در حالیکه درگيریهای نظامی ميان حکومت سوريه و مخالفان در حلب و دمشق همچنان قربانی میگيرد، مجمع عمومی سازمان ملل در رابطه با بحران سوريه هم حکومت اين کشور و هم شورای امنيت را به دليل ناتوانی خود در مهار خشونتها محکوم کرد. بان کی مون، دبيرکل سازمان ملل در مجمع عمومی اين سازمان قدرتهای بزرگ جهانی را فراخواند تا به اختلافات خود در شورای امنيت بر سر سوريه پايان بخشند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، قطعنامه غيرالزامی مجمع عمومی سازمان ملل شامگاه روز گذشته، جمعه سوم اوت (۱۳ مردادماه)، فردای روز استعفای کوفی عنان، نماينده اين سازمان برای حل بحران سوريه، به تصويب رسيد.
اين قطعنامه که از سوی چند کشور عربی از جمله عربستان سعودی تهيه شده بود با ۱۳۳ رأی موافق، ۱۲ مخالف و ۳۱ ممتنع به تصويب رسيد.
اين قطعنامه حمله توپخانهای به شهرها توسط ارتش سوريه را محکوم ساخته و گفته است “شورای امنيت نتوانست به توافق برسد که مقامات سوری را به تدابير اتخاذ شده مجبور سازد.”
بان کی مون: منافع فوری مردم سوريه بايد بر رقابتها و مبارزه در راه قدرت مقدم شمرده شود
بان کی مون دبيرکل سازمان ملل در سخنانی درگيریهای نظامی سوريه را جنگی غيرمستقيم و “نيابتی” ناميد با بازيگران منطقهای و جهانی که هر دو جبهه را مسلح میکنند.
بان کی مون که به هنگام گشايش نشست عمومی سخن میگفت با اعتقاد به اينکه میشد از اين درگيریها جلوگيری کرد به پيشبينی کارشناسان در ۱۸ ماه پيش اشاره کرد که از “افراطیگری، تروريسم و جنگ غيرمستقيم و نيابتی” گفته بودند. دبيرکل سازمان ملل گفت: “تمامی اين پيشبينیهای وحشتناک تأييد شدند.”
وی گفت: “منافع فوری مردم سوريه بايد بر رقابتها و مبارزه در راه قدرت مقدم شمرده شود.”
روسيه، چين، ايران، ونزوئلا، زيمبابوه، بوليوی، کره شمالی و کوبا از جمله کشورهايی بودند که با اين قطعنامه مخالفت کردند.
روسيه و چين که تاکنون هر قطعنامهای عليه حکومت سوريه در شورای امنيت را وتو کردهاند، با اين قطعنامه نيز مخالفت کردند.
مسکو قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل را “بسيار نگرانکننده” دانسته و آن را در راه “گسترش وضعيت خطرناک سوريه” عنوان کرد.
وزارت امور خارجه روسيه اعلام کرد: “رنج مردم غيرنظامی سوريه همچنان بيشتر میشود و زندگی در حلب، شهر استراتژيک در ۳۵۵ کيلومتری دمشق بر اثر خشونتها تقريبأ فلج شده است.”
وزارت امور خارجه روسيه افزوده است در چنين شرايطی “ما فکر میکنيم بسيار مهم است که به اين خونريزیها و کشتار مردم بیگناه پايان دهيم.”
بشار جعفری، سفير سوريه در سازمان ملل متحد اعلام کرد که او و خانوادهاش تهديد به مرگ شدهاند و اين موضوع به مقامات آمريکايی اطلاع داده شده است.
وی رسانههای عربستان سعودی و قطر را متهم ساخت که سعی دارند وجهه افراد خانواده او را مخدوش سازند.
بشار جعفری قطعنامه مجمع عمومی سازمان ملل را “در راستای منافع اسرائيل” دانست و گفت: “کشورهايی که خواهان برگزاری نشستهايی از سوی هيئتهای بينالمللی هستند تنها میخواهند بر روی اقدامات گروههای تروريستی در سوريه سرپوش بگذارند.”
سوزان رايس، نماينده آمريکا در سازمان ملل نيز اين قطعنامه را |پيامی قوی” در پشتيبانی از مردم سوريه خواند و گفت: “اکثريت اعضای سازمان ملل از مردم سوريه برای دستيابی به خواستههايشان حمايت میکنند.”
در همين حال گزارش میرسد که ارتش سوريه محلههايی از حلب و دمشق را بمباران کرده است.
سازمان ديدهبان حقوق بشر سوريه گفته است با وجودی که در درگيریهای روز گذشته ۷۰ نفر، شامل ۳۵ غيرنظامی، ۱۶ شورشی و ۱۹ تن از نيروهای ارتش، کشته شدند با اين حال هزاران نفر در تارتوس، ادلب، درعا، حما و حلب دست به راهپيمايی زده و خواهان “اعدام بشار اسد” شدند. آنها فرياد میزدند: “ما آزادی و صلح میخواهيم.”
به گفته مخالفان حکومت سوريه از آغاز اعتراضات مردمی در اين کشور از ماه مارس ۲۰۱۱ تاکنون ۲۰ هزار نفر کشته شدهاند.