سازمان برنامه و بودجه و وزارت کار ایران مرحله دوم بسته پرداخت کمک جبرانی و حمایت غذایی از گروه‌های کم‌درآمد جامعه را اعلام کردند در حالی که در سوی دیگر دولت با افزایش دستمزد کارگران مخالفت می‌کند و جلسه شورای عالی کار در این‌باره هنوز به نتیجه‌ای نرسیده است.

حداقل دستمزد کارگران در سال‌ جاری یک میلیون و ۱۱۶ هزار تومان تعیین شده است
حداقل دستمزد کارگران در سال‌ جاری یک میلیون و ۱۱۶ هزار تومان تعیین شده است

براساس بسته حمایتی دولت خانوارهای با درآمد ماهانه کمتر از ۳ میلیون تومان از جمله گروه‌های کارگران ساختمانی، قالی‌بافان و شاغلان صنایع دستی، مشاغل آزاد و خویش‌فرمایان و رانندگان بین‌شهری و درون‌شهری، زنبورداران، کارگران باربر و شاغلین کارهای خانگی مشمول این حمایت می‌شوند.

درخواست سایر خانوارهایی که کمتر از ۳ میلیون تومان درآمد ماهانه دارند پس از بررسی توسط «کمیته امداد امام خمینی» و سازمان بهزیستی کشور پذیرفته می‌شود.

وزارت کار موظف شده تا با استفاده از اطلاعات این دو سازمان به‌درخواست کتبی اشخاص و حساب‌های بانکی مربوط رسیدگی و کمک‌های حمایتی را پرداخت کند.

سهم ریالی سبد حمایت غذایی در مرحله نخست برای هر خانوار یک‌نفره حدود ۱۵۰ هزار تومان، برای یک خانوار دو نفره ۲۰۰ هزار تومان، برای یک خانوار سه ‌نفره حدود ۲۵۰ هزار تومان، برای یک خانوار چهارنفره ۳۰۰ هزار تومان و برای یک خانوار ۵ نفره و بیشتر ۳۵۰ هزار تومان خواهد بود.

محمد شریعتمداری، وزیرکار گفته که سبدهای حمایتی دولت حدود نیمی از جمعیت کشور را تحت پوشش قرار می‌دهد.

به‌گفته شریعتمداری، افرادی در این طرح در اولویت قرار دارند که تحت پوشش نهادهای حمایتی مانند کمیته امداد، بهزیستی و افراد پشت نوبتی این سازمان‌ها بوده و در مرحله اول طرح، بسته حمایتی خود را دریافت کردند.

شریعتمداری مرحله دوم بسته حمایتی را شامل اقشاری دانست که حقوق ثابت می‌گیرند و به نوعی پرداخت‌هایشان متکی به دولت است.

در مرحله سوم نیز کارگران ساختمانی و اقشار آسیب‌پذیری که حداقل دستمزد را می‌گیرند در نظر گرفته شده‌اند.

دولت با هدف جبران کاهش قدرت خرید مردم، پس از جهش‌های تورمی و شوک ارزیِ سال ۹۷ مبلغ ۹ هزار میلیارد تومان اختصاص داد.

دولت در حالی از اجرای سبد حمایتی می‌گوید که نرخ افزایشی بسیاری از کالاهای اساسی از سال گذشته تاکنون بیشتر از نرخ تورم است و هنوز حداقل دستمزد کارگران افزایش نیافته است.

پس از مدت‌ها انتظار کارگران، سرانجام سه‌شنبه ۲۲ آبان شورای عالی کار تشکیل جلسه داد اما در این جلسه تنها مقرر شد که کمیته دستمزد کانون عالی شوراهای اسلامی کار بار دیگر تشکیل و محاسبات شهریورماه سال جاری به‌روزرسانی شود.

۱۹ شهریورماه، کمیته‌ سه‌جانبه‌ دستمزد بر لزوم ترمیم ۸۰۰ هزار تومانی مزد تأکید کرده بود.

شورای عالی کار از زمان اعلام توافق نمایندگان تشکل‌های کارگری زرد، کارفرمایان و دولت در کمیته دستمزد، از تشکیل جلسه سر باز می‌زد.

فعالان کارگری مشخصاً خواستار بازنگری در حداقل دستمزد هستند. بر اساس مصوبه شورای عالی کار، حداقل دستمزد کارگران در سال‌ جاری یک میلیون و ۱۱۶ هزار تومان تعیین شده است، رقمی معادل کمتر از نصف خط فقر برآورد شده توسط نهادهای غیردولتی. اسفند سال گذشته همزمان با نشست شورای عالی کار برای تعیین حداقل دستمزد، تشکل‌های کارگری مستقل در ایران خواستار تعیین حداقل دستمزد ۵ میلیون تومان شدند. این خواسته بر اساس هزینه معیشت خانوارهای ۳,۳ نفره برآورد شده بود.

با در نظر گرفتن بحران اقتصادی و تورم شدید در ایران که از آغاز سال جاری بیشتر شده، قدرت خرید کارگران نیز به همان میزان کاهش یافته و خانواده‌های کارگری را بیش از پیش در فشار قرار داده است. برپایه گزارش نهادهای دولتی قدرت خرید کارگران از آغاز سال جاری حدود ۸۰ درصد کاهش یافته در حالی که فعالان کارگری می‌گویند قدرت خرید کارگران ۹۰ درصد کاهش یافته است.

بیشتر بخوانید: