فريده خلعتبری نويسنده کتاب کودک و نوجوان از ايرادهای غيرکارشناسانه وزارت ارشاد به کتابهايش سخن گفت چون؛ زيبا بودن چهره ماه، آويزان بودن لباس دختر سه ساله بر روی بند رخت، زن بودن عزرائيل و غيره سخن گفت.
فريده خلعتبری نويسنده کتاب کودک و نوجوان و مدير نشر شباويز که کتابهای بسياری از وی به دليل سازوکارهای اشتباه و واهی اداره کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هرگز منتشر نشدند، امروز دوشنبه ۱۵ اسفندماه در گفتوگو با خبرگزاری کار ايران (ايلنا) گفت: “بايد با نگاهی کودکانه و نه با ابهامهای ذهنی و سوءتفاهمهای دنيای بزرگسالان به کتاب کودک نظارت کرد.”
وی افزود: “کارشناسان اداره کتاب وزارت ارشاد در آغاز از تصوير چهره زيبای ماه کتاب “يک شب مهتابی” ايراد گرفتند پس از مدتی اعلام کردند بايد تمام تصاوير اين کتاب را جايگزين کنيد. چطور میتوانم ديدگاههای هيأت نظارت را به تصويرگرم تحميل کنم.”
مدير نشر شباويز يکی از ايرادهای اداره کتاب وزارت ارشاد را تصوير لباس آويزان دختر سه ساله بر بند رخت کتاب “الميرا” اعلام کرد و گفت: “اين کتاب، روايتگر دختری سه ساله و بيماری است که با وجود مراقبتهای پدر و مادرش در پايان، زندگی را ترک کرده است.”
فريده خلعتبری: گفتند “چرا فرشتهها را اينشکلی کشيدهايد؟ فرشتهها اين شکلی نيستند”؛ مگر کسی فرشتهها را ديده؟ همين فرشتهها جايزه جهانی نوما را از آن خود کردند
خلعتبری به ايرادهای وارد شده به کتاب “کيميا” اشاره کرد و افزود: “در مورد اين کتاب به من گفتند که چرا به عزرائيل، جنسيت مؤنث دادهايد؟ در پاسخ گفتم که اين کار، مورد پسند کودکان است. مثل اين است که بگوييم چرا به خورشيد جنسيت مؤنث و به ماه، جنسيت مذکر دادهايم.”
وی به يک مجموعه چهار جلدی اشاره کرد که دو جلد دوم آن به نامهای “فرشته بازيگوش” و “جشن تولد فرشته من” اجازه نشر نگرفتند.
به گفته خلعتبری، “مشکل اين دو کتاب آن بود که گفتند: «چرا فرشتهها را اينشکلی کشيدهايد؟ فرشتهها اين شکلی نيستند»؛ مگر کسی فرشتهها را ديده؟ همين فرشتهها جايزه جهانی نوما را از آن خود کردند و با اين که در دو جلد نخست هم بودند مشکلی برای انتشار نداشتند.”
وی همچنين به کتاب “دهکده احمقها” اشاره کرد که نتوانست مجوز نشر بگيرد. روايتگر اهالی دو دهکده که هر کدام خود را از اهالی دهکده ديگر زيباتر میدانند و بر سر اين ادعا با يکديگر میجنگند. اما در پايان متوجه میشوند که همه با هم شبيه هستند.
به گفته اين ناشر، “بر اساس قانون، بايد نسخه نهايی را برای دريافت مجوز به اداره کتاب بفرستيم، بدون آنکه از نظر نهايی هيأت نظارت مربوطه آگاه باشيم. اين در حالی است که هزينههای برخی از کتابهايم که اجازه نشر نگرفته اند به دو ميليارد تومان رسيده است.”
مدير و صاحب امتياز انتشارات شباويز که پيشتر، جايزه افقهای تازه سال ۲۰۱۲ بولونيای ايتاليا را برای چهارمين بار بهدست آورده بود چندی پيش، به دليل بدقولیهای معاون وزير ارشاد در امور فرهنگی به منظور دريافت کمکهای مالی برای رفتن به مراسم دريافت جايزهاش دچار مشکل مالی شد.
اگر چه انتشارت شباويز در طول سالهای اخير بيشترين آمار جوايز بينالمللی را در بخش کتاب کودک از آن خود کرده است اما چندان مورد اقبال و پشتيبانی مسئولان دولتی قرار نگرفته و شايد بتوان گفت که نام شباويز در خارج از مرزهای ايران شناخته شدهتر از مرزهای داخلی است.
” هزينههای برخی از کتابهايم که اجازه نشر نگرفته اند به دو ميليارد تومان رسيده است.”؟؟؟؟!!!!
بروید از کسانی که با این انتشارات کار میکنند بپرسید. یک قران بابت این کتاب ها هزینه نمیشود، مگر اینکه در ایران به چاپ برسند. حتی اگر در کشورهای خارجی کپی رایت کتاب فروخته شود، نویسنده و تصویرگر هیچ دستمزدی دریافت نمیکنند بیشترین هزینه ای که قبل از مجوز ارشاد یک کتاب برای این خانم دارد، هزینه صفحهبندی است!!!
انتشارات شباویز در ایران هم بسیار معروف است! معروف است به ناشری که حقوق نویسنده و تصویرگر را همیشه در پایین ترین مبلغ نگه داشته و از دسترنج و موفقیتهای آنها به نام خود سو استفاده میکند.
به همین خاطر هم بسیاری از تصویرگرها و نویسنده های قدیمی خود را از دست داده است و تعداد قابل توجهی شکایت برای اتهام چاپ داستان نویسنده به نام خود، و یا غصب اثر تصویرگری بدون اجازه تصویرگر و بدون پرداختن حقوقش را دارد.
این جایزه افقهای تازه به کتاب تعلق میگیرد و حق نویسنده و تصویرگر ان است، ولی این خانم هربار این جایزه را به اسم خودش تمام می کند و حق مولفین کتاب را نمی دهد. هزینه سفرش را هم از ارشاد بگیرد؟
بد نیست بدانید این خانم حسابدار همان مجلس شورای اسلامی است و با خیلی از حکومتی ها مراودات و حساب کتاب دارد و از تمام بودجه های مخصوصی که چشم ناشران خصوصی سال به سال به آن نمیفتد برخوردار است. الان که هیچ ناشر خصوصی سهمیه کاغذ دولتی ندارد، شباویز دارد!
لطفا وقتی خبری را منتشر میکنید از صحت آن مطمئن باشید! هرکسی میتواند ایرادی از سیستم بگیرد و با این بهانه واقعیت را واروونه نشان بدهد!
لطفا این نظر را هم منتشر کنید. مطمئن باشید خیلی از نویسنده ها و تصویرگرانی که دیگر با این نشر همکاری نمیکنند بطور خصوصی حاضر به تایید این متن هستند.
کاربر مهمان / 07 March 2012
کامنتی که گذاشتم اتهام محسوب نمیشود، واقعیتی است که باید گفته شود. مسئله ارشاد توجه را اصل قضیه منحرف میکند، ما فقط دیکتاتورهای حکومتی در ایران نداریم. اینجا پر از دیکتاتورهای کوچکتر داخلی است که حقوق ضعیفتر را پایمال می کنند و با پروپاگاندا اصل ماجرا را لاپوشانی میکنند. چرا نظر تصویرگران و نویسنده های داخلی را در مورد این انتشارات نمیپرسید؟
کاربر مهمان / 07 March 2012