نعیمه دوستدار – در حالی که مسئولان حکومتی در ایران تلاش میکنند با اجرای طرحهای تشویقی برای افزایش جمعیت، دورکاری و کار خانگی، کنترل بیشتری بر زنان ایرانی داشته باشند و به شکلی ظریف مطالبات برابریخواهانه را تضعیف کنند، برخوردهای خشن و تهدیدآمیز با زنان و ممنوعیت حضور آنها در استادیومها، به شکلهای تازهتری در جامعه نمود پیدا کرده است.
اجرای طرحهای تفکیک جنسیتی در ایران، گویا دامنه وسیعتری پیدا کرده است تا جایی که برخی میخواهند نمونه این طرحها را در خارج از این کشور هم اجرا کنند.
به گزارش خبرگزاری مهر، سیدعلی قاضی عسکر، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت، خواستار تفکیک جنسیتی در طواف خانه کعبه شده است. او گفته است به دلیل کمبود جا، برخی از مسائل پیش میآید که معنویت حجاج کشورهای مختلف اسلامی در زمان انجام طواف کاهش مییابد.
او به مسئولان عربستان سعودی پیشنهاد کرده است: “با انجام تفکیک جنسیتی در طواف خانه کعبه هم از به وجود آمدن برخی مسائل بین خانمها و آقایان جلوگیری کنند و هم معنویت انجام طواف بین زائران افزایش یابد.”
تهدید بازیگران زن ایرانی
حمله به بازیگران ایرانی و اتهام اخلاقی به آنها مدتی است از سوی تندروهای عرصه فرهنگی ایران، شروع شده است.
اجرای طرحهای تفکیک جنسیتی در ایران، گویا دامنه وسیعتری پیدا کرده است تا جایی که برخی میخواهند نمونه این طرحها را در خارج از این کشور هم اجرا کنند. سیدعلی قاضی عسکر، نماینده ولی فقیه در امور حج و زیارت، خواستار تفکیک جنسیتی در طواف خانه کعبه شده است. او گفته است به دلیل کمبود جا، برخی از مسائل پیش میآید که معنویت حجاج کشورهای مختلف اسلامی در زمان انجام طواف کاهش مییابد.
پیشتر، در واکنش به حضور نیمهعریان گلشیفته فراهانی، بازیگر ایرانی، در یک تیزر تبلیغاتی و در ادامه حضور او در سینمای هالیوود، افرادی مانند فرجالله سلحشور، کارگردان تندروی ایرانی، زمانی که صحبت درباره حضور آنجلینا جولی در ایران و بازی در یک فیلم سینمایی مطرح شد، گفته بود: “سینمای ایران فاحشهخانه است، مگر صبح تا شب عکس های هنرمندان چاپ نمیشود. وقتی زنهای ما افتخارشان این است که عکسهای خود را به صورت نیمهعریان در اینترنت بگذارند، یعنی خودشان یک پا آنجلینا جولی هستند.“
این گفتهها اعتراضهای زیادی را در میان بازیگران زن ایرانی ایجاد کرد و واکنشهای زیادی را برانگیخت، اما به نظر میرسد روند اعمال فشار بر بازیگران زن ایرانی، همچنان ادامه دارد.
هفته گذشته نیز جنبشی با عنوان “مقابله با عریانگری در سینمای ایران” با صدور بیانیهای تهدیدآمیز علیه برخی بازیگران زن سینما اعلام موجودیت کرد.
این جنبش، در بیانیه خود که روز چهارشنبه، سوم آبان منتشر شد٬ سکوت در برابر “جسارتهای وارده از سوی تعدادی هنرمندان مصطلح در نظام مقدس اسلامی” را “فاجعه” خوانده است.
این بیانیه اضافه کرده پروژهای از سالهای پیش از سوی “چشم سبزها” آغاز شده که یکی از اهداف آن “تقویت حرفهای برخی از چهرههای شاخص زن در سینمای ایران است”.
این جنبش در ادامه هشدار داده است که “قصور در برخورد قاطع با این پروژه، به قیمت جریحه دار شدن وجاهت عمومی زن ایرانی در اذهان جهانی تمام خواهد شد”.
جنبش مقابله با عریانگری در سینمای ایران، در بخش دیگری از بیانیه خود به حضور نیکی کریمی در جشنواره بینالمللی فیلم ابوظبی اشاره کرده و حملات تندی به او کرده است.
در این بیانیه حضور نیکی کریمی با پوششی منافی عفت و عزت زن ایرانی، در امارات، همصدایی با دشمنان تمدن ایرانی و نظام ایران خوانده شده و در پایان از مقامهای قضایی خواسته شده است با این بازیگر سینما برخورد کنند.
مینو اصلانی٬ رئیس بسیج زنان هم که عضو این جنبش است گفته:” اگر نیکی کریمی از مردم برائت نجوید و عذرخواهی نکند، باید جزو کسانی باشد که ممنوعالتصویر شدهاند.”
