در چند روز گذشته بیش از پانصد گزارشگر و روزنامهنگار از تلویزیون سراسری مجارستان اخراج شدهاند. این حرکت تنها چند روز پس از پایان ریاست مجارستان در اتحادیه اروپا و به اجرا گذاشته شدن قانون تازهء رسانهها در این کشور صورت گرفته است.
روز گذشته فدراسیون جهانی روزنامهنگاران در بروکسل و سازمان رسانههای جنوب شرق اروپا در وین، از وضعیت کنونی در مجارستان ابراز نگرانی کردند. این سازمانها معتقدند که اخراج گستردهء گزارشگران در بوداپست، تحت تاثیر سیاستهای دولت تازه در این کشور است.
از سوی دیگر، دولت تازه در مجارستان معتقد است که برای اصلاحات، ناگزیر به صرفهجویی است. در ماه ژوئن ۲۰۱۱ نیز تصمیم برای بازنشسته کردن زودهنگام برخی کارمندان و کاهش خدمات بازنشستگان، تظاهراتی ده هزار نفری در بوداپست را موجب شد.
مارک گروبر، یکی از مدیران فدراسیون روزنامهنگاران اروپا (EFJ) به رادیو زمانه میگوید: «جدا از مسایل مالی و کمبود درآمدهای عمومی که روی کیفیت کار رسانهها و امور پرسنلی آنها در شرق و مرکز اروپا تاثیر داشته، مجارستان یک قانون تازه برای رسانههای تصویب کرده که با صداهای منتقد بسیار با خصومت برخورد میکند. ما مشکوک هستیم که اخراج گسترده روزنامهنگاران هم در همین راستا باشد.»
گروبر میافزاید: «کارفرما پیش از حرکتی چنین عظیم، میتوانست با سندیکا یا نمایندگان کارمندان، مذاکراتی داشته باشد؛ مانند شیوهء رایج در آلمان، هلند یا فرانسه. اما آنها در زمانی بسیار کوتاه، تنها به سندیکا خبر دادهاند که چنین کاری کردهاند و راهی را برای مذاکره باز نگذاشتهاند. بحث ما نیز به همین دلیل است. چنین اقدامی باید به شیوهای روشن و در پی گفتگو انجام شود، نه اینکه افراد را یکباره در برابر عمل انجام شده قرار دهند.»
ولی در چنین موقعیتی، فدراسیون جهانی و همچنین اروپایی روزنامهنگاران چه میتواند بکند؟ مارک گروبر از پشتیبانی این انجمنها از اعضایشان در مجارستان خبر میدهد و میگوید: «فردا از سوی خبرنگاران، یک اعتصاب برای همبستگی با همکاران اخراجشده انجام میشود.»
مارک گروبر به پیگیری موضوع در اتحادیه اروپا نیز اشاره میکند و میگوید: «مشکل اینجاست که ریاست دورهای مجارستان در اتحادیه به پایان رسیده و ضمناَ به دلیل وجود مسایل متعدد مانند بحران مالی یونان و ایتالیا، جلب توجه به مسئله آزادی رسانهها و مشکلات روزنامهنگاران در مجارستان، بسیار دشوار است.»
با اینهمه، انتقادها در رابطه با وضعیت مجارستان، تنها به انجمنهای رسانهای محدود نشده؛ سازمان ملل، کمیسیون اروپا و کمیته حقوق بشر اروپا نیز از جمله نهادهایی هستند که از بابت دگرگونیها در مجارستان ابراز نگرانی کردهاند. مارک گروبر میگوید: «دولت مجارستان به انتقادها اهمیتی نداده و ظاهراً تصورشان این است که چون در انتخابات برنده شدهاند هر کاری بخواهند میتوانند انجام بدهند.»
او میافزاید: «ما نهادهای جامعه مدنی هستیم و در فعالیتهایمان، تنها میتوانیم از ابزار دموکراتیک استفاده کنیم. مشکل ما، طرف مقابلمان است که برای اصول دموکراتیک، احترامی قایل نیست.»
این مقام مسئول در فدراسیون روزنامهنگاران اروپا، وضعیت پیشآمده در مجارستان را برای کل کشورهای اروپایی نگرانکننده ارزیابی میکند و میگوید: «این مسئله در خاک اروپا رخ داده، اروپایی که همواره در این زمینهها در حال درس دادن به دیگر کشورهای دنیاست. ما ابتدا باید توانسته باشیم مشکلات خودمان در اروپا را رفع کرده باشیم.»
* ایمیل تهیه کننده: [email protected]
همانطور که مارکس می گفت بحرانهای اقتصادی جوامع سرمایه داری را برای کسب سود آنچنان به انجطاط خواهند کشاند که جامعه ی مدنی و دموکراسی و …. به شکل مهملاتی احمقانه خود نمائی خواهند کرد و هزینه ی همه ی دست و دلبازی های سرمایه داران را تنها مردم هستند که می پردازند . و دولتهای سرمایه داری هم به شکل کاملا احمقانه ای از هر طرف مردم را تنبیه می کنند . سرمایه داران سالها سود برده اند و در اولین بحران کنار نشسته اند دولتها و مردم هستند که مجددا این اقتصاد را باید سر پا نگه دارند تا آنان سر فرصت مناسب وارد میدانی شوند که چپاول را مجددا از سر بگیرند .
کاربر مهمان فرهاد - فریاد / 15 July 2011
ب……له! سرانجام انقلاب اسلامی دارد صادر میشود!
شهروند درجه سه، از تهران ، پایمنبر جمهوری اسلامی
کاربر مهمان / 15 July 2011