پس از گروگانگیری در ملبورن استرالیا، پلیس بر این نظر است که این اقدام زمینه تروریستی داشته است. در این حمله دو مرد از جمله عامل گروگانگیری کشته شدند. به زنی که گروگان گرفته شده بود آسیبی وارد نشد.
گراهام اشتون، رئیس پلیس ایالت ویکتوریا اعلام کرد که این گروگانگیری بهعنوان یک حمله تروریستی طبقهبندی شده، اما نه بهعنوان بخشی از یک توطئه بزرگتر.
گروه «دولت اسلامی» (داعش) مسئولیت این گروگانگیری را برعهده گرفت. در اینباره گراهام اشتون گفت داعش «هر بار که اتفاقی میافتد خود را مطرح کرده و مسئول آن اعلام میکند» اما بررسیها در این زمینه ادامه دارد.
مالکوم تِرْنْبول، نخستوزیر استرالیا گفت: «این حمله تروریستی توسط یکی از جانیتکاران شناختهشده، حملهای تکاندهنده و در عین حال بزدلانه است.»
مرد مهاجم پیش از این به جرم آتشافروزی و جرایم خشونتآمیز به چند سال زندان محکوم شده بود، اما در ماه نوامبر سال گذشته بهطور مشروط از زندان آزاد شد.
نخستوزیر استرالیا افزود باید روشن شود که چرا فردی چنین خطرناک از زندان آزاد شده است.
شامگاه دوشنبه ۵ ژوئن / ۱۵ خرداد مرد ۲۹ سالهای با تابعیت دو گانه استرالیایی ـ سومالیایی یک زن را در خانهای واقع در منطقه برایتون ملبورن به گروگان گرفت. پیش از آن، مرد مهاجم یکی از مسئولان آپارتمان را به ضرب گلوله از پای در آورده بود. او در حین گروگانگیری خود را وابسته به داعش و شبکه القاعده معرفی کرده بود. سرانجام مرد مهاجم محل گروگانگیری را به شلیک به سوی مأموران پلیسی که در ورودی خانه مستقر شده بودند ترک کرد اما خود هدف گلوله پلیس قرار گرفت و کشته شد. سه مأمور پلیس نیز زخمی شدند.
عامل گروگانگیری از گروه الشباب بود
پلیس بر این باور است که مرد مهاجم میخواست با گروگانگیری به عمد با پلیس درگیر شود و بسیاری از افسران پلیس را بکشد. ساعاتی قبل از این حمله او موفق شده بود پابند الکترونیکی خود را که برای شناسایی محل حضور افراد زیرنظر بهکار میرود، باز کند.
این مرد در سال ۲۰۰۹ از اتهام شرکت در تدارک حمله به یک مقر ارتش در سیدنی تبرئه شده بود. سه مظنون دیگر در این رابطه محاکمه شدند.
بهگفته رئیس پلیس ایالت ویکتوریا فرد مهاجم برای مقامات امنیتی شناختهشده بود اما هیچ مدرکی دال بر قصد او برای چنین حملهای در دست نبود. احتمالاً او بهشکل ناگهانی اقدام به گروگانگیری کرده است.
پلیس در پی بازرسیِ خانه این مرد که با مادر خود در آن بهسر میبرد به این نتیجه رسیده است که گروگانگیری او یک اقدام فردی بوده است. از پرونده قضائی او چنین برداشت میشود که او خود را متعلق به شبهنظامیان گروه الشباب سومالی میدانست. بر این اساس قبل از سال ۲۰۰۹ او میبایست به سومالی سفر کرده و در آنجا برای این گروه جنگیده باشد.
استرالیا از سال ۲۰۱۴ از بیم حملات احتمالی افرادی که از خاورمیانه به این کشور بازگشتهاند، در وضعیت هشدار قرار دارد. پلیس در سالهای اخیر چندین حمله برنامهریزیشده را خنثی کرده است.