ابراهیم رئیسی همانند اسلاف خود بخشی از مشکلات دولت کنونی را به دولت پیشین ربط داد. رئیس دولت از اینکه دولت سیزدهم هر ماه ۱۰ هزار میلیارد تومان سود اوراق بدهی به جای مانده از دولت پیشین را پرداخت میکند، ابراز ناخشنودی کرد و در ادامه گفت: بودجه ارز ترجیحی در همان ۵ ماه اول تمام شده بود.
ارز ترجیحی همان دلار ۴۲۰۰ تومانی است که دولت برای واردات کالاهای ضروری و دارو باید پرداخت کند. دولت سیزدهم چندی قبل لایحهای دو فوریتی به مجلس فرستاد تا اجازه هزینه ۱۲ میلیارد دلار برای واردات دارو و کالاهای ضروری تا پایان سال را داشته باشد. نمایندگان مجلس با دو فویت این لایحه مخالفت کردند.
رئیسی بدون اشاره به مخالفت با تکرار این جمله که «به مردم شوک وارد نمیکنیم»، گفت: تهمیداتی در این باره اندیشیده شده است که بتوانیم دست دلالها را قطع کنیم و این امکان مستقیم در جیب مردم قرار بگیرد. او اما در باره «تمهیدات اندیشیده شده» توضیح بیشتری نداد.
رئیس دولت سیزدهم در ادامه به صورت تلویحی آزادسازی قیمت حامل های انرژی را تأیید کرد تا مشخص شود منظور او از «تمهیدات اندیشیده شده» در «۵۰ اندیشکدهای که با دولت همکاری میکنند»، چیست. رئیسی گفت: دولت از اول فروردین موظف بوده یارانه مشترکان پرمصرف برق، آب و گاز را قطع کند اما این کار را نکرده است. او در ادامه با بیان اینکه «وزارت نفت و نیرو را مامور کردیم که آیین نامهها را فوراً تهیه کنند»، تأیید کرد که قیمت برق، آب و گاز افزایش یافته یا آنطور که دولتی ها علاقه دارند بگویند «واقعی سازی شده است».
ادعای کنترل تورم و کسری بودجه
بخش دیگری از سخنان رئیس دولت به کسری بودجه و نرخ تورم مربوط بود. کسری بودجه دولت در سال جاری بالغ بر ۴۰۰ هزار میلیارد تومان برآورد میشود و نرخ تورم سالانه هم همچنان بزرگتر از ۴۵ درصد است. رئیسی شامگاه یکشنبه ۱۴ آذر مدعی شد که دولت هر دو این مشکلات را حل کرده است.
او بدون اینکه در باره جزئیات راهکارهای دولت برای جبران کسری بودجه از راهی به غیر از استقراض از بانک مرکزی توضیح بیشتری بدهد، ادعا کرد: «اگر استقراض از بانک مرکزی داشتیم، مردم در چند ماه در سفره خود آن را حس میکردند. قرار شد از این به بعد نسبت به خلق پول، افزایش نقدینگی و هر اقدام تورمزا به جد حساس باشیم و در بودجه ۱۴۰۱ هم تلاش شد ساختارهای بودجه طوری تنظیم شود که ضد تورم باشد.».
رئیس دولت سیزدهم اما در باره استقراض از سایر بانکها که با انتقاد رئیس کل پیشین بانک مرکزی روبهرو شده است، توضیحی نداد و در ادامه از تأکید دولت بر «مولد سازی داراییها»ی در اختیار بهعنوان «یکی از راهکارهای تأمین منابع» پرده برداشت. او گفت: «دولت باید زمین و امکانات را به کار بگیرد. در قانون آمده مازاد آنچه در اختیار دولت است واگذار و تبدیل به پول شود و به مصرف برسد.»
دنبال خنثیسازی تحریمها هستیم
رئیس دولت در بخش دیگری از این برنامه تلویزیونی که بیشتر به تبلیغات شباهت داشت تا یک گفتوگو، دستاورد دولت سیزدهم در ارتباطات منطقهای را هم «پرثمر» توصیف کرد و مدعی شد که در سفر به تاجیکستان و ترکمنستان تجارت با تاجیکستان سه برابر شده و مشکل بلند مدت گازی با ترکمنستان حل شده است.
او در ادامه با تکرار ادعاهای تیم مذاکره کننده هسته ای ایران در هفتمین دور گفتوگوهای موسوم به احیای برجام حضور ایران در مذاکرات را «عزتمندانه و مقتدرانه» توصیف کرد. رئیسی بدون توضیح بیشتر گفت که دولت موضوع «خنثی سازی تحریمها» را دنبال میکند.
مشکلات سرمایهگذار را باید حل کرد
رئیسی در باره مسأله آب هم کلیگویی کرد و از مردن خواست «دعا کنند». او گفت: «مردم بدانند دولت به جد پیگیری میکند. امسال خشکسالی و کمبود نزولات آسمانی داریم و در کنار دعا، مدیریت و برنامهریزی باید انجام شود و این در دستور کار دولت است.
رئیسی در بخش دیگری از سخنانش هم مدعی شد که ۱۰۰ هزار کسب و کار آسیب دیده در دوره کرونا «بازگشتهاند». رئیس دولت سیزدهم همچنین از اصلاح قوانین مرتبط با «بهبود فضای کسب و کار» دفاع کرد. او در این باره گفت: «باید مشکلات را از پیش پای تولیدکننده، کارآفرین و سرمایهگذار رفع کرد.».