جسد سرهنگ قذافی، فرزندش معتصم و ابوبکر جابر يونس، وزير دفاع دولت پيشين ليبی در مکان نامعلومی دفن شد.
يک عضو شورای انتقالی ليبی به رويترز گفت: “مراسم خاکسپاری سادهای با حضور چند روحانی در وسط صحرای ليبی برگزار شد.”
اين خاکسپاری روز سهشنبه سوم آبان ۱۳۹۰ (۲۵ اکتبر ۲۰۱۱) انجام شده است.
وی افزود شورای انتقالی بر سر تحويل جسد به قبيلهاش به توافق نرسيد.
قبيلهای که سرهنگ قذافی از آنها بود، از شورای انتقالی ليبی خواسته بودند تا جسد وی را در اختيارشان قرار دهد.
جيمز آپاتورا، نماينده ويژه دبيرکل ناتو در امور قفقاز جنوبی و آسيای مرکزی: ليبی بايد بهطور دمکراتيک رشد کرده و به موازين بينالمللی در زمينه دفاع از حقوق بشر احترام بگذارد
به گفته اين مقام ليبيايی ديگر نمیشد بيش از اين منتظر ماند زيرا جسد قذافی در حال فاسد شدن بود.
جسد سرهنگ قذافی و پسرش پس از انتقال به مصراته، در سردخانهای نگهداری میشد و مردم ليبی نيز برای تماشای جسد وی و فرزندش معتصم به اين سردخانه مراجعه میکردند.
سرهنگ قذافی روز پنجشنبه ۲۰ اکتبر ۲۰۱۱ (۲۸ مهر ۱۳۹۰) در شهر سرت کشته شد. نحوه کشته شدن وی و معتصم قذافی باعث شد تا سازمان ملل خواهان تحقيق درباره چگونگی قتل رهبر پيشين ليبی شود.
در تصاويری که با دوربينهای موبايل ضبط شده، قذافی در حالی که هنوز زنده است، به دست مخالفانش دستگير شده اما مشخص نيست که وی چگونه به قتل رسيده است.
نحوه کشتهشدن قذافی انتقادهايی را از سوی غرب به دنبال داشت.
شورای انتقالی ليبی همچنين اعلام کرد سيفالاسلام، فرزند ديگر قذافی در حال تلاش برای رفتن به کشور نيجر است.
ناتو: ليبی بايد حقوق بشر را رعايت کند
يک روز پس از آنکه مصطفی عبدالجليل، رئيس شورای انتقالی ليبی از برقراری قوانين اسلامی در اين کشور خبر داد، جيمز آپاتورا، نماينده ويژه دبيرکل ناتو در امور قفقاز جنوبی و آسيای مرکزی گفت: “ليبی بايد بهطور دمکراتيک رشد کرده و به موازين بينالمللی در زمينه دفاع از حقوق بشر احترام بگذارد.”
به گفته وی “دولت موقت ليبی قول داده موازين حقوقی بينالمللی و حقوق بشر را رعايت کند.”
به گزارش ريانووستی، آپاتورا گفت: “دولت ليبی به ما اطمينان داده اين نکات را حداقل در رابطه با نکات مربوط به برگزاری انتخابات رعايت کند. روند دموکراسی در آنجا تازه دارد آغاز میشود و هر کشور از حق ايجاد نظام دموکراتيک خود به شکل دموکراتيک برخوردار است.”
در همين حال شورای ناتو، چهارشنبه ۲۶ اکتبر درباره پايان عمليات در ليبی تصميم نهايی را میگيرد.
تظاهرات اعتراضی در ليبی از روز ۱۵ فوريه ۲۰۱۱ آغاز شده و به باعث نبرد مسلحانه بين حاميان و مخالفان معمر قذافی شد که دهها هزار نفر کشته و زخمی به دنبال داشت.
شورای امنيت سازمان ملل متحد روز ۱۷ مارس برای قطع حملات هوايی به نيروهای قيامکننده و جلوگيری از کشتار افراد غير نظامی، قطعنامهای درباره بستن حريم هوايی ليبی صادر کرد.
روز ۱۹ مارس نيز عمليات نظامی هوايی و دريايی نيروهای ائتلافی غربی بر ضد ليبی آغاز شد که مدتی بعد ناتو فرماندهی آن را بر عهده گرفت.
معمَر قذافی در يکم سپتامبر سال ۱۹۶۹ با کودتا حکومت محمّد ادريس سنوسی، پادشاه وقت ليبی را سرنگون ساخت. قذافی پس از کودتا، حکومت را تا سال جاری ميلادی در دست گرفت و يکی از طولانیترين دورههای زمامداری در طول تاريخ را بهوجود آورد.
با کشته شدن قذافی، گزارشگران بدون مرز طی اطلاعيهای اعلام کرد با مرگ وی، “يک درنده ديگر آزادی رسانهها رفت.”
اين انجمن بينالمللی مدافع آزادی رسانهها میگويد از ۱۵ فوريه ٢٠۱١ و آغاز “جنبش در ليبی” پنج خبرنگار کشته، ٣٢ روزنامهنگار زندانی، ۱۵ خبرنگار قربانی ربايش و ٣٠ خبرنگار مجبور به ترک کشور شدهاند.