مدتی است که تعدادی از نمایندگان مجلس ایران به دنبال تصویب طرح‌هایی برای بازگرداندن فرزندان و اقوام درجه‌یک مسوولان کشور به ایران هستند. یکی از این طرح‌ها طرح  ممنوعیت تحصیل فرزندان مسوولان در خارج از کشور است. حسین نقوی حسینی، نماینده مجلس ایران گفته: «برای رأی نیاوردن طرح بازگشت خانواده مسئولان از خارج کشور قطعا لابی‌گری می‌شود، اما امیدواریم نمایندگان به منافع ملی فکر کنند و به این طرح رأی بدهند چون این موضوع جناحی، سیاسی، حزبی و گروهی نیست.»

مدتی پیش، محمد مصدق معاون حقوقی قوه قضاییه در مجلس از نمایندگان خواسته بود طرحی برای تصویب در صحن مجلس ارائه دهند تا بر اساس آن فرزندان مسوولان نظام مجاز به تحصیل در خارج از کشور نباشند.

حسن نوروزی، سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس هم گفته بود: «معتقدم تحت هیچ شرایطی نباید فرزندان مسوولان نظام در کشورهای امپریالیستی به‌ ویژه آمریکا، انگلیس و کانادا تحصیل یا زندگی کنند، چراکه مسئولان این کشورها با جمهوری اسلامی در عناد هستند.»

او گفته بود طرح ممنوعیت به‌کارگیری دوتابعیتی‌ها در پست‌های محرمانه و سری نیز در دستور کار کمیسیون حقوقی و قضایی است که ممنوعیت تحصیل فرزندان مسوولان در خارج از کشور هم به‌ عنوان یک تبصره به این طرح الحاق خواهد شد. بر اساس این طرح، تحصیل و زندگی فرزندان مقامات در خارج از کشور ممنوع است و در غیر این صورت، پدران آنها باید از سمت‌شان کنار روند.

طرح دیگری با عنوان «الزام بازگشت اعضای خانواده مسوولان به کشور» هم سوی نمایندگان اصولگرا ارائه شده و به امضای ۴۰ نماینده مجلس رسیده است. در ماده‌واحده این طرح ذکر شده است اعضای درجه‌یک خانواده مسئولان کشور از جمله سیاسی و حرفه‌ای اعم از همسر و فرزندان باید به داخل کشور برگردند، در غیر این صورت سه ماه پس از تصویب این قانون، اگر این اتفاق نیفتاد، آن مسئول باید از سمت خود استعفا دهد.

حسن نقوی حسینی گفته این طرح حامیان زیادی در مجلس دارد. او گفته زمانی که اعضای خانواده مسئولان نظام در خارج از کشور هستند مورد طمع قرار می‌گیرند و سرویس‌ها به سراغ آنها می‌روند و برایشان مشکلاتی درست می‌کنند که این موارد به‌ پای نظام نوشته می‌شود و تخریب علیه نظام است. او به امکان جاسوسی و نفوذ هم اشاره کرده است.

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی گفته: «حضور خانواده مسوولان در خارج از کشور موجب بی‌اعتمادی مردم هم می‌شود. مردم زمانی که می‌بینند خانواده وزرا، استانداران و مدیران ارشد در خارج از کشور زندگی می‌کنند، اعتمادشان به مدیریت نظام خدشه‌دار و لطمه‌های شدیدی به این اعتماد وارد می‌شود.

برخی از مقام‌های جمهوری اسلامی در خارج از کشور درس خوانده‌اند. فرزندان آنها هم در خارج از ایران تحصیل کرده و بعضی از آنها هنوز در کشورهای خارجی زندگی می‌کنند که تصاویر زندگی آنها هرازگاهی در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی منتشر می‌شود.

وزارت امور خارجه ایران در دوران ریاست‌جمهوری محمود احمدی‌نژاد تحصیل فرزندان سفرای ایران در کشورهای اروپایی از جمله بریتانیا را ممنوع کرد. بعدها تعدادی از نمایندگان از کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس برای رفع تبعیض تحصیل فرزندان مقامات و سایر افراد جامعه در خارج از کشور درخواست کردند.

گفته می‌شود وزارت اطلاعات به داماد غلامعلی حدادعادل به دلیل اینکه در ژاپن و به نحوی در آمریکا تحصیل کرده بود و فرزندش هم در خارج از کشور متولد شده بود و سیتیزن بودند، تاییدیه برای اینکه پستی دریافت کنند، نداده است.