حمایت از کار خانگی و دورکاری
معاون سرمایههای اجتماعی مرکز امور زنان و خانواده نهاد ریاست جمهوری ایران گفته، بر اساس توافقنامه مرکز امور زنان و صندوق مهر رضا، قرار است ۳۶ میلیارد تومان تسهیلات در بخش توسعه اشتغال خانگی زنان از طریق مرکز امور زنان و خانواده در سراسر استانهای کشور اختصاص داده شود.
هفته گذشته نیز جنبشی با عنوان “مقابله با عریانگری در سینمای ایران” با صدور بیانیهای تهدیدآمیز علیه برخی بازیگران زن سینما اعلام موجودیت کرد. این جنبش، در بیانیه خود که روز چهارشنبه، سوم آبان منتشر شد٬ سکوت در برابر “جسارتهای وارده از سوی تعدادی هنرمندان مصطلح در نظام مقدس اسلامی” را “فاجعه” خوانده است.
در همین زمینه، مشاور وزیر کار در امور بانوان هم گفته است: “مهمترین اقدام در جهت گسترش مشاغل خانگی و دورکاری، انجام فعالیتهای فرهنگی است و این کار میتواند به بازنمایی، مفهومسازی و جریانسازی فرهنگی هم در بین مسئولان و هم مردم، کمک کند.“
او به برنامههای وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ایران در زمینه زنان اشاره کرده و گفته است:” این وزارتخانه هم در اجرا و هم سیاستگذاری در زمینه بسیاری از روشهایی که باعث ایجاد توازن بین کار زنان در منزل و اجتماع میشود، مانند دورکاری و مشاغل خانگی، پیش رو بوده است.”
وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نخستین دستگاه اجرایی ایران است که قانون دورکاری را اجرا کرده و این کار را با اولویت زنان به ویژه زنان سرپرست خانوار و زنانی که دارای فرزند کوچک و معلول هستند انجام داده است.
تهران رکوردار کمترین ازدواج در ایران
مدیر گروه مشاوره و خدمات روانشناسی وزارت ورزش و جوانان، اعلام کرده که نرخ کشوری ازدواج در سه ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه آن در سال گذشته، ۵.۷ درصد کاهش داشته است.
مدیر گروه مشاوره و خدمات روانشناسی وزارت ورزش و جوانان، اعلام کرده که نرخ کشوری ازدواج در سه ماهه نخست امسال نسبت به مدت مشابه آن در سال گذشته، ۵.۷ درصد کاهش داشته است.
مریم نجابتیان به خبرگزاری ایسنا گفته که در سه ماهه نخست سال جاری، ۲۲۴ هزار و ۵۲ واقعه ازدواج در کشور به ثبت رسیده است.
او همچنین گفته استانهای اردبیل، خراسان شمالی و زنجان به ترتیب با ۳.۱۶، ۳.۱۶، و ۲.۱۶ نفر در یکهزار نفر جمعیت بیشترین نرخ ثبت ازدواج را در کشور دارند.
به گفته او، استانهای تهران، البرز و سمنان به ترتیب با ۲، ۷ و ۹ نفر در یکهزار نفر جمعیت، کمترین نرخ ثبت ازدواج در کشور را به خود اختصاص دادهاند. مدیر گروه مشاوره و خدمات روانشناسی وزارت ورزش و جوانان، در پایان به آمار ثبت شده ازدواج در سه ماهه نخست سال ۹۰ اشاره کرده و گفته است: ” در سه ماهه نخست سال ۹۰، ۲۴۲ هزار و ۲۰۳ ازدواج به ثبت رسیده است که نسبت به سه ماهه نخست سال جاری، ۱۸ هزار و ۱۵۱ واقعه ازدواج بیشتر داشتیم.“
ابلاغ سیاستهای افزایش جمعیت به دستگاههای دولتی
تنها یک هفته پس از تصویب مشوقهای مالی برای فرزندآوردی در ایران، اقدامهای عملی برای اجرای آن در حال انجام است.
فریبا حاجعلی، رئیس دبیرخانه ستاد ملی زن و خانواده گفته است که جلسه پنجم ستاد ملی زن و خانواده ریاست جمهوری ۲۰ آبان، مصادف با روز خانواده برای بررسی سیاستهای جمعیتی تشکیل میشود. در این جلسه سیاستهای جمعیتی مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی مورد بررسی قرار میگیرد و پس از تصویب به دستگاههای دولتی ابلاغ میشود.
نمایشگاه مد ایران
یکی از اقدامهای حکومت ایران برای کنترل پوشش زنان، برگزاری نمایشگاههایی با عنوان نمایشگاه مد و لباس است که چند سالی است برگزار میشود.
