اتحاديه انجمن‌های اسلامی دانشجويان کشور (دفتر تحکيم وحدت) و سازمان دانش‌آموختگان ايران اسلامی (ادوار تحکيم) با صدور اطلاعيه‌های جداگانه‌ای، حمله به سفارت بريتانيا در تهران را محکوم کردند.

دفتر تحکيم وحدت در اطلاعيه خود ضمن محکوميت حمله به سفارت بريتانيا، اعلام کرده است که “مهاجمان نه نمايندگان واقعی دانشجويان که وابستگان به جريان اقتدارگرای حاکم هستند.”

به گزارش تارنمای دانشجونيوز، روابط عمومی دفتر تحکيم وحدت در اطلاعيه خود آورده است: “حمله به سفارت انگلستان در حالی به‌عنوان حمله گروهی از دانشجويان در رسانه های انعکاس پيدا کرد که در جمع نيروهای شرکت‌کننده در اين برنامه وابستگان به گروه فشار و برخی از نيروهای سپاه پاسداران مشاهده می‌شوند که نسبتی با عنوان دانشجو نداشتند. علاوه بر اين رهبران جنبش دانشجويی به همراه ده‌ها دانشجوی ديگر به علت فعاليت‌های منتقدانه خود هم‌اکنون در زندان به‌سر می‌برند و حاکميت جمهوری اسلامی ذيل اين عنوان به سياست‌های تنش‌زای خود ادامه می‌دهد.”

در بخش ديگری از اين بيانيه اين تشکل دانشجويی منتقد آمده است: “سياستت‌های بحران‌ساز جمهوری اسلامی در داخل، منطقه و سطح جهانی اين بار تحت عنوان «حمله‌ گروهی از دانشجويان به سفارت بريتانيا در ايران» ادامه يافت. ۳۲ سال پيش از اين و پس از انقلاب اسلامی نيز تسخير سفارت آمريکا با همين عنوان منافع ملی ايران را به مخاطره انداخت و فصل نوين تحولات کشور را با چالش‌های دو چندان روبه‌رو ساخت.”

دفتر تحکيم وحدت: در جمع نيروهای شرکت‌کننده در حمله به سفارت انگلستان وابستگان به گروه فشار و برخی از نيروهای سپاه پاسداران مشاهده می‌شوند که نسبتی با عنوان دانشجو نداشتند

همچنين سازمان دانش‌آموختگان ايران اسلامی (ادوار تحکيم وحدت) از احزاب نزديک به جريان دانشجويی منتقد کشور نيز با صدور بيانيه‌ای اشغال سفارت انگليس و گروگان‌گيری ديپلمات‌های خارجی توسط نيروهای بسيجی را محکوم کرد.

به گزارش ادوارنيوز ارگان رسمی اين سازمان، در اين بيانيه آمده است: “اگر در مورد اشغال سفارت آمريکا در سال‌های اول بعد از انقلاب می‌شد به حاکم بودن شرايط انقلابی و قابل پيش‌بينی نبودن اقدامات انقلابيون پبروز و آرمان‌خواه برای توجيه زيرپا گذاشتن قوانين و مقررات بين‌المللی و يورش به خاک کشوری ديگر تمسک جست، آيا اقدام نابخردانه و عاری از عقلانيت و آگاهی اخير را با هيچ ادله‌ای می‌توان توجيه کرد؟”

اين بيانيه می‌افزايد: “بر اساس مقررات کنوانسيون وين (اصل ۲۲ کنوانسيون وين ۱۹۶۱) کليه مأمورين هیأت ديپلماتيک، اسناد و مدارک آنان مصون از تعرض بوده و دولت ميزبان، اين مصونيت‌ها را ضمانت
می‌نمايد. همچنين سفارت يک کشور طبق معاهدات و قراردادهای بين‌المللی جزئی از خاک آن کشور محسوب می‌شود و اشغال يک سفارتخانه به منزله‌ اشغال خاک آن کشور خواهد بود.”

سازمان دانش آموختگان ايران در پايان بيانيه خود خاطرنشان کرده‌ است: “نتايج اين ماجراجويی‌ها و اقدامات محافل وابسته به قدرت جز متوجه حاکميت نخواهد شد و خواستار برخورد قانونی با عاملان اين واقعه و تعهد حاکميت به رعايت قوانين و مقررات بين‌المللی می‌باشد‬.”

روز سه‌شنبه هشتم آذرماه ۱۳۹۰، سفارت بريتانيا در خيابان فردوسی تهران و مرکز فرهنگی و اقامتگاه ديپلماتيک بريتانيا در باغ قلهک مورد حمله گروهی از معترضان به سياست‌‌های لندن قرار گرفت.
معترضان پس از بالارفتن از درب اصلی و ديوارهای سفارت بريتانيا، پرچم اين کشور را آتش زده و پرچم جمهوری اسلامی ايران را بالا بردند.

آن‌ها همچنين پس از ورود به داخل سفارت، شيشه‌های آن را شکسته و برخی از مدارکی که در طبقه نخست اين سفارتخانه بود، بيرون آورده و به آتش کشيدند.

ورود مهاجمان به سفارت بريتانيا در تهران در روز گذشته، يادآور اشغال سفارت آمريکا در ايران در ۳۲ سال پيش است

هم‌زمان مرکز فرهنگی بريتانيا و محل اقامت کارکنان سفارت در باغ قلهک نيز مورد حمله معترضان به سياست‌‌های بريتانيا قرار گرفت و شش تن از ديپلمات‌های ساکن در باغ قلهک توسط مهاجمان به گروگان گرفته شدند.

حمله به سفارت بريتانيا دو روز پس از آن صورت گرفت که مجلس ايران با تصويب کليات طرح دو فوريتی کاهش رابطه با بريتانيا، از وزارت امور خارجه ايران خواست که ظرف دو هفته آينده، سفير بريتانيا را از ايران اخراج کند.

شورای نگهبان نيز با اين طرح موافقت کرد و بدين‌ترتيب، با ابلاغ مصوبه از سوی دولت، روابط دو کشور ظرف مدت دو هفته به سطح کاردار کاهش خواهد يافت.

حمله به سفارت بريتانيا در تهران زمانی انجام شد که تنش ديپلماتيک ميان تهران و کشورهای غربی بر سر برنامه هسته‌‌ای ايران بالا گرفته است.

غرب، ايران را به تلاش برای ساختن بمب اتم متهم می‌کند اما ايران اين اتهام را رد کرده و هدف از اجرای برنامه هسته‌‌ای را تأمين انرژی برای توليد برق اعلام نموده‌ است.

لندن هفته گذشته تحريم‌های جديدی عليه ايران وضع نمود از جمله تمام نهادهای مالی بريتانيا را از انجام معامله با نهادهای ايرانی و بانک مرکزی ايران منع کرد.

روابط ايران و بريتانيا به ويژه پس از انقلاب سال ۵۷ دچار فراز و نشيب شده است. در سال ۱۹۸۷ تمامی کارکنان سفارت بريتانيا درپی تيرگی روابط دو کشور به لندن فراخوانده شدند و در نهايت در سال ۱۹۹۹ موافقت کردند تا سطح روابط خود را از کاردار به سفير ارتقا دهند.

ورود مهاجمان به سفارت بريتانيا در تهران در روز گذشته، يادآور اشغال سفارت آمريکا در ايران در ۳۲ سال پيش است.

۱۳ آبان ماه سال ۱۳۵۸، عده‌ای از دانشجويان که خود را “دانشجويان پيرو خط امام” می‌ناميدند، وارد سفارت آمريکا شدند و کارمندان اين سفارتخانه را به مدت ۴۴۴ روز گروگان گرفتند.

حکومت ايران آن اتفاق را “تسخير لانه جاسوسی آمريکا” می‌خواند و آيت‌‌الله خمينی، بنيان‌گذار جمهوری اسلامی نيز از اين اتفاق به‌عنوان “انقلاب دوم” ياد کرد.

رويداد تسخير سفارت آمريکا در سال ۱۳۵۸ در نهايت منجر به سقوط دولت مهدی بازرگان نخستين نخست‌وزير جمهوری اسلامی ايران شد.