به گفته عضو کمیسیون اجتماعی مجلس، در یک سال گذشته نه تنها از شمار جمعیت حاشیه‌نشین ایران کاسته نشد بلکه یک میلیون تن به حاشیه‌نشیان اضافه شد.

عکس: آرشیو

علی کرد نماینده خاش و میرجاوه در مجلس شورای اسلامی به خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا) گفت که دولت در سال ۹۷ توفیق چندانی در مدیریت و کنترل «معضل حاشیه‌نشینی» نداشته است.

به گفته او جمعیت حاشیه‌نشیان در یک سال گذشته حدود یک میلیون تن افزایش یافته است.

این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی «گرانی» و «افزایش قیمت مسکن» را موجب افزایش یک میلیون نفری جمعیت حاشیه‌نشینان دانست.

براساس اعلام منابع رسمی میانگین قیمت مسکن در یکسال گذشته حدود ۶۶ درصد افزایش یافت.

مرکز آمار جمهوری اسلامی نیز نرخ تورم رسمی در اسفند ۱۳۹۷ را ۲۷ درصد اعلام کرد. با این حال کارشناسان اقتصادی مستقل و فعالان کارگری نرخ تورم واقعی را حداقل نزدیک به دو برابر نرخ تورم رسمی اعلام شده می‌دانند.

گزارش مرکز آمار نیز از نرخ تورم نقطه به نقطه که بیانگر تفاوت قیمت کالا و خدمات در اسفند ۱۳۹۷ به اسفند ۱۳۹۶ است را ۴۷,۵ درصد اعلام کرد.

به گفته وحید شقاقی، مدرس اقتصاد در ایران، افزایش قیمت کالاها، به ویژه کالاهای ضروری، در یکسال گذشته قدرت خرید مزدبگیران را نزدیک به ۸۰ درصد کاهش داد.

به رغم کاهش قدرت خرید مزدبگیران دولت اما با افزایش دستمزدها براساس نرخ تورم واقعی و سبد معیشت مخالفت کرد.

کمیته مزد شورای عالی کار که از نمایندگان دولت، تشکل‌های کارفرمایی و کارگری همسو با دولت تشکیل شده است، همزمان با رایزنی برای تعیین حداقل دستمزد ۱۳۹۸، هزینه سبد معیشت را ۳ میلیون و ۷۶۰ هزار تومان برآورد کرد.

با این حال شورای عالی کار حداقل دستمزد برای سال ۱۳۹۸ را یک میلیون و ۵۱۶ هزار تومان تعیین کرد که کمتر از ۵۰ درصد سبد معیشت است.

 جمعیت حاشیه‌نشین: ۱۳ میلیون

نماینده خاش و میرجاوه در مجلس شورای اسلامی جمعیت حاشیه‌نشین در ایران را ۱۳ میلیون تن اعلام کرده است. پیشتر عباس آخوندی وزیر سابق راه و شهرسازی گفته بود که نزدیک به ۱۹ میلیون تن در ایران حاشیه‌نشین یا بد مسکن هستند.

دولت جمهوری اسلامی دو سال قبل در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۹۶ وعده کرد که با اجرای طرح مسکن اجتماعی، هزینه مسکن برای مزدبگیران را کاهش می‌دهد.

به رغم گذشت نزدیک به دو سال از اجرای رسمی این طرح، تا به حال نتوانسته تاثیری در کاهش قیمت مسکن و یا نرخ اجاره‌بهاء داشته باشد.

براساس اعلام منابع رسمی متوسط نرخ اجاره‌بهاء در سال گذشته حدود ۲۰ درصد افزایش یافته است. مستاجران اما نرخ رشد اجاره بهاء را بیشتر از میزان اعلام شده می‌دانند.

افزایش نرخ اجاره‌بهاء و کاهش سطح واقعی دستمزدها در سال گذشته موجب کوچ اجباری مزدبگیران به خانه‌های کوچک‌تر و یا مناطق حاشیه‌نشین کرد.

حسام‌الدین عقبایی نایب رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران سال هم گذشته گفته بود که افزایش قیمت مسکن باعث کوچ اجباری مزدبگیران به مناطق حاشیه‌ای شده است.

علی کرد متاسفانه عدم زیرساخت های مناسب در روستاها و شهرهای مرزی و مناطق محروم را از دلایل افزایش مهاجرت به کلانشهرها و حاشیه نشینی دانسته و گفته که «نیاز است مجلس و دولت با تامین زیرساخت ها ماندگاری مردم در روستایی و مناطق محروم را افزایش دهد».

به گفته او سکونتگاه های غیررسمی از امکانات بهداشتی، آموزشی و رفاهی مناسب برخوردار نیستند و انواع آسیب های اجتماعی و فرهنگی مردم این مناطق را تهدید می کند.


در همین زمینه: