“رژیم ایران از سال ۲۰۰۹ تاکنون بیش از ۲۹۰ روزنامهنگار را دستگیر کرده است. آنان به حبسهایی بین شش ماه تا شش سال محکوم شدهاند.” این یکی از فرازهای گزارش آسیه امینی، روزنامهنگار، شاعر و فعال حقوق زنان به کنفرانس “صداهای جدید – آزادی رسانه در خدمت دگرگونی اجتماعی” در تونس بود.
به گزارش زمانه، این کنفرانس در روز سوم ماه مه (۱۴ اردیبهشت) آغاز شده و تا پنجم ماه مه ادامه دارد. کنفرانس به دعوت یونسکو، نهاد فرهنگی سازمان ملل متحد، و دولت تونس برگزار شده است.
روز شروع کنفرانس مصادف بود با “روز آزادی رسانه”. سوم ماه مه در سال ۱۹۹۷ از طرف سازمان ملل بهعنوان روز آزادی رسانه برگزیده شد و در اين روز هر ساله مراسمی برای گرامیداشت آزادی اطلاعرسانی و تلاش رسانههای آزادیخواه برگزار میشود.
آسيه امينی (وسط) در کنفرانس “صداهای جدید – آزادی رسانه در خدمت دگرگونی اجتماعی”
در کنفرانس “صداهای جدید” در تونس حدود ۷۰۰ تن روزنامهنگار، بلاگر و فعال جنبشهای مدنی شرکت کردهاند.
حدود نیمی از آنان از تونس هستند و بقیه از ۸۸ کشور دیگر. آرین دِ وُلف، مدیر رادیو زمانه، که در این کنفرانس شرکت کرده است در توصیف آن میگوید: “شرکت در چنین کنفرانسی احساس خوبی برمیانگیزد، از این نظر که به روشنی دیده میشود که چه اراده قویای شکل گرفته تا در ایران، کشورهای عربی و هر جای دیگر مردم به آزادی بیان دست یابند. روند نیرومندی آغاز شده برای اینکه رسانهها از کنترل دولتها خارج شوند و در اختیار مردم قرار گیرند.”
مدیر رادیو زمانه میافزايد: “برای ما هم شرکت در این کنفرانس فرصتی بود تا با رسانههایی نظیر «زمانه» آشنایی بیشتری پیدا کنیم. ایران و تلاش روزنامهنگاران آن برای دستیابی به آزادی از موضوعهای جالب همه گفتوگوها در چنین کنفرانسی است.”
آرین دِ وُلف، مدیر رادیو زمانه: ایران و تلاش روزنامهنگاران آن برای دستیابی به آزادی از موضوعهای جالب همه گفتوگوها در چنین کنفرانسی است
در نخستین جلسه عمومی بحث در کنفرانس در روز جمعه، چهارم مه، بهطور مشخص موضوع ایران مطرح بود.
آسیه امینی، که از طرف رادیو زمانه، در این بحث شرکت داشت، گفتار خود را با یاد روزنامهنگاران شجاع ایران که اکنون طبق خبرهای منتشرشده، ۳۰ تن از آنان در زندان به سر میبرند، آغاز کرد و تصویرهایی از تجربههای روزنامهنگاران و فعالان مدنی ایرانی در نبرد برای آزادی را با شرکتکنندگان در کنفرانس در میان گذاشت.
دیگر شرکتکنندگان در بحث، در مورد “نقش رسانهها در دگرگونی اجتماعی” نیز هر یک به تجربیاتی از کشورهای دیگر اشاره کردند.
عمر بلوچی، روزنامهنگار از الجزایر، به خطری که جریان اسلامگرا برای آزادی بیان دارد اشاره کرد و گفت که تحولات اخیر در کشورهای عربی هنوز نتوانسته است به کنترل اقتدارگرایان بر رسانهها پایان دهد.
مؤید احمد، از شبکه الجزیره، بر نقش رسانههای جدید تأکید کرد و گفت که رسانههای جدید امکانهای تازه را برای آزادی بیان پدید آوردهاند و در این شرایط موضوع آزادی پس از بیان اهمیت ویژهای پیدا میکند.
ویوین والت، از مجله “تایم” (آمریکا)، یکی دیگر از شرکتکنندگان در بحث عمومی آغازین کنفرانس، ضمن تأکید بر اهمیت رسانههای جدید گفت که روزنامهنگاران نباید فراموش کنند که محل اصلی تهیه گزارش و خبر خیابان و عرصههای کار و زندگی و مبارزه است، نه دنیای به اصطلاح مجازی اینترنت.
در کنفرانس تونس در مورد مسائل دیگری از قبیل اخلاق روزنامهنگاری، نوآوری در خبررسانی، و شفافیت در گزارشدهی بحث میشود.
توکل کرمان، برنده جایزه صلح نوبل از یمن، و عینالله فتحاللهیف، برنده امسال جایزه آزادی بیان از آذربایجان، از جمله شخصیتهای شرکتکننده در این کنفرانس هستند.
عکس اصلی خبر: آسيه امينی بههنگام سخنرانی در کنفرانس تونس