آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا در مصاحبه با شبکه سی ان ان اعلام کرد واشنگتن با برلین، پاریس و لندن برای بازگرداندن ایران به توافق هستهای کاملاً همگام است. بلینکن گفت:
«ما همچنان فکر میکنیم دیپلماسی بهترین راه برای حل چالش و تهدید برنامه هستهای ایران است.»
رهبران بریتانیا، فرانسه و آلمان، سه قدرت اروپایی و ایالات متحده آمریکا شنبه گذشته بعد از دیدار و گفتوگو درباره برنامه هستهای ایران در حاشیه اجلاس گروه ۲۰ در رم در بیانیهای مشترک نسبت به تسریع فعالیتهای هستهای ایران ابراز نگرانی کردند و خواستار بازگشت هرچه سریعتر تهران به مذاکرات احیای برجام شدند.
بلینکن که در رم حضور داشت، در ادامه مصاحبه با سی ان ان گفت:
«همچنان پنجره دیپلماسی برای بازگشت ایران به مذاکرات احیای برجام باز است. ما میتوانیم به توافق بازگردیم و این بهترین نتیجهای است که میتوان متصور شد. اما این واقعاً به این بستگی دارد که ایران آیا ارادهای برای بازگشت معنادار به تعهداتش دارد یا نه؟»
وزیر خارجه آمریکا در ادامه یادآوری کرد که ایالات متحده برای «همه گزینهها» آمادگی دارد.
بلینکن در مصاحبه دیگری که روز یکشنبه با سی بی اس نیوز انجام داد، به گزینههای بدیل در برابر مذاکرات اشاره کرده بود:
«ایران متأسفانه برنامه هستهایاش را به سرعت پیش میبرد. برای همین اهمیت داشت که با سایر شرکایمان هماهنگ باشیم. ما همه در یک طرف قرار داریم. همه گزینهها همچنان روی میز است.»
پرواز بمبافکن آمریکا بر فراز آبراههای کلیدی خلیج فارس
همزمان با این تحولات، شنبه گذشته نیروی هوایی ارتش آمریکا اعلام کرد یک فروند بمبافکن بی ۱ بی لانسر ارتش آمریکا همراه با جنگندههای عربستان سعودی، اسرائیل و بحرین بر فراز آبراههای کلیدی خلیج فارس پرواز کردهاند.
بمبافکن بی ۱ بی لانسر از توانایی حمل موشکهایی با کلاهک اتمی و بمبهایی یا قابلیت انهدام تأسیسات زیرزمینی برخوردار است.
بر اساس بیانیه فرماندهی مرکزی آمریکا (سنتکام)، این گشتزنی که حدود پنج ساعت طول کشید از اقیانوس هند شروع شد و بر فراز خلیج عدن، دریای سرخ، کانال سوئز و از روی خلیج فارس و تنگه هرمز و دریای عمان ادامه یافت.
دولت سیزدهم کل توافق را به چالش میکشد
علی باقری کنی، معاون وزیر خارجه و مذاکرهکننده ارشد هستهای جمهوری اسلامی، ۵ آبان/ ۲۷ اکتبر پس از دیدار با انریکه مورا، هماهنگکننده کمیسیون مشترک برجام در بروکسل گفته بود مذاکرات بین ایران و قدرتهای جهانی برای احیای توافق هستهای قرار است تا پیش از پایان ماه نوامبر از سر گرفته شود. ماه نوامبر سپری شد و دولت سیزدهم همچنان تاریخ برگزاری دور ششم مذاکرات وین را که با انتخابات ریاست جمهوری ایران متوقف ماند اعلام نکرده است.
میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در سازمانهای بینالمللی، روز گذشته با انتشار پیامی در توییتر یادآوری کرد:
«تا آنجایی که به یاد دارم، پس از نشست بروکسل در ۲۷ اکتبر طرف ایرانی موضع مشخصتری داشت و قصد داشت روز دقیق از سرگیری مذاکرات وین را نه به زودی، بلکه دقیقاً هفته آینده اعلام کند.»
حسین امیر عبداللهیان روز گذشته در مصاحبه با روزنامه ایران اصل توافق را به چالش کشید:
«شش قطعنامه سازمان ملل با تلاشی که همکاران من در گذشته کردند، کنار رفت و به یک سند تحت عنوان برجام تبدیل شد. قرار بود این توافق، مشکلات اقتصادی ما را حل کند و ما از این توافق نفع اقتصادی ببریم. اگر این اتفاق میافتاد و برجام خوب کار میکرد و ما نفع اقتصادی میبردیم، میتوانستیم بگوییم اتفاق خوبی رخ داده است به این معنا که شش قطعنامه با یک سند که طرفهای ششگانه ما هم آن را تأیید کردند، برداشته شد و در مسیر درست قرار گرفتیم و مشکل تحریمها هم حل شد ولی برجام در زمان خود هم خوب کار نکرد.»
امیر عبداللهیان در این مصاحبه همچنان از اعلام تاریخ از سرگیری مذاکرات خودداری کرد:
«آنها میخواهند بخش مهمی از تحریمهای ترامپ را حفظ کنند با این توجیه که این تحریمها ارتباط مستقیمی با موضوع هستهای ندارد و این مسأله اصلاً برای ما قابل قبول نیست. حالا باید وارد مذاکره شویم و ببینیم در ادامه چه اتفاقی رخ میدهد و طرفهای اروپایی قصد دارند چگونه کار کنند ولی تا الان بزرگترین مشکل این بوده که آمریکاییها نتوانستهاند به ما نشان دهند برای بازگشت به برجام و به ویژه لغو تحریمها نیت جدی دارند.»