علی‌اکبر صالحی، وزير امور خارجه ايران گفته ملت سوريه خواسته‌های مشروعی دارد که دولت اين کشور بايد «سريع‌تر» به آن‌ها پاسخ دهد.

صالحی، شنبه پنجم شهريور ۱۳۹۰ به خبرگزاری دانشجويان ايران (ايسنا) گفت: «دولت‌ها بايد نسبت به خواسته‌های مشروع ملت‌های خود پاسخگو باشند، چه در سوريه، يمن يا در کشور ديگر.»
وی همچنين درباره دخالت «بيگانگان» در سوريه هشدار داد و افزود: «سوريه حلقه مهم زنجيره مقاومت در خاورميانه است و برخی می‌خواهند اين حلقه را از اين زنجيره جدا کنند.»
علی‌اکبر صالحی درباره مذاکرات ايران و ترکيه در خصوص تحولات سوريه گفت تهران و آنکارا درباره سه موضوع گفت‌گو کرده‌اند.
وزير امور خارجه ايران از «دخالت نکردن بيگانگان در امور کشورها، پاسخ‌گو بودن بشار اسد، رئيس‌جمهوری سوريه در برابر خواسته‌های مشروع مردم و تقويت وی و همچنين احتياط در برخورد با مردم و معترضان» به‌عنوان سه محور اين گفت‌وگوها نام برد.

توصيه‌های ايران به بشار اسد از آن جهت دارای اهميت قلمداد می‌شود که جمهوری اسلامی در چند ماه گذشته در برابر تحولات سوريه از دولت بشار اسد حمايت می‌کرد اما اکنون از وی می‌خواهد تا با مخالفان با «احتياط» برخورد کند و خواسته‌های آنان را مورد توجه قرار دهد

وی ابراز اميدورای کرده تا سوريه بتواند با «هوشمندی و مديريت و سعه صدر» از« بحران» به وجود‌آمده، عبور کند و خواسته مردمش را برآورده سازد.
صالحی تغيير نظام حکومتی سوريه را دارای «عواقب غيرقابل پيش‌بينی» دانسته و افزوده: «بروز تحول در سوريه عواقب خوبی برای کسی ندارد و می‌تواند منطقه را دچار بحران جدی کند که اين بحران به فراتر از منطقه هم می‌تواند سرايت کند.»
مسکو و پکن نيز با اعلام اينکه از هر گونه دخالت در امور داخلی سوريه خودداری می‌کنند، روز جمعه ۲۶ اوت ۲۰۱۱ (چهارم شهريور ۱۳۹۰) با پيش‌نويس قطعنامه‌ای که آمريکا، آلمان، بريتانيا، فرانسه و پرتغال برای تحريم بشار اسد و شمار ديگری از مقام‌های سوريه تهيه کرده بودند، مخالفت کردند.
روسيه در واکنش به این طرح، پيش‌نويس قطعنامه‌ای را برای حل مناقشه سوريه ارائه کرده که در آن تحريم پيش‌بينی نشده است.
روسيه در اين پيش‌نويس از مقامات سوريه خواسته تا هرچ سريع‌تر به اصلاحات وعده داده شده عمل کنند.
محمود احمدی‌نژاد، رئيس‌جمهوری ايران نيز چند روز پيش از سوريه خواست تا به خواسته‌های معترضان توجه کند.
توصيه‌های ايران به بشار اسد از آن جهت دارای اهميت قلمداد می‌شود که جمهوری اسلامی در چند ماه گذشته در برابر تحولات سوريه از دولت بشار اسد حمايت می‌کرد اما اکنون از وی می‌خواهد تا با مخالفان با «احتياط» برخورد کند و خواسته‌های آنان را مورد توجه قرار دهد.
ايران از متحدان و حاميان اصلی سوريه در خاورميانه است.
اعتراضات مخالفان بشار اسد در سوريه شش ماه است که آغاز شده اما دولت سوريه با نسبت دادن اين اعتراضات به «خرابکاران مسلح وابسته به بيگانگان» آن‌ها را سرکوب می‌کند.
بنا به آمار سازمان ملل سرکوب مخالفان حکومت از آغاز جنبش اعتراضی در سوريه، از اسفندماه سال گذشته تاکنون ۲۲۰۰ نفر کشته داشته است.