همزمان با اعلام حمايت کميسيون امور بينالمللی مجلس نمايندگان افغانستان از توافقنامه استراتژيک با آمريکا، شورای سراسری علما و روحانيان افغانستان هرگونه مداخله خارجی در امور اين کشور را محکوم کرد.
سيد اسحاق گيلانی، عضو کميسيون امور بينالمللی مجلس نمايندگان افغانستان امروز شنبه ۲۳ ارديبهشتماه، گفت اين کميسيون توافقنامه استراتژيک با آمريکا را تأييد کرده است و بهزودی در نشست عمومی آن را ابلاغ خواهد کرد.
وی گفت: “اين سند مشکل جدی ندارد اما بعضی موارد است که برای در نظرگرفتن در توافقنامه امنيتی که قرار است تا يک سال ديگر با آمريکا امضا شود، ارايه میشود اما ما اميدوار هستيم که اعضای مجلس نيز آن را تصويب کنند.”
همچنين دفتر رياست جمهوری افغانستان در اطلاعيهای اعلام کرد که اعضای شورای سراسری علما و روحانيان اين کشور با حامد کرزی، رئيس جمهوری افغانستان ديدار کردهاند.
اعضای شورا در ديدار با رئيس جمهور افغانستان طی قطعنامهای نسبت به مداخله کشورهای خارجی در امور افغانستان هشدار دادهاند.
اين شورا بدون اشاره به نام کشور خاصی تأکيد کرده است “افغانستان همانطور که حاکميت آمريکا را نمیپذيرد هرگونه مداخله کشورهای ديگر در امور خود را نمیپذيرد و آن را محکوم میکند.”
شورای سراسری علما و روحانيان افغانستان: افغانستان همانطور که حاکميت آمريکا را نمیپذيرد هرگونه مداخله کشورهای ديگر در امور خود را نمیپذيرد و آن را محکوم میکند
بهنظر میرسد اشاره شورای سراسری علما و روحانيان افغانستان به اظهارات جنجالی هفته پيش ابوالفضل ظهرهوند، سفير ايران در کابل است که ضمن ابراز نگرانی از امضای توافقنامه استراتژيک افغانستان با آمريکا، از رئيس مجلس سنای افغانستان خواسته بود که مجلس اين سند را تصويب نکند.
ظهرهوند گفته بود در صورتی که اين پيمان از سوی شورای ملی افغانستان تصويب شود اين کشور دچار مشکل خواهد شد و ايران مهاجران افغان را اخراج خواهد کرد.
اين گفتههای سفير ايران واکنش تند مجلس نمايندگان افغانستان را برانگيخت و شماری از نمايندگان آن را “مداخله صريح” در امور داخلی اين کشور خواندند و مشاور امنيت ملی رئيس جمهور افغانستان نيز با رد اين ابراز نگرانی، سياست ايران را ناکام خواند.
اما واکنشهای داخلی به اظهارات سفير ايران و ابراز نگرانی وزارت امور خارجه اين کشور در مورد امضای سند راهبردی بلندمدت افغانستان با آمريکا، از سوی رسانههای افغانستان، باعث افزايش تنش ميان دو کشور شد و ايران کاردار سفارت افغانستان در تهران را به نشانه اعتراض احضار کرد.
توافقنامه استراتژيک ميان افغانستان و آمريکا ۱۳ ارديبهشتماه از سوی باراک اوباما، رئيس جمهوری آمريکا و حامد کرزی، رئيس جمهوری افغانستان در ارگ رياست جمهوری اين کشور در کابل به امضا رسيد.