رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا چهارشنبه، ۱۲ آوریل به مسکو می‌رود که پیام سران هفت کشور صنعتی جهان را به اطلاع کرملین برساند: غرب خواهان برکناری بشار اسد است. در همان حال، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا خاطرنشان کرده که آمریکا قصد ندارد وارد سوریه شود.

ترامپ: وارد سوریه نمی‌شویم

وارد سوریه نمی‌شویم

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا در گفت‌وگو با فاکس نیوز گفته است:

«ما واد سوریه نمی‌شویم. سیاست ما تغییر نکرده. ما وارد سوریه نمی‌شویم.»

ترامپ، در گفت‌وگو با فاکس‌نیوز دولت اسد را متهم کرده که در خان شیخون از سلاح شیمیایی استفاده کرده و با انتقاد از دولت اوباما گفته است:

«آنها در دولت اوباما پذیرفته بودند از آن [سلاح شیمیایی] استفاده نکنند، ولی آنها این توافق را نقض کردند. آنچه که من انجام دادم می‌بایست دولت باراک اوباما انجام می‌داد، خیلی پیش از این که من این کار را بکنم. فکر کنم در آن صورت مردم سوریه وضعیت بهتری از الان می‌داشتند.»

اتهام فریبکاری از هر دو سو

مقامات کاخ سفید روز گزارش گزارشی منتشر کرده‌اند مبنی بر اینکه سوریه و روسیه تلاش می‌کنند جامعه جهانی را گمراه کنند.

روز گذشته ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری سوریه در یک نشست خبری ادعا کرد روسیه شواهدی در دست دارد که نشان می‌دهد حمله شیمیایی به خان شیخون در استان ادلب در سوریه بک عملیات ایذایی (گمراه‌کننده) بوده.

پوتین گفت چنین حملاتی در مناطق دیگری از سوریه، از جمله در حومه دمشق تدارک دیده شده است. او ادعا کرد که هدف از این عملیات زمینه‌سازی برای ورود نیروهای نظامی آمریکا به سوریه است.

مقامات کاخ سفید اما می‌گویند روسیه با طرح چنین ادعاهایی قصد دارد رژیم اسد را بی‌تقصیر جلوه دهد و مخالفان او را تضعیف کند.

یک گزارش اطلاعاتی آمریکا که از حالت محرمانه خارج شده، نشان می‌دهد که دولت بشار اسد حمله شیمیایی به خان شیخون را انجام داده است. استان ادلب در شمال سوریه تحت کنترل شورشیان مسلح مخالف اسد قرار دارد.

براساس این سند حمله شیمیایی از پایگاه الشعیرات انجام شده است. مقامات کاخ سفید می‌گویند روسیه تلاش می‌کند بر آنچه که در این پایگاه اتفاق افتاده سرپوش بگذارد.

جیمز ماتیس، وزیر دفاع آمریکا گفته است:

«شکی نیست که رژیم سوریه تصمیم گرفت آن حمله را انجام دهد و مسئول اجرای آن هم بود.»

از سوی دیگر وزارت دفاع روسیه می‌گوید شواهدی در دست دارد که نشان می‌دهد گروه‌های تکفیری قصد دارند مناطقی از سوریه را هدف حملات شیمیایی قرار دهند.

در حمله شیمیایی به خان شیخون در استان ادلب در سوریه ۸۰ نفر کشته و ۲۰۰ نفر مجروح شدند.

بن‌بست شورای امنیت

در این میان بریتانیا و فرانسه پیش‌نویس قطع‌نامه‌ای را تهیه کرده‌اند. این قطع‌نامه چهارشنبه ۱۲ آوریل در شورای امنیت سازمان ملل به رأی گذاشته می‌شود.

این قطع‌نامه اگر تصویب شود دولت سوریه را موظف می‌کند در مورد تحقیقات پیرامون حمله شیمیایی به خان شیخون با جامعه جهانی همکاری کند.

بر اساس این قطع‌نامه دولت سوریه می‌بایست فهرست پروازها و اطلاعات دیگر در مورد عملیات نظامی ۴ آوریل که حمله شیمیایی به خان شیخون اتفاق افتاد را در اختیار بازرسان سازمان ملل قرار دهد.

هفته گذشته پیش‌نویس قطع‌نامه مشابهی در شورای امنیت سازمان ملل به بحث گذاشته شد اما رأی نیاورد.

روسیه تاکنون هشت بار از حق وتوی خود برای جلوگیری از تصویب قطع‌نامه‌های سازمان ملل علیه دولت سوریه استفاده کرده است.

بیشتر بخوانید: