فری بیکن به نقل از منابعی که در اختیار دارد و نام آنها را هم فاش نکرده گزارش داده که دولت ترامپ قصد دارد با تخصیص امتیازاتی به جمهوری اسلامی از جمله حفظ اتصال ایران به سوئیفت از فشار تحریمهای اقتصادی بکاهد. در این گزارش ادعا شده که برخی از کارمندان وزارت خارجه آمریکا که همچنان از سیاست اوباما و سیاست تیلرسون حمایت میکنند، و خواهان حفظ برجاماند موفق شدهاند نظر مساعد پمپئو برای در نظر گرفتن برخی تسهیلات برای ایران را جلب کنند. همزمان دولت روحانی هم اعلام کرده درباره نفوذ ایران در خاورمیانه با اتحادیه اروپا وارد گفت وگو شده است.
سامانه سوئیفت بخش عمدهای از تراکنشهای مالی بین کشورهای جهان را به عهده دارد. پیش از توافق هستهای، ایالت متحده آمریکا در سال ۲۰۱۲ در چارچوب تحریمهای اقتصادی علیه ایران سبب شد که سامانه سوئیفت ایران را از دسترسی به تراکنشهای مالی این سامانه محروم کند و به این ترتیب کشورهای طرف معامله با جمهوری اسلامی حتی اگر میخواستند نمیتوانستند طلب ایران را به حسابهای بانکی در ایران واریز کنند. دو هفته قبل استیو منوچین، وزیر خزانهداری آمریکا در سفرش به اورشلیم (بیتالمقدس) گفته بود که دولت ترامپ در حال مذاکره با سامانه سوئیفت مستقر در بلژیک است که دسترسی ایران به این سامانه را قطع کند.
همزمان با اعلام معافیت هشت کشور، از جمله چین، کره جنوبی و هند از تحریم نفتی ایران، فریبیکن به نقل از منابعی که نام آنها را اعلام نکرده گزارش داده که مقامات بلندپایهای در وزارت خارجه آمریکا مایک پمپئو، وزیر خارجه را متقاعد کردهاند که دسترسی ایران به سوئیفت قطع نشود.
فریبیکن به نقل از همان منابع ادعا میکند که دولت ترامپ تحت فشار متحدان اروپاییاش، ناگزیر شده برای برخی کشورها معافیتهایی از تحریم نفتی ایران در نظر بگیرد و اتصال ایران به سوئیفت را هم برای انجام تراکنشهای مالی و وایز پول نفت به حساب بانک مرکزی ایران برقرار نگه دارد. این تسهیلات سبب شده که در کاخ سفید بر سر سیاست راهبردی در مقابله با نفوذ جمهوری اسلامی در خاورمیانه، دودستگی و اختلاف پیش بیاید. جان بولتون، مشاور امنیت ملی ترامپ با این تسهیلات مخالف است. برخی از نمایندگان کنگره هم با اتصال ایران به سوئیفت مخالفت کردهاند.
فریبیکن مینویسند، نمایندگان کنگره میگویند برخی از کارکنان دولت ترامپ گفته بودند اگر صدور نفت ایران به صفر برسد، اتصال ایران به سوئیفت دیگر چندان مهم نیست، در حالیکه اکنون مشخص شده کشورهایی شامل معافیت از تحریم نفتی ایران شدهاند.
بلومبرگ گزارش داده که هشت کشوری که شامل معافیت از تحریم نفتی ایران شدهاند تعهد دادهاند که از میزان صدور نفت خود از ایران به تدریج بکاهند. در این گزارش هدف از این معافیتها، ثبات بازار نفت و جلوگیری از افزایش قیمت بنزین عنوان شده است.
با حفظ اتصال ایران به سوئیفت، ساز و کار ویژهای که اتحادیه اروپا برای حفظ معاملاتش با ایران در نظر گرفته، کارکرد خود را تا اطلاع ثانوی از دست میدهد. پیش از این وزیر خارجه آلمان گفته بود ممکن است بتوان «ساز و کار ویژه» را به عنوان بدیلی برای سوئیفت به کار گرفت. حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی روز گذشته (پنجشنبه) در مقالهای که در فاینشنال تایمز منتشر شده بود، گفته بود که دولت او درباره مسائل منطقهای گفتوگوهایی را با اتحادیه اروپا آغاز کرده است.
بیشتر بخوانید: