وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا دوشنبه ۲۸ مه/ ۷ خرداد اجلاسی درباره توافق هسته‌ای با ایران برگزار کرده بودند. فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بعد از این نشست درباره انگیزه اروپا برای حفظ برجام گفت اروپا نه الزاماً به دلایل مالی بلکه از نظر امنیتی خواهان حفظ توافق هسته‌ای با ایران است.

فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا

فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا شامگاه دوشنبه ۲۸ مه/ ۷ خرداد در بروکسل در جمع خبرنگاران گفت:

«برای ما، مسأله منافع اقتصادی نیست. موضوع منافع امنیتی است. با این‌حال کشورهای اتحادیه اروپا در حال هماهنگ کردن تلاش‌هایشان برای حفاظت از منافع اقتصادی کسب و کارهای اروپایی است که به طور مشروع در ایران سرمایه‌گذاری و فعالیت کرده‌اند.»

دو روز قبل یاتزک چاپوتووتز، وزیر خارجه لهستان از اتحادیه اروپا خواسته بود تفاهم بیشتری برای نگرانی‌های ایالات متحده آمریکا داشته باشد. وزیر خارجه لهستان در اجلاس دوشنبه ۲۸ مه وزیران خارجه اتحادیه اروپا هم گفته است کشورش با هر گونه اقدام اتحادیه اروپا برای تضعیف تحریم‌های آمریکا علیه ایران مخالف است.

فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اما مخالفت لهستان، یکی از مهم‌ترین هم‌پیمانان آمریکا در میان کشورهای عضو اتحادیه اروپابا تضعیف تحریم‌ها علیه ایران را ناچیز جلوه داد.

موگرینی گفت اتحادیه اروپا با بعضی از نگرانی‌های دولت ترامپ در مورد نفوذ منطقه‌ای ایران و برنامه موشکی سپاه شریک است، اما با این‌حال، به گفته موگرینی «احتمال دستیابی ایران به سلاح اتمی» در صدر این نگرانی‌ها قرار دارد و پایبندی به توافق اتمی را بهترین راه جلوگیری از دسترسی ایران به سلاح اتمی می‌داند.

وزیر خارجه لهستان گفته است که اگر شرکت‌های اروپایی فعال در ایران شامل تحریم‌های اقتصادی آمریکا شوند، می‌بایست ساز و کاری برای پراخت غرامت به آنها تعیین گردد.

لیناس لینکویسیوس، وزیر خارجه لیتوانی  هم مانند همتای لهستانی خود نگران روابط ترانس‌آتلانتیک و جریمه شرکت‌های اروپایی به دلیل معامله با ایران توسط دولت آمریکا بوده است:

 «بحث ما بر سر این بود که برجام به حیات خود ادامه دهد اما نه به قیمت روابط آمریکا و اروپا. وقتی ما در مورد منافع‌مان صحبت می‌کنیم، درباره مثلا نظام بانکی خیلی مهم است که از شرکت‌های خود حمایت کنیم اما باز هم تکرار می‌کنم روابط ترانس آتلانتیک بسیار مهم است.»‌

کمیسیون اجرایی اتحادیه اروپا هفته پیش اعلام کرد که اصلاح مقررات موسوم به «انسداد» که ابتدا در سال ۱۹۹۶ در واکنش به تحریم‌های آمریکا علیه کوبا، لیبی و ایران تنظیم شده بود را شروع خواهد کرد. اتحادیه اروپا در نظر دارد زمینه را برای سرمایه‌گذاری شرکت‌های کوچک و متوسط که در بازار آمریکا سهم چندانی ندارند، برای سرمایه‌گذاری در ایران فراهم کند.

اتحادیه اروپا همچنین اعلام کرده که آماده است به بانک‌های سرمایه گذاری اروپایی برای کار در ایران کمک کند.

بیشتر بخوانید: