سخنگوی کاترين اشتون، مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا در حالی از برگزاری مذاکرات هسته‌ای در استانبول خبر داده که رجب طيب اردوغان، نخست‌وزير ترکيه ميزبانی اين کشور را برای گفت‌وگوهای ايران و گروه ۱+۵ تأييد نکرد.

روزنامه تودی زمان چاپ ترکيه نوشت: “رجب طيب اردوغان روز يکشنبه (۲۰ فروردين ۱۳۹۱) اعلام کرد ترکيه هيچ‌گونه تأييد رسمی از سوی تهران يا دولت‌های غربی درباره اينکه استانبول مکان مذاکرات ايران و گروه ۱+۵ باشد، دريافت نکرده است.”

خبرگزاری رويترز پيشتر به نقل از سخنگوی کاترين اشتون گزارش داده بود: “قدرت‌های جهانی توافق کردند دور بعدی مذاکرات هسته‌ای با ايران در تاريخ ۱۴ آوريل (۲۶ فروردين) در استانبول برگزار شود.”
قدرت‌های جهانی مذاکره کننده با ايران شامل ايالات متحده، روسيه، چين، فرانسه، بريتانيا و آلمان هستند.

محمود احمدی‌نژاد: ايران در گذشته پيشنهادهای خوبی برای مشارکت ساير کشورها در غنی‌سازی، فروش سوخت ۲۰ درصد و تکميل نيروگاه‌ها ارائه کرد که غربی‌ها آن‌ها را نپذيرفتند و انگيزه‌ای برای حل موضوع هسته‌ای ايران از خود نشان ندادند

در همين حال خبرگزاری فارس به نقل از “منابع مطلع در تهران” که نامشان فاش نشده، نوشت: “با توجه به زمان کم باقی مانده تا روز ۲۶ فروردين (زمان توافق شده برای مذاکرات) و ضرورت آمادگی ميزبان برای انجام مواردی همچون آمادگی کشور ميزبان، رعايت پروتکل‌های ديپلماتيک، هماهنگی‌های امنيتی و همچنين تشريفات صدور ويزا، مکان مذاکرات بايد هر چه زودتر نهايی شود و زمان زيادی برای اين کار وجود ندارد.”

در يک هفته گذشته روابط تهران و آنکارا بر سر سوريه دچار تنش شد و بر پايه همين اختلافات، ايران گفته بود مايل است مذاکرات اتمی در کشوری غير از ترکيه برگزار شود. عراق، چين، سوريه و قزاقستان به عنوان کشورهای ميزبان اين مذاکرات مطرح شده بودند.

در همين حال و در آستانه برگزاری مذاکرات هسته‌ای با ايران، ديپلمات‌های آمريکايی می‌گويند ايالات متحده آمريکا و متحدان غربی‌ آن در جريان مذاکرات پيش روی با ايران بر سر برنامه‌های هسته‌ای اين کشور از تهران خواهند خواست بلافاصله تأسيسات هسته‌ای فردو را که در ميان کوه‌ها و زيرزمين ساخته شده‌است، تعطيل کند.

نشريه نيويورک تايمز به نقل از اين ديپلمات‌ها نوشته‌ است، دولت اوباما و متحدان اروپايی او همچنين خواستار توقف غنی سازی سوخت اورانيوم و انتقال ذخيره‌های موجود سوخت هسته‌ای به خارج از مرزهای ايران خواهند بود.

به گفته ديپلمات‌ها بحث هر گونه توافق با ايران بر سر نگهداری سوخت هسته‌ای ۲۰ درصد غنی شده منتفی است چرا که اين سوخت می‌تواند در توليد بمب‌های اتمی به کار گرفته شود.

اما فريدون عباسی، رئيس سازمان انرژی اتمی ايران درخواست گروه ۱+۵ از تهران برای تعليق فعاليت سايت فردو و توقف غنی سازی ۲۰ درصدی را “غيرمنطقی” خوانده و گفته است ايران فردو را تعطيل نمی‌کند.

محمود احمدی‌نژاد، رئيس‌جمهور ايران نيز در ديدار با يوکيوها توياما نخست‌وزير پيشين ژاپن گفت: “ايران، امروز نيز آماده مذاکره بوده و از هر پيشنهادی که در جهت همکاری باشد، استقبال می‌کند.”
به گفته احمدی‌نژاد “گروه‌های مذاکره کننده، همواره به طور يک‌طرفه از ايران مطالبات دارند در صورتی که ما معتقديم مذاکرات بايد دو طرفه باشد.”

رئيس‌جمهور ايران افزود: “ايران در گذشته پيشنهادهای خوبی برای مشارکت ساير کشورها در غنی‌سازی، فروش سوخت ۲۰ درصد و تکميل نيروگاه‌ها ارائه کرد که غربی‌ها آن‌ها را نپذيرفتند و انگيزه‌ای برای حل موضوع هسته‌ای ايران از خود نشان ندادند.”

به گفته احمدی‌نژاد، ايران برای مذاکرات پيش‌رو هسته‌ای “پيشنهادهای عملی” دارد.

آخرين دور مذاکرات ميان ايران و گروه ۱+۵ ژانويه ۲۰۱۱ در استانبول برگزار شد که نتيجه خاصی به دنبال نداشت. دور پيشتر مذاکرات نيز اواخر سال ۲۰۱۰ در ژنو برگزار شده بود.

اسرائيل و برخی از مقامات غربی نگرانند ايران در حال توسعه سلاح هسته‌ای است، اما تهران می‌گويد برنامه اتمی‌اش دارای مقاصد صلح آميز است.