یکی از اقدامهای حکومت ایران برای کنترل پوشش زنان، برگزاری نمایشگاههایی با عنوان نمایشگاه مد و لباس است که چند سالی است برگزار میشود. هرچند در سالهای نخست برگزاری این نمایشگاهها تلاش شد نمونههای خلاقی از پوشش برای زنان ایرانی ارائه شود، اما به مرور این نمایشگاهها به عرصه تحمیل نوعی خاص از پوشش به زنان تبدیل شده است.
هرچند در سالهای نخست برگزاری این نمایشگاهها تلاش شد نمونههای خلاقی از پوشش برای زنان ایرانی ارائه شود، اما به مرور این نمایشگاهها به عرصه تحمیل نوعی خاص از پوشش به زنان تبدیل شده است.
نمایشگاه مد و لباس امسال، از نهم آبان با هدف ایجاد تعامل و همافزایی میان طراحان، تولیدکنندگان و عرضهکنندگان و الگوسازی پوشش اسلامی، فرهنگ و هویت ایرانی، در تهران در حال برگزاری است.
مدیر اجرایی نمایشگاه مد و لباس گفته که کارگاههای آموزشی و نشستهای تخصصی با ارائه مباحث علمی روی نمونههای برگزیده، یکی از بخشهای اصلی نمایشگاه مد و لباس است.
محسن کلانتری همچنین گفته در ایام برگزاری نمایشگاه کارگاههای آموزشی و نشستهای تخصصی با حضور استادان دانشگاهها و صاحبنظران با محوریت موضوعات اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و مسائل میان رشتهای از قبیل جامعهشناسی و روانشناسی برگزار خواهد شد.
قرار است مجلهای از نمونههای ارائه شده به نمایشگاه همراه با تصویر و مشخصات آنها چاپ و منتشر شود.این کتاب در ایام جشنواره به بازدیدکنندگان داده میشود.
ممنوع شدن ورود بانوان به سالن والیبال
با وجود اعتراضهای فراوان، سرانجام ورود بانوان به سالن مسابقه والیبال مردان با دستور حراست وزارت ورزش، تا اطلاع ثانوی ممنوع شد.
در حالی که زنان در فصلهای گذشته بدون هیچ مشکلی وارد سالن مسابقه والیبال مردان در ردههای باشگاهی و ملی میشدند و مسابقات را تماشا میکردند، در هفته دوم لیگ برتر والیبال باشگاههای ایران، مسئولان برگزاری مسابقات اعلام کردند که با اعلام حراست وزارت ورزش و تا اطلاع ثانوی بانوان حق ورود به سالن مسابقه والیبال مردان را ندارند.
در حالی که زنان در فصلهای گذشته بدون هیچ مشکلی وارد سالن مسابقه والیبال مردان در ردههای باشگاهی و ملی میشدند و مسابقات را تماشا میکردند، در هفته دوم لیگ برتر والیبال باشگاههای ایران، مسئولان برگزاری مسابقات اعلام کردند که با اعلام حراست وزارت ورزش و تا اطلاع ثانوی بانوان حق ورود به سالن مسابقه والیبال مردان را ندارند.
اعلام این خبر باعث ناراحتی زنانی شد که در سالن مسابقه حضور داشتند و آنها پس از شنیدن این اطلاعیه به شدت نسبت به مسئولان والیبال واکنش منفی نشان دادند.
نخستین بار چندی پیش و در مسابقه تیمهای ملی والیبال ایران و ژاپن در چهارچوب زیر گروه لیگ جهانی والیبال، ورود زنان به سالن مسابقه ممنوع شد.
ممنوعیت حضور زنان در استادیومها برای تماشای مسابقات فوتبال هم چندسالی است که بحثبرانگیز بوده و اعتراض علاقهمندان ورزش بانوان و فعالان زن را به دنبال داشته است، اما مسئولان نامناسب بودن فضای ورزشگاهها را یکی از دلایل مخالفت با حضور زنان اعلام می کنند.
این موضوع حتی واکنش روحانیون قم را هم به دنبال داشته و جعفر پناهی، فیلمساز ایرانی، درباره آن فیلمی هم ساخته است.
نامه فعالان جنبش زنان به دادستان تهران
جمعی از فعالان جنبش زنان و مادران کمپین یک میلیون امضا، در اعتراض به وضعیت نسرین ستوده، نامهای به دفتر دادستان کل تهران تحویل دادند.
در این نامه که به امضای فعالان جنبش زنان و حامیان آنها رسیده، ضمن ابراز نگرانی از وضعیت نسرین ستوده، از قوه قضائیه درخواست شده تا به خواستههای قانونی او ترتیب اثر بدهد. امضاکنندگان این نامه بر مسئولیت قوه قضائیه نسبت به سلامت خانم ستوده تاکید کردهاند و با اعلام همراهی و همرایی با او، از دادستان کل استان تهران خواستهاند تا با تامین حقوق زندانیان و اهمیت به درخواست آنان، دامنه نابرابری و بیعدالتی را کاهش دهد. آنها دستگاه قضایی را مسئول پیامدهای اعتصاب غذای نسرین ستوده دانستهاند.