منابع ديپلماتيک میگويند قدرتهای بزرگ عضو آژانس بينالمللی انرژی اتمی در صددند قطعنامه تازهای را در شورای حکام عليه ايران که همچنان به غنیسازی اورانيوم ادامه میدهد تصويب کنند.
خبرگزاری فرانسه، امروز چهارشنبه ۲۲ شهريور (۱۲ سپتامبر) گزارش داده است که گروه ۵+۱، شامل آمريکا، چين، روسيه، بريتانيا، فرانسه و آلمان با توجه به افزايش ظرفيت غنیسازی اورانيوم ايران در سايت فردو، در اين قطعنامه “نگرانی جدی” خود را بازتاب دادهاند.
آژانس بينالمللی انرژی اتمی در گزارش اخير خود در پايان ماه اوت اعلام کرد که ايران تعداد سانتريفوژهای خود بهمنظور غنی سازی اورانيوم را در سايت زيرزمينی فردو بيش از دو برابر کرده است. با اين حال اين گزارش افزوده بود که سانتريفوژهای جديد ايران هنوز عملياتی نشدهاند.
تأسيسات فردو در اعماق کوهی در نزديکی شهر مذهبی قم ساخته شده است تا از حملات خارجی احتمالی مصون بماند.
قطعنامه جديد در مورد امتناع ايران از موافقت با بازرسی مناطق مورد نظر آژانس از جمله پايگاه نظامی پارچين نيز موضعگيری خواهد کرد
آژانس در گزارش ماه اوت خود همچنين گفته بود تهران از سال ۲۰۱۰ ميلادی اورانيوم ۱۸۹ کيلوگرمی غنیشده با عيار بالا توليد کرده است.
منابع ديپلماتيک گفتهاند در قطعنامه جديدی که منتشر خواهد شد از تهران خواسته شده است تا بهطور کامل و بدون تأخير با آژانس بينالمللی انرژی اتمی همکاری کند.
اين قطعنامه که روز پنجشنبه به رأی ۳۵ عضو شورای حکام آژانس گذاشته خواهد شد همچنين در مورد امتناع ايران از موافقت با بازرسی مناطق مورد نظر آژانس از جمله پايگاه نظامی پارچين در نزديکی تهران، موضعگيری خواهد کرد.
گزارش ماه اوت آژانس در مورد بازرسی از پايگاه نظامی پارچين آورده بود که پاکسازیهای گسترده اين پايگاه در راه تحقيقات آژانس مانع ايجاد کرده است. آژانس افزوده بود که “بدون تأخير” نيازمند بازرسی از پارچين است.
آژانس بينالمللی انرژی اتمی به ايران مظنون است که در اين پايگاه آزمايشات انفجاری مربوط به برنامه هستهای خود را انجام داده است.
بازديد از پارچين يکی از موارد مورد اختلاف در مذاکرات جمهوری اسلامی و آژانس بينالمللی انرژی اتمی میباشد.
چند ماه پيش تصاوير ماهوارهای از پارچين منتشر شد و اعلام گرديد که ايران در حال پاکسازی مواد هستهای از اين پايگاه است. ايران تاکنون با رد اين موضوع بازديد از پارچين را به دليل آنکه آن را ربطی به برنامه هستهای خود نمیداند نپذيرفته است.
برنامههای هستهای جمهوری اسلامی ايران از سوی کشورهای غربی به ديده ترديد نگريسته میشود. اين کشورها احتمال میدهند که ايران تحت لوای برنامه هستهای صلحآميز در صدد دستيابی به سلاح هستهای است، ادعايی که جمهوری اسلامی آن را رد میکند.