نیچر – اعداد زیر را نشریه علمی Nature، ذیل عناوین مشخصی، به بهانه بررسی رخدادهای مهم علمی در طول سال ۲۰۱۲، منتشر کرده است که نگاهی به آنها در آستانه روزهای پایانی این سال، خالی از لطف نخواهد بود.
گونههای ریز و درشت زیستی
۷ میلیمتر: طول قورباغهای موسوم به Pedophryne amauensis؛ که گفته میشود ریزترین قورباغه دنیاست.
۱۴۰۰ کیلوگرم: وزن Yutyrannus huali؛ بزرگترین دایناسور پَرداری که تاکنون پیدا شده است.
۰ (صفر): تعداد گورکنهایی که طی سال جاری بهمنظور پیشگیری از شیوع بیماری سل گاوی در بریتانیا جمعآوری شدند.
سفر به ژرفا
۳۷۶۹ متر: عمقی که برای دسترسی به دریاچه وستوک، از میان یخچالهای جنوبگان حفاری شد.
۱۰: تعداد تقریبی میکروبها به ازای هر میلیمتر از نمونه بهدستآمده از سطح دریاچه وستوک – که تقریباً در حد و حدود جمعیت همان میکروبهاییست که در اتاق پاک پژوهشگران پیدا میشوند. بنابراین فوقانیترین لایه این دریاچه، عاری از حیات است.
۳۰۰۰ متر: عمقی که توسط یک گروه انگلیسی، بهمنظور دسترسی به دریاچه السوورس (Ellsworth)؛ از دیگر دریاچههای زیریخچالی جنوبگان حفاری شد.
رکوردهای انسانی
کوچکترین قورباغه جهان، موسوم به Pedophryne amauensis
۱۰۸۹۸ متر: عمقی که جیمز کامرون (James Cameron)، کارگردان هالیوود، با زیردریاییDeepsea Challenger، جهت دسترسی به کف گودال ماریانا طی کرد.
۱۸۵۴ میلیمتر: مسافتی که اسکار پیستوریوس (Oscar Pistorius)، قهرمان دو ۴۰۰ متر کلاس T44 در مسابقات پارالمپیک امسال پیمود.
۱۳۴۰ کیلوگرم بر ساعت: سرعتی که فلیکس بامگارتنر (Felix Baumgartner)، چترباز اتریشی، بههنگام شکستن دیوار صوتی و رکورد سقوط آزاد از ارتفاع ۳۹ کیلومتری زمین، بر فراز نیومکزیکو تجربه کرد.
کابوس آنفلوآنزا
۵: تعداد جهشهای ژنتیکی لازم برای تجهیز ویروس H5N1 (آنفلوآنزای مرغی) به قابلیت شیوع از طریق هوا در میان پستانداران؛ طبق پژوهشی به سرپرستی ران فوشیر (Ron Fouchier) از مرکز پزشکی اراسموس، واقع در شهر روتردام هلند.
۲۱ میلیارد: جمعیت تخمینی طیور پرورشی در سال ۲۰۱۰.
۱۰۰۰: تعداد زنجیرههای ویروسی جمعآوریشده در سال ۲۰۱۰ بهمنظور نظارت بهتر بر شیوع این بیماری – که برای پیگیری مؤثر آن، آماری فوقالعاده پایین است.
انرژی هستهای، در پی فاجعه فوکوشیما
۰: تعداد رآکتورهای هستهای فعال در ژاپن تا پنجم ماه می امسال. از آن تاریخ تاکنون، دو تایشان فعال شدهاند.
۱۴۵: تعداد رآکتورهای هستهای فعال در حوزه اتحادیه اروپا که کمیسیون اروپا خواستار اعمال آزمایشاتی در خصوص نحوه فعالیتشان شده است. نتیجه آنکه تمهیدات ایمنی تقریباً کل این نیروگاهها را باید ارتقا داد.
تخلفات پژوهشی
۱۷۲: تعداد مقالات یوشیتاکا فوجی (Yoshitaka Fujii)، متخصص بیهوشی، که طبق گزارش انجمن متخصصان بیهوشی ژاپن، تقریباً تقلبی تشخیص داده شدهاند.
۶۷ درصد: نسبت مقالاتی که طبق اعلام نشریه Proceedings of National Academy of Sciences، تنها در حوزه علوم زیستی، به علت تخلفاتی نظیر تقلب یا سرقت ادبی برگشت خوردند.
۲: تعداد مقلاتی به قلم دیرک اسمیسترس (Dirk Smeesters)، روانشناس اجتماعی، که در پی استعفای او، توسط دانشگاه اراسموس شهر روتردام هلند، برگشت خوردند.
دستاوردهای بزرگ فیزیک
لحظه فرود مریخنورد کیوریاسیتی از دید ماهواره MRO
۲۹۳۲: تعداد نویسندگان گزارشی که توسط ائتلاف ATLAS، وابسته به «مرکز تحقیقات هستهای اروپا» (CERN)، جهت اعلام کشف ذره بوزونِ هیگز منتشر شد.
۳: حداکثر تعداد کسانی که میتوانند یک جایزه نوبل را به خود اختصاص دهند.
۲۷ میلیون دلار: مجموع جوایزی که هرساله توسط یوری میلنر (Yuri Milner)، میلیاردر سرمایهگذار، به ۹ فیزیکدان برجسته تعلق میگیرد.
منظومه شمسی و ماورای آن
۷ «دقیقه وحشت» که قبل از فرود موفقیتآمیز مریخنورد کیوریاسیتی، بر دانشمندان ناسا رفت.
۱۸ میلیارد کیلومتر: مسافت طیشده توسط فضاپیمای ویجر-1 از زمان پرتابش در سال ۱۹۷۷. ویجر-2 که همان سال پرتاب شد، تقریباً مسافتی به طول ۱۵ میلیارد کیلومتر را طی کرده است.
رونمایی از دایرهالمعارف انسانی
۳۰ کیلومتر: طول کاغذ لازم برای چاپ کل اطلاعات نهفته در پروژه ENCODE (دایرهالمعارف عناصر DNA)؛ البته با عرض ۱۶ متر و حجم ۱۰۰۰ جفتباز به ازای هر سانتیمتر مربع (جفتباز، اصطلاحی است به هر پله از نردبان DNA اطلاق میشود).
۱۶۴۰: تعداد ژنومهای ترتیبگذاریشده توسط ائتلاف پژوهشگران پروژه ENCODE.
۳۰: تعداد مقالاتی که بهطور همزمان توسط ائتلاف ENCODE در نشریات Nature، Genome Research، و Genome Biology منتشر شد.
دانشمندان متخلّف
۶ سال حبس برای شش زلزلهشناس ایتالیایی به اتهام قتل غیرعمد از بابت ارائه اطلاعات غلط، قبل از وقوع زلزله لاکوئیلا در سال ۲۰۰۹.
۴ سال: حکم درخواستی توسط دادستان برای اتهامات مرتبط به زلزله لاکوئیلا.
۱۱ سال: مدتزمانی که والنتین دانیلوف (Valentin Danilov)، فیزیکدان روسی، قبل از آزادی به قید وثیقهی یک دادگاه سیبریهای، به اتهام جاسوسی و اختلاس، در زندان گذراند.
تحولات حوزه نشر
۱۰۰ میلیون پوند: مبلغی که مؤسسات سرمایهگذار بریتانیا قرار است طی پنج سال، جهت دسترسی رایگانِ عموم به پژوهشهای بینالمللی اختصاص دهند.
۳۴۰۰۰۰: تعداد مقالاتی که طی سال ۲۰۱۱ در نشریات معتبر عمومی منتشر شد.
۱۲ درصد: نسبت مقلات بینالمللی در سال ۲۰۱۱، که (طبق اطلاعات مؤسسه Elsevier) از اول رایگان بودهاند.
فشارهای پژوهشی
۱۳۶ میلیارد دلار: قطعی بودجه سال آینده در ایالات متحده، که مشمول پژوهشهای علمی هم میشود و قرار است در ماه ژانویه ۲۰۱۳ به اجرا درآید؛ مگر اینکه کنگره بر سر بودجه به توافق برسد.
۲۰۰۰: تعداد دانشمندان کانادایی که در اعتراض به قطعی بخشی از بودجه علمی، در مقابل ساختمان پارلمان این کشور تجمع کردند.
۱۲.۴ درصد: نسبتی که دولت چین در مقایسه با سال ۲۰۱۱ بر بودجه بخش علمی خود افزود، و آن را در مجموع به 36.1 میلیارد دلار رساند.
منبع: Nature
توضیحات تصاویر:
۱ – فلیکس بامگارتنر، لحظاتی پیش از پرش از ارتفاع ۳۹ کیلومتری زمین؛ در چهاردهم اکتبر
۲ – کوچکترین قورباغه جهان، موسوم به Pedophryne amauensis / عکس از Christopher Austin؛ دانشگاه ایالتی لوییزیانا
۳ – لحظه فرود مریخنورد کیوریاسیتی از دید ماهواره MRO / ناسا