علی رییعی، سخنگوی دولت روحانی احتمال تأسیس پایگاه نظامی مشترک روسیه و چین با ایران در خلیج فارس یا دریای عمان را با صراحت رد نکرد. همزمان سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه گفت مانعی بر سر همکاری نظامی ایران و روسیه نمی‌بیند.

نیروهای سپاه پاسداران در خلیج فارس – عکس از آرشیو

دو روز قبل روزنامه «هاآرتص» چاپ اسرائیل نوشت که امارات عربی و اسرائیل در جزیره سُقُطری (واقع در جنوب یمن) پایگاه نظامی مشترکی ایجاد کرده‌اند. پیش از آن هم رسانه‌های اسرائیلی از عبور یک زیردریایی این کشور از آب‌راه سوئز و حرکت آن به سمت خلیج فارس خبر داده‌ بودند.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) علی ربیعی، سخنگوی دولت سه‌شنبه ۹ دی در نشست خبری هفتگی خود که برای رعایت پروتکل‌های بهداشتی، به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، در پاسخ به سئوالی درباره احتمال تأسیس پایگاه نظامی مشترک روسیه و چین با ایران در خلیج فارس یا دریای عمان، گفت:

«مناسبات دوستانه ما با دو کشور روسیه و چین در اوج خود به پیش می‌رود هرچند که ما محدودیتی برای تعمیق این روابط در تمام جنبه‌های سیاسی و اقتصادی نداریم اما همان‌طور که بارها و از جمله در ارائه طرح صلح هرمز اعلام کرده‌ایم، امنیت در منطقه خلیج فارس باید توسط کشورهای ساحلی این منطقه تأمین شود.»

سخنگوی دولت در ادامه این نشست خبری گفت:

«ایران و روسیه در حوزه‌های مختلفی از جمله دفاعی همکاری‌های خوبی دارند. این همکاری‌ها علاوه بر سطح دوجانبه در سطوح منطقه‌ای نیز در جریان است.»

همزمان سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در مصاحبه با اسپوتنیک در پاسخ به سئوالی درباره این‌که آیا مسکو قصد دارد با توجه به اتمام محدویت‌های تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران با این کشور وارد همکاری‌های نظامی شود گفت:

«روسیه در همکاری‌های نظامی خود با ایران- که بدون شک حق دارد منافع دفاعی‌اش را تضمین کند- کاملاً تعهدات بین‌المللی را رعایت کرده و امنیت و ثبات منطقه را در اولویت قرار می‌دهد.»

لاوروف در ادامه این مصاحبه گفت برای همکاری نظامی ایران و روسیه هیچ محدودیت قانونی وجود ندارد.

محدودیت‌های تسلیحاتی علیه ایران بر اساس توافق‌نامه هسته‌ای اکتبر / مهر سال جاری رفع شدند. پایان این محدودیت به معنی آن است که به محدودیت صادرات و واردات اقلام تسلیحاتی از مبداء و به مقصد ایران لغو شده است.

هفته گذشته ایالات متحده آمریکا زیردریایی نظامی «یو اس اس جورجیا» و دو کشتی نظامی مسلح به موشک‌های هدایت‌شونده را به خلیج فارس اعزام کرد.

بیشتر بخوانید: