جنگندههای مصری در واکنش به حمله مردان مسلح ناشناس به مسیحیان قبطی نقاطی را در لیبی هدف قرار دادند.
عبدالفتاح سیسی، رئیسجمهوری مصر روز جمعه، ۲۶ مه به ارتش این کشور دستور داد تا نقاطی را در شرق لیبی هدف قرار دهند که به ادعای او «اردوگاههای آموزش نظامی تروریستها» بود. او در یک سخنرانی تلویزیونی این حمله را پاسخی به آخرین حمله مرگبار به مسیحیان قبطی مصر دانست و گفت که دولتهای حامی تروریسم «نابود خواهند شد».
چند مرد مسلح جمعه به اتوبوس قبطیان مصر در حوالی شهر المنیا حمله کردند. در این حمله مسلحانه، دستکم ۲۳ نفر کشته و دهها نفر مجروح شدند. هنوز هیچ گروهی مسئولیت این حمله را برعهده نگرفته است.
سیسی در سخنرانی تلویزیونیاش با اشاره به حمله مردان مسلح به قبطیها گفت که «قطعاً به این حمله پاسخ داده خواهد شد». پیشتر، مسیحیان المنیا پس از حمله، خشمگین به خیابانها ریخته بودند و علیه ضعف امنیتی دولت سیسی و بیعملی آن در قبال تداوم حمله علیه مسیحیان مصر اعتراض کردند. مسیحیان حدود ۱۰ درصد از جمعیت مصر را تشکیل میدهند.
سیسی در سخنرانی تلویزیونیاش هشدار داد که قاهره اردوگاههای پیکارجویانی را که به مصر حمله میکنند، در هر کجا هدف قرار خواهد داد؛ خواه داخل این کشور باشد و خواه خارج آن.
ارتش مصر اعلام کرد که حمله به اردوگاههای آموزش نظامی پیکارجویان اسلامگرا در نزدیکی شهر درنه در حوالی غروب رخ دادهاست؛ درست ساعاتی پس از حمله به اتوبوس مسیحیان در جنوب مصر.
ارتش مصر گفت هنوز عملیات علیه پیکارجویان اسلامگرا در این منطقه ادامه دارد.
نیروهای لیبی شرقی نیز در بیانیهای اعلام کردند که در این حمله مشارکت کردهاند. آنها که تحت فرماندهی ژنرال خلیفه بلقاسم حفتر قرار دارند، پیش از این بارها با مبارزان اسلامگرا در شرق لیبی، از جمله گروههای نزدیک به گروه «دولت اسلامی» درگیر شدهاند. مصر و امارات و روسیه مهمترین حامیان حفتر در جنگ داخلی لیبی بین شرق و غرب هستند.
پس از مرگ قذافی لیبی در آشوب فرورفت و اکنون دو دولت موازی غربی و شرقی بهترتیب در طرابلس و طبرق بر سر کار هستند. دولت مستقر در طرابلس به نام «دولت وحدت ملی» (GNA) تحت حمایت سازمان ملل و دولتهای غربی قرار دارد و از سوی آنها به رسمیت شناخته شده. نیروهای دولت شرقی نیز به «ارتش ملی لیبی» (LNA) موسوم هستند که تحت حمایت روسیه قرار دارند.
مهمترین ائتلاف اسلامگرای جهادی حاضر در درنه را «مجلس شورای مجاهدین درنه» تشکیل میدهند. اگرچه این ائتلاف جهادی در نبرد آشکار با نیروهای لیبی شرقی به فرماندهی حفتر هستند، اما با زیرمجموعههای داعش در لیبی نیز میجنگند. به نظر میرسد آنها احتمالاً هدف اصلی این حملات بودند.
با این حال محمد المنصوری، سخنگوی این شورا در یک بیانیه ویدئویی که آنلاین منتشر شد، ادعا کرد که هیچ یک از اردوگاههای این گروه هدف قرار نگرفته و مصر به جای آن به مناطق غیرنظامی حمله کرده است.
شمار کشتهشدگان و تلفات احتمالی حمله مصر مشخص نیست.
هنوز کسی مسئولیت حملات قاهره را برعهده نگرفته، اما داعش مظنون اصلی است.
در آوریل سال جاری در اثر انفجار دو بمب در کلیسای شهرهای طنطا و اسکندریه، دستکم ۴۵ نفر کشته و دهها نفر مجروح شدند. انفجار اول در شهر طنطا و در ساعتی پرازدحام، بعد از انجام مراسم عشای ربانی در کلیسای مار جرجیس روی داد. انفجار دوم، ساعتی بعد در کلیسای اسکندریه اتفاق افتاد. مسئولیت این دو انفجار را گروه دولت اسلامی (داعش) به عهده گرفت. ۱۰ روز بعد از این حادثه، چند فرد مسلح در مقابل دیر کاترین مقدس در شبه جزیره سینا به چند پلیس تیراندازی کردند.