پس از حذف سودان از فهرست کشورهای حامی تروریسم، اولین سفیر آمریکا در این کشور در ۲۵ سال گذشته به نشانه بهبود روابط وارد خارطوم شد.
روابط آمریکا و سودان در دوران سه دهه حکومت عمر البشیر، رئیس جمهوری مخلوع، متشنج بود.
در زمان حکومت البشیر، ایالات متحده تحریمهایی را علیه سودان اعمال کرد.
جان گودفری، سفیر جدید آمریکا در سودان، در پیامی در توئیتر خود نوشت:
«از ورود به سودان خوشحالم. مشتاقانه منتظر تعمیق روابط بین آمریکا و سودان و حمایت از آرمانهای مردم سودان برای آزادی، صلح، عدالت و گذار به دموکراسی هستم.»
سفارت ایالات متحده در سودان در بیانیهای گفت که گودفری همچنین «مشتاق پیشبرد اولویتهای مربوط به صلح و امنیت، توسعه اقتصادی و امنیت غذایی است.»
سودان همچنان بعد از کودتای نظامی به رهبری ژنرال عبدالفتاح برهان، درگیر ناآرامیهای اجتماعی است. اقتصاد این کشور هم ضربه سختی متحمل شده است.
روابط بین واشنگتن و خارطوم در زمان دولت انتقالی برکنار شده به ریاست عبدالله حمدوک، نخست وزیر سابق، شروع به گرم شدن کرد. حمدوک پس از برکناری البشیر در آوریل ۲۰۱۹ به قدرت رسید.
با کودتا و برکناری دولت حمدوک به دست نظامیان، دوران گذار به دموکراسی به آشوب کشیده شد. در ماههای اخیر، معترضان به خیابانها آمدهاند و خواستار پایان دادن به حکومت نظامی شدهاند.
البرهان اخیراً به تمهیدی متوسل شده که نام آن را «ندای مردم سودان» گذاشته. رهبر کودتا ادعا میکند این «ابتکار سیاسی» به بحران در کشور پایان میدهد و آن را در مسیر احیای دموکراسی قرار میدهد. نیروهای آزادی و تغییر (FFC) اما از این برنامه حمایت نکردهاند.
با وجود ناآرامیها، روابط بین ایالات متحده و سودان در چند سال گذشته به تدریج بهبود یافته است. مایک پمپئو، وزیر امور خارجه سابق آمریکا در دسامبر ۲۰۱۹ گفته بود ایالات متحده روابط خود با سودان را به سطح سفیر ارتقا میدهد.
سودان در مه ۲۰۲۰ سفیر خود در ایالات متحده را منصوب کرد و ایالات متحده نیز این کشور را در اواخر همان سال از فهرست «دولتهای حامی تروریسم» حذف کرد.
در ژانویه ۲۰۲۱، سودان با امضای «توافق ابراهیم» متعهد به عادیسازی روابط خود با اسرائیل شد. احزاب سیاسی سودان اما این اقدام را رد کردند.
سودان هنوز در این مورد توافقی را نهایی نکرده است و به نشست ماه مارس در اسرائیل با دیگر کشورهای عربی امضاکننده این توافقنامه دعوت نشده است.