ایمنی داشته‌اند، به طرز معناداری بالاتر از نرخ کل مرگ‌و‌میر در ایران است.

کرونا در ایران ــ عکس: مجید میهن‌دوست، ایرنا

بر اساس آمار ارسال‌شده برای زمانه، تا ۱۵ تیر سال جاری، ۳۵ هزار و ۳۴۴ تن بر اثر کرونا در ایران فوت کردند. شمار مبتلایان نیز ۳۹۳ هزار و ۸۴۱ تن بوده است. اما وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران ۱۵ تیر شمار کل مبتلایان را ۲۴۰ هزار و ۴۳۸ تن و شمار فوت‌شدگان را ۱۱ هزار و ۵۷۱ تن اعلام کرد.

آمار اعلام‌شده از فوت‌شدگان به صورت رسمی، کمتر از یک سوم آمار رسیده به دست زمانه است.

«بی بی سی فارسی» برای نخستین بار آمار مشابهی منتشر می‌کرد.

بیماری‌های پیش‌زمینه‌ای و کرونا

هرچند بانک داده مربوط به فوت‌شدگان سابقه بیماری پیشینی را ثبت نکرده است، داده‌های مربوط به تمام مبتلایان ــ از جمله فوت‌شدگان ــ سابقه آنها را ذکر می‌کند. بر این اساس، «زمانه» با بررسی تطبیقی داده‌ها توانست به اطلاعات مربوط به سابقه بیماری فوت‌شدگان دست یابد.

در نمودار اینتراکتیو زیر می‌توانید این اطلاعات را مرور کنید.

همان‌طور که متخصصان از آغاز همه‌گیری کووید‌ـ‌۱۹ هشدار دادند، افرادی که به بیماری‌های پیش‌زمینه‌ای مبتلا هستند،‌ بیش از دیگران در معرض خطر قرار دارند. بستری‌شدن چنین افرادی پس از ابتلا به کرونا محتمل‌تر از دیگران است و میزان مرگ‌و‌میر در میان آنها نیز بالاتر.

از همین رو،‌ متخصصان بهداشتی از مسئولان و مردم خواسته بودند که در مراقبت از این گروه‌های حساس در برابر کووید‌ـ‌۱۹ تلاش بیشتری به خرج دهند.

در یک بررسی منتشرشده در ژورنال «آرشیو پزشکی اورژانس آکادمیک» متعلق به دانشگاه علوم پزشکی بهشتی در میان بیماران بستری‌شده کووید‌ـ‌۱۹، امیر امامی، فاطمه جوانمردی، ندا پیربنیه و علی اکبری با بررسی ۹۶۱ مورد به این نتیجه می‌رسند که «فشار خون بالا، بیماری‌های قلبی و عروقی، دیابت قندی، استعمال دخانیات، بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD)، بدخیمی و بیماری مزمن کلیه از جمله شایع‌ترین بیماری‌های اساسی در بین بیماران بستری کووید‌ـ‌۱۹ بود.»

آمار ارسال‌شده به زمانه نشان می‌دهد که ۴۱ هزار و ۵۰۰ بیمار کرونا به دیابت مبتلا بودند و ۴۲ هزار و ۷۰۰ نفر هم به بیماری قلبی. سهم بیماران ریوی (از جمله آسم)، نقص سیستم ایمنی و سرطان نیز به ترتیب ۲۰ هزار، یک هزار و ۱۰۰ و هشت هزار تن بوده است.

بر اساس آمار فاش‌شده،‌ درصد جان‌باختگان مبتلا به بیماری‌های قلبی (شش هزار و ۲۷۲ تن) در میان کل جان‌باختگان کرونا به بیش از ۱۸ درصد می‌رسد. همان‌طور که نمودار زیر نشان می‌دهد،‌ مبتلایان به دیابت از این منظر با حدود ۱۶,۴ درصد (پنج هزار و ۶۱۴ تن) در رده دوم قرار دارند.

پیش از این ضعف تست و ردگیری در مدیریت بحران کرونا در ایران با اتکا به آمار فاش‌شده و آمارهای رسمی نشان داده شد. این واقعیت در نرخ بالای مرگ مبتلایان تأییدشده به ویروس جدید کرونا نیز بازتاب یافته است که بر اساس آمار درزکرده، برابر ۸,۷۸ درصد است. اما به باور کارشناسان بین‌المللی، نرخ مرگ این ویروس به طور واقعی باید در حد یک درصد باشد.

با در نظر گرفتن همین نرخ مرگ، باز هم میزان مرگ‌و‌میر افراد دارای بیماری‌های پیش‌زمینه‌ای بر اثر کرونا در اغلب موارد حدود دو برابر و در مورد بیماران سرطانی، نزدیک به سه برابر است (نمودار زیر).

دیگر گزارش‌ها از این آمار: