مرکز آمار ایران می‌گوید قیمت برخی اقلام خوراکی در مقایسه با یک سال قبل بیش از دو برابر افزایش یافته است.

آخرین گزارش مرکز آمار ایران در باره قیمت کالاهای خوراکی منتخب مناطق شهری بیانگر تورم بزرگ‌تر از ۵۰ درصدی و ۶۴ درصدی ۵۳ کالای منتخب است.

بر پایه این گزارش روغن مایع و جامد با ۳۲۷ درصد و ۲۸۵٬۸ درصد صدرنشین افزایش قیمت در مقایسه با تیر ۱۴۰۰ هستند. برنج ایرانی(۱۸۸٬۴)، سیب زمینی (۱۷۳٬۵)، ماکارونی (۱۶۶)، سس مایونز (۱۴۰٬۹)، پنیر (۱۳۷٬۹) و ماست پاستوریزه (۱۳۴٬۳) درصد از دیگر مواد غذایی هستند که افزایش قیمت بزرگ‌تر از دو برابر داشته‌اند.

افزایش قیمت برنج، لبنیات، روغن و ماکارونی که از کالاهای اساسی و پرمصرف به شمار می‌روند متأثر از سیاست حذف ارز ترجیحی و آزادسازی قیمت‌ها است. دولت جمهوری اسلامی اردیبهشت امسال به صورت رسمی قیمت چند قلم کالای خوراکی را آزاد و تخصیص ارز برای واردات نهاده‌های دامی را به صورت کامل متوقف کرد.

رشد قیمت کالاهای خوراکی منتخب- مرکز آمار ایران

کره، شیر و دوغ از دیگر محصولات لبنی هستند که رشد قیمتی در محدوده دو برابر داشته‌اند. قیمت گوشت مرغ هم که بالاترین افزایش ماهانه را تجربه کرده است، به نسبت تیر ۱۴۰۰، ۱۰۳٬۷ درصد و قیمت تخم مرغ ۱۰۲٬۶ درصد افزایش یافته است.

بر اساس این گزارش در گروه غلات که متأثر از جنگ در اوکراین قیمت جهانی این گروه از کالاها افزایش یافته است، قیمت برنج ایرانی درجه یک ۱۰٬۷ درصد، برنج خارجی ۶٬۵ درصد و رشته آش ۵٬۲ درصد در مقایسه با ماه قبل‌تر (خرداد) افزایش یافته است.

در گروه گوشت قرمز و سفید و فرآورده‌های آن، مرغ با ۲۶٬۲ درصد بالاترین افزایش قیمت ماهانه را داشته است. قیمت کنسرو ماهی ۳٬۲ درصد و گوشت قرمز ۲٬۳ درصد در یک ماه افزایش یافت. افزایش سالانه قیمت گوشت قرمز ۵۳٬۱ درصد گزارش شده است.

در گروه سبزیجات هم بیشترین افزایش قیمت برای هویج با ۲۱٬۶ درصد گزارش شده است. همچنین قیمت تمام محصولات لبنی در مقایسه با خرداد امسال ۱۴ تا ۱۹ درصد افزایش یافته است.

رشد (ماهانه) قیمت کالاهای خوارکی منتخب- مرکز آمار

مرکز آمار ایران پیشتر نرخ تورم نقطه‌ای کالاهای خوراکی در تیر امسال را ۸۶ درصد اعلام کرده بود.

نرخ تورم نقطه‌ای میزان افزایش میانگین قیمت کالاهای منتخب را در مقایسه با ماه مشابه سال قبل نشان می‌دهد.

بر پایه آمارهای مرکز آمار تیر امسال نرخ تورم مواد غذایی در ۱۲ استان نزدیک به ۱۰۰ درصد بود.

روند فزاینده نرخ تورم در سه سال اخیر که در چهار ماه نخست امسال شتابان‌تر شد، دسترسی به مواد غذایی را برای کسر بزرگی از جمعیت ایران دشوارتر از قبل کرده است.

بنا بر اعلام منابع دولتی حداقل یک سوم جمعیت ایران درآمدی کمتر از خط فقر دارند و سرانه مواد غذایی نسبت به سال‌های قبل کاهش چشمگیری یافته است.

مسئول دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت سال ۱۴۰۰ پیش از اینکه دولت ارز ترجیحی را حذف کند، نسبت به شیوع سوء تغذیه در چند استان هشدار داده بود. چندی قبل نیز وزارت آموزش و پرورش اعلام کرد برنامه‌ای برای تغذیه رایگان دانش‌آموزان مناطق محروم و حاشیه‌نشین طراحی کرده که قرار است سه تا پنج میلیون دانش‌آموز را پوشش بدهد.