علی اسکندرزاده – بهمن دری اخوی، معاون وزیر ارشاد در گفتوگو با خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) ادعا میکند که هر سال هفتاد هزار عنوان کتاب در ایران منتشر میشود.
او همچنین ادعا میکند که وزارت ارشاد رابطهی خوبی با ناشران دارد و بهزودی صدور مجوزها بیش از چهار یا پنج ماه طول نخواهد کشید. اما در همان حال خواستار آن است که ناشران در ممیزی کتاب مشارکت داشته باشند، به این شکل که اگر کتاب ناشری اصلاحیه بخورد، به او امتیاز منفی میدهند و او را از تسهیلات دولتی و یا حتی از داشتن غرفه در نمایشگاه کتاب تهران بینصیب میگذارند. بهمن دری همچنین خواستار این است که نهادها و بنیادهای جایزهدهندهی خصوصی از وزارت ارشاد مجوز داشته باشند. این سیاستهای تبعیضآمیز که محورشان ایدئولوژیک است و مبنای آن بر حذف امر نامطلوب قرار داده شده، ادبیات خلاق ایران را با بحران جدی مواجه کرده است. از میان هفتاد هزار کتابی که معاونت وزارت ارشاد به آن اشاره میکند، کمتر کتابی وجود دارد که واقعاً خواننده را به خواندن دعوت کند. کتابهایی هم که با اقبال نسبی خوانندگان مواجه میشوند و چند چاپ میخورند، و مثلاً شمارگان آنها از پنج هزار نسخه تجاوز میکند، آن هم در کشوری که میلیونها نوجوان و جوان در آن بهسر میبرند، بلافاصله با مشکلاتی مواجه میگردند. سال گذشته کم نبودند کتابهای موفقی که مجوزشان بدون هیچگونه توضیحی لغو شد و کم نیستند نویسندگانی که از فرستادن آثارشان به وزارت ارشاد پشیمان شدهاند. در حال حاضر گروهی از موفقترین و نامآورترین نویسندگان ما به خارج از ایران مهاجرت کردهاند و تلاش میکنند آثارشان را به زبان دیگری غیر از فارسی انتشار دهند و برخی در اینکار بسیار موفق بودهاند. در مجموع میتوانیم بگوییم یکی از پیامدهای سیاستهای معاونت فرهنگی وزارت ارشاد این است که کتابها با تأخیر انتشار پیدا میکنند و با تأخیر هم به دست خوانندگان میرسند. در چنین شرایطی جای تعجب نیست که امسال، یک هفته مانده به برگزاری نمایشگاه کتاب تهران، هنوز کتاب قابل تأملی انتشار پیدا نکرده باشد. اما آیا این به این معناست که در ایران کتاب خوب برای خواندن پیدا نمیشود؟ چه کتابهایی سال گذشته منتشر شدهاند و شما هنوز احتمالاً از آنها بیخبر هستید یا هنوز وقت نکردهاید این کتابها را بخوانید؟
در برنامهی رادیویی «کتابهای از یاد رفته و کتابهای در یاد مانده»، هر هفته پنجشنبهها از میان کتابهایی که پیش از این در زمانه معرفی شده، یا کتابهای خواندنی در غرب دو عنوان کتاب را انتخاب و معرفی میکنیم و در کنار این تلاشها، بهزودی در برنامههای جداگانهای کتابهای تازه انتشار یافته را نیز که در نمایشگاه امسال کتاب تهران ممکن است مورد توجه قرار گیرند، معرفی خواهیم کرد.
این هفته نگاهی میاندازیم به رمانهای «شب ممکن» نوشته محمد حسن شهسواری و «جنگل پنیر» نوشتهی فرشته احمدی. برنامهی رادیویی «کتابهای از یاد رفته و کتابهای در یاد مانده» را میتوانید از طریق فایل صوتی بشنوید.
در همین زمینه:
::مدیریت و تنطیم روابط سکسی – عاطفی، وحید والیزاده::