در روزهای اخیر دست‌کم ۱۰ فعال عرب اهوازی از سوی نیروهای امنیتی ایران بازداشت شده‌اند.

تصویری منسوب به اعتراضات ۸۴

به گزارش وب‌سایت خبری «هرانا»، وابسته به مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، جمعه‌شب، ۲۴ فروردین‌ماه مأموران اداره اطلاعات اهواز پنج شهروند و فعال اهوازی، حمزه چلداوی، عبدالناصر عبیات، هاشم حیدری، صادق حیدری و جعفر حیدری را در کوی علوی این شهر بازداشت کردند. جوان‌ترین این بازداشت‌شدگان ۱۹ ساله و مسن‌ترین آنها تنها ۳۸ ساله است. از محل نگهداری آنها هنوز خبری نیست.

بازداشت فعالان و شهروندان عرب خوزستانی در آستانه فرارسیدن سالگرد اعتراضات ۱۳۸۴ شدت گرفته‌است. این اعتراضات به دلیل انتشار نامه‌ای افشاگرانه درباره سیاست‌های دولت ایران علیه اعراب جنوب این کشور آغاز شد.

جمعه ۲۶ فروردین ۱۳۸۴ نامه‌ای منسوب به محمدعلی ابطحی منتشر شد که به تاریخ دو مرداد ۱۳۷۷ باز می‌گشت. در نامه افشاشده از ابطحی، رئیس‌دفتر محمد خاتمی، رئیس‌جمهوری وقت بر سیاست‌های تغییر بافت جمعیتی خوزستان تأکید شده‌بود. هدف این سیاست‌ها تغییر بافت جمعیتی عرب استان خوزستان و تشویق به مهاجرت غیربومیان به این منطقه بود. هدف نهایی کاهش جمعیت عرب خوزستان به یک‌سوم جمعیت کل استان ذکر شده‌بود.

اعتراض‌ها به سیاست‌های ذکرشده در نامه ابطحی از اهواز آغاز شد و سپس به ماهشهر و حمیدیه نیز گسترش یافت. در طی چندین روز اعتراض شهروندان عرب خوزستانی صدها تن بازداشت و چندین تن نیز کشته شدند. برخی گروه‌های حقوق بشری وابسته به فعالان عرب از اعدام ۷۷ فعال عرب در سال ۱۳۸۴ خبر می‌دهند. در فهرست آنها ۶۸ قربانی با نام و ۹ قربانی ناشناس وجود دارد. اخبار این اعتراضات هرگز به درستی پوشش داده نشد و تصاویر اندکی از آن در اینترنت موجود است. صحت این تصاویر قابل تأیید نیست.

چندساعت پیش از دستگیری‌های جمعه‌شب، نیروهای اطلاعات سپاه پاسداران ایران جمعه عصر فعال دیگری با نام خالد چایان در منطقه ملاشیه را بازداشت کرد. از محل نگهداری او نیز اطلاعی در دست نیست.

یک روز پیش از آن نیز در پنج‌شنبه ۲۵ فروردین، دو شهروند دیگر از سوی نیروهای اداره اطلاعات بازداشت شدند. مأموران اطلاعات وسایل شخصی خلیل غافلی و مصطفی سواری، از جمله کتاب‌ها، کامپیوتر و گوشی‌های همراه آنها را ضبط کردند.

مأموران اطلاعات همراه با نیروهای پلیس در هفته گذشته نیز منزل مسکونی کاظم سرخی و امیر سرخی را در ملاشیه محاصره و سپس آنها را بازداشت کردند. این دو فعال حقوق عرب‌های ایران به قرارگاه ابوالفضل عباس، زیر مجموعه اداره اطلاعات اهواز منتقل شدند.

شهروندان و فعالان عرب خوزستان هرسال در آستانه سالگرد اعتراضات خونین سال ۱۳۸۴ فعالیت‌های خود را برای طرح مجدد خواسته‌هایشان افزایش می‌دهند. بازداشت‌های اخیر در  سالگرد این اعتراضات احتمالاً نشان‌دهنده تلاش دستگاه امنیتی ایران برای محدودکردن این فعالیت‌ها در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری پیش رو